100 dollár alatt a Toshiba HD-A2 HD DVD lejátszó

1. Oldal

Tegnaptól az egyesült-államokbeli Wal-Mart és Best Buy bizonyos üzleteiben a második generációs Toshiba HD-A2 HD DVD alaplejátszó 98 dollár és 87 cent (devizaárfolyamon átszámítva 17.200 Ft) áron kapható.
Bár ez a hír a házi-mozizás és a nagyfelbontású lejátszók iránt érdeklődő hazai vásárlók többségét közvetlenül nem érinti, de más szempontból fontos jelzés. Azt jelenti, hogy a legnagyobbnak számító észak-amerikai piacon a nagy kereskedelmi láncok rendkívül kedvező árakkal megpróbálják az eddig kiváró átlagfogyasztókat is rávenni, hogy beszálljanak a nagyfelbontású optikai lejátszók és lemezek vásárlásába.

Eddig ugyanis a Blu-ray és HD DVD lejátszókat és lemezeket jórészt csak a fogyasztók egy szűk rétege, az úgynevezett „korai alkalmazók” vásárolták meg, és így eladásaik még mindig a hagyományos DVD-k értékesítése mögött kullog. A nagy tömegkereskedelmi üzletláncok, mint a Best Buy, Circuit City, Sears és a Wal-Mart – főleg az utóbbi – jelentős szerepet játszottak a DVD tömeges elterjedésében, és napjainkban is piacvezetők a DVD eladásokban.

olcso-wal-mart-hd-a2.jpg
A 100 dollár alatt kínált Toshiba HD-A2 esetében nyilvánvalóan a meglévő készletek kiárusítása zajlik, és a Wal-Mart példáját szinte azonnal átvevő Best Buy után valószínűleg még sokan követik az árcsökkentést. A kifutó HD DVD lejátszó modell mellé egyébként két HD DVD lemezt is csomagolnak, melynek értéke nagyjából 40 dollár (kb. 7.000 Ft), és további öt lemezhez lehet ingyen hozzájutni a termék internetes regisztrációját követően.

Egyébként az már szinte tényként kezelhető, hogy a belépőszintű HD DVD lejátszók ára minden bizonnyal 200 dollár (kb. 35.000 Ft) alatt lesz az USA-ban az idei vásárlási szezonban. A Toshiba HD-A2-t követő harmadikgenerációs HD-A3 HD DVD lejátszót például a Sears az ünnepi vásárlási szezon kezdetét jelző „Back Friday”-ra (fekete péntekre) már 169.99 dollárért (kb. 29.600 Ft) kínálja. Így gyakorlatilag a HD DVD alaplejátszók ára már szinte azonos lesz a szabvány DVD felbontást nagyfelbontásra felkonvertáló hagyományos DVD lejátszók árával.

Az asztali Blu-ray alaplejátszók közül jelenleg az ugyancsak kifutóban lévő Samsung BD-P1200 350 dolláros (kb. 61.000 Ft) ára talán a legkedvezőbb az amerikai piacon. Az ajánlott 500 dolláros (kb. 87.000 Ft) listaáru Sony BDP-S3003572, Samsung BD-P1400 és Sharp BDHP20 modellek utcai ára sem kevesebb 380 dollárnál (kb. 66.000 Ft), igaz ezek mindegyike képes 1080p videojelet kiadni (némelyik akár 24p-t is), míg a HD DVD alaplejátszók csak a 1080i formátumú videojelet támogatják.

Azt csak remélhetjük, hogy a Toshiba HD-A2 európai megfelelője a HD-E1 jelenlegi 399 eurós (kb. 100.000 Ft) listaára is csökken, különösen idehaza, ahol a hivatalos forgalmazó saját boltjának weboldala szerint az még mindig 149.990 Ft-ba kerül.

Kapcsolódó linkek:

Érdekes nyilatkozatok és bejelentések a Blu-ray Fesztiválon
Panasonic: jön a 2. generációs Blu-ray lejátszó, a DMP-BD30
Samsung: már idehaza is kapható a BD-P1400 Blu-ray lejátszó
Miért lassabb a vártnál a Blu-ray Disc és HD DVD eladás?
Sony: két új Blu-ray Disc lejátszó még az ősz során
Jön az első kedvezőárú kínai HD DVD lejátszó
Sharp: AQUOS Blu-ray lejátszó az IFA-n
Harmadik generációs HD DVD lejátszók már októbertől!
Sony: az új, BDP-S300 asztali Blu-ray lejátszó már olcsóbb lesz, mint a PS3
Továbbra is 1:2 a legolcsóbb HD DVD és Blu-ray lejátszók áraránya
A Wal-Mart 2 millió HD DVD lejátszó megrendelését fontolgatja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .