A kínaiak 2008-ra saját nagyfelbontású DVD formátumot akarnak

1. Oldal

A kínai EVD Industry Alliance (EDV Ipari Szövetség) Pekingben bejelentette, hogy ragaszkodva saját függetlenségéhez és innovációihoz felgyorsítja a kínai nemzeti Red-ray (vörös lézeres) HD iparág fejlődését, és 2008.-ra a DVD-t felváltja az EVD.
EDV_logo.JPG
Sajátfejlesztésű, a külföldi technológiák alternatívájának szánt DVD formátumukat népszerűsítve, jelentős kínai elektronikai gyártók tucatnyi videolejátszót mutattak be december 6-án.

A DVD-n használatos, és a kínaiak szerint túl drága licencdíjú audió és videó kódolások helyett más eljárásokat használó EVD (Enhanced Versatile Disc) lemez először 2003-ban mutatkozott be, de 2004-ben fejlesztése megakadt, miután a fogyasztók nem mutattak iránta érdeklődést, és a műsorkészítők vitába keveredtek a licencdíjak kapcsán.

evdexpo.jpg
Most a kínai DVD gyártók 97%-át képviselő 20 cég újból komoly kampányba kezdett, és kilátásba helyezte 2008-ra a DVD lejátszók gyártásának leállítását, és a teljes EVD-re való átállást. A gyártókhoz a kínai filmstúdiók és kiskereskedelmi forgalmazók is csatlakoztak, s ígérik, hogy a lejátszókhoz lesznek műsoros EVD lemezek is.

A korábban HD-VMD-ként ismert formátum beolvadásával a támogatók szerint a „Red-ray HD EVD” tisztább nagyfelbontású képet, hangot, valamint nagyobb kapacitást és jobb másolásvédelmet biztosít majd, mint a szabvány DVD. A többrétegű, de vörös lézert alkalmazó formátum az ígéretek szerint 1080p felbontást is támogat majd, s a lejátszó nem kerül majd többe, mint a jelenlegi DVD lejátszók, melyek kiskereskedelmi ára 700 jüan (kb. 16.700 Ft) körül van.

A viharos gyorsasággal fejlődő kínai szórakoztatóelektronikai piac jó alapot teremthet a formátum sikeréhez. Kínában jövőre várhatóan 60%-al, 8 millió darabra nő a nagyfelbontású TV-k eladása, s ez elegendő keresletet teremthet az új lejátszók számára. Az EVD Industry Alliance csoport által kiadott hivatalos közlemény szerint jelenleg már kétmillió Red-ray HD lejátszót el is adtak, és a formátum exportját is tervezik. Ez azért nem elképzelhetetlen, mert a világ DVD lejátszóinak 80%-át kínai cégek állítják elő, bár azokat a nagy márkák és külföldi cégek vagy üzletláncok a saját nevük alatt forgalmazzák.

Az EVD esetleges sikere hatással lehet a Blu-ray Disc és a HD-DVD formátumok rivalizálására is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .