Érdekes nyilatkozatok és bejelentések a Blu-ray Fesztiválon

1. Oldal

A Blu-ray és a HDTV összefonódását hangsúlyozó, most indult oktatókampány Los Angelesben megrendezett Blu-ray Fesztivál elnevezésű nyitóeseményén a formátum támogatói közül a Warner Home Video alelnökének nyilatkozata keltette a legnagyobb feltűnést.
Warner.jpgA 30 millió dollár (kb. 5,2 milliárd Ft) értékű kampány azt az egyszerű üzenetet kíván eljuttatni a fogyasztókhoz, hogy nem a hagyományos DVD-k, hanem a Blu-ray lemezek adják a legjobb képet HDTV-jükön.

A „Blu-ray Fesztivál” akár egyfajta, a rivális HD DVD tábornak szánt kardcsörtetésnek is tekinthető, mely utóbbi igen jelentős fegyvert vetett be a rendezvénnyel szinte egy időben. Megjelentek ugyanis a Wall-Mart és más amerikai viszonteladók üzleteiben a 200 dollár (kb. 35.000 Ft) alatt kínált Toshiba HD DVD lejátszók, ami a Paramount és DreamWorks kizárólagos HD DVD támogatóvá válásával együtt jelentős lökést adhat a formátumnak.

A sajtórendezvényen a formátumot támogató filmstúdiók és elektronikai gyártók voltak a vendéglátók élükön a Blu-ray Disc Assn.. Az itt elhangzott nyilatkozatokból és bejelentésekből idézünk:

Dan Silverberg az egyetlen mind Blu-ray, mind HD DVD filmeket megjelentető Warner Home Video nagyfelbontású médiáért felelős alelnöke a következő sok találgatásra okot adó nyilatkozatot tette: „Egy dolog változhat, a stratégiánk. Mikor a két formátum elindult és a hardverek ára magas volt, úgy határoztunk mindkét formátumot támogatjuk, és a fogyasztókra hagyjuk a döntést. De most hogy a Blu-ray és HD DVD hardverárak már megfizethetőek úgy tűnik, a fogyasztók többé már nem akarnak dönteni – így a hosszú ideig két formátumban való maradás elképzelését most újraértékeljük, hogy beléptünk a negyedik negyedévbe.”

Silverberg azt is megemlítette, hogy a 300 című filmmel a Warner jelentette meg az eddigi legnagyobb példányszámban elkelt Blu-ray lemezt, és folyamatosan 1. vagy 2. mind a piaci részesedést mind a piacon lévő Blu-ray filmek számát tekintve, és megerősítette elkötelezettségüket a Blu-ray formátum iránt. A fentiekből sokan már egyenesen arra következtetnek, hogy a Warner rövidesen kizárólagos Blu-ray támogatóvá válik.

Andy Parsons a Pioneer vezető terméktervezési alelnöke a Blu-ray Disc Assn. előadójaként ismét a formátum eladási dominanciáját emlegette a HD DVD-vel szemben, és elmondta, hogy szeptemberre már 3 millió Blu-ray lemez kelt el, ami kétszerese a rivális formátumnak.

Azt is bejelentette, hogy a BD-ROM Profile 1 version 1.1 vagy Final Standard Profile megjelölésű, és az október 31. után megjelenő Blu-ray Disc lejátszóktól már elvárt követelményeket (nagyobb tármemória, „kép a képben” funkció) „Bonus View” elnevezéssel illetik ezután. Az első olyan Blu-ray film, melyen a fentieknek megfelelő kép a képben kommentársáv is lesz, a Fox kiadásában januárban megjelenő Sunshine című sci-fije lesz.

A következő evolúciós lépcső a „BD Live” lesz. Az ennek megfelelő Blu-ray lejátszók a „Bonus View” funkciókon felül már az internetes csatlakozásra és ilyen tartalmak kezelésére is készek lesznek.

A HD DVD lejátszók már kezdetektől alkalmasak a „kép a képben” és a webes interaktív funkciókra, s ezt számos műsoros lemez ki is használja.

A legkeményebb szavakat Mike Dunn a 20th Century Fox Home Entertainment elnöke használta, aki szerint a kizárólagos HD DVD támogatóvá vált Paramount „bekapta a csalit” utalva ezzel arra az 50 millió dollárra, amit az a Blu-ray támogatásának feladásáért kapott. Dunn a Microsoft-ra utalva, de a cég nevét ki nem mondva azt sugallta, hogy a formátumháború fenntartása a szoftveróriás érdeke, mely abban bízik, hogy az egyik lemezformátumot sem támogató bizonytalan fogyasztók végül az online szórakoztatás vásárlását választják majd.

Kapcsolódó linkek:

Megoldás a Blu-ray és HD DVD közti formátumháborúra?
Blu-ray és HD DVD vezetők eszmecseréje a DisplaySearch konferenciáján
Miért lassabb a vártnál a Blu-ray Disc és HD DVD eladás?
IFA 2007 hírek: a Warner hűséges marad a Blu-ray-hez
Paramount/DreamWorks: a jövőben kizárólag HD DVD-n
Több lehetőséget kínáló Blu-ray lejátszók novembertől

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .