Nem túl jó a Blu-ray fogadtatása

1. Oldal

A Cymfony piaci hatásokat elemző cég nemrég adta közzé „Szomorú karácson a Blu-ray számára” című fogyasztói véleményeket tükröző jelentését, mely szerint a HD-DVD kedveltebb a rivális Blu-ray Disc-nél.


A Cymfony 17.664 blogokra, vitafórumokra és más közéleti médiaoldalakra felkerült, az új nagy felbontású lemezformátumokról szóló megjelenést gyűjtött össze 2006. október 1. és november 23. között, s végzett ezek alapján független elemzést. A két formátummal kapcsolatos vélemények kiértékeléséhez 2.000 véletlenszerűen kiválasztott megjelenést használtak fel. Az alábbiakban az elemzés főbb megállapításit közöljük.

Általánosságban a fogyasztók pozitívan említik a HD-DVD-t, és nem látják, hogy a Blu-ray bármilyen világos előnyt kínálna.
– A Blu-ray és a HD-DVD formátumokról nagyjából azonos számú megjelenés szól, s ezek javarésze az úgynevezett korai alkalmazókhoz (a minőségi videózáshoz és a játékhoz) kötődik.
– A formátumokról szóló megjelenések több mint fele „semleges” – se nem pozitív, se nem negatív. A Blu-ray-ről azonos arányban (kb. 23,5%) jelentek meg pozitív és negatív vélemények, míg a HD-DVD-vel kapcsolatban döntően pozitívak a visszhangok (arányuk 32,9% a 14,2% negatív véleménnyel szemben). A HD-DVD-t 46%-al többen említik pozitívan, mint a Blu-ray-t.
– Kevés megjelenés tárgyalja a nagyobb kapacitás és a fejlett interaktivitás kérdéseit, a Blu-ray előnyeire gondolva.

A Blu-ray opponensei kétkednek a Sony innovációs és technológiai képességeiben, és úgy tűnik a PS3 játékkonzolok felhasználóinál sem népszerű a Blu-ray.
– Sok megjelenés emlegeti fel a Sony elbukott platformjait (például Betamax-ot és a MiniDisc-et), melyket a Blu-ray követhet majd, és ráadásul számosan arrogánsnak ítélik a céget.
– A játékosok jelentős része utasítja vissza a Sony azon tervét, hogy a PS3 konzolba épített Blu-ray lejátszóval akar a formátumának kiugrási lehetőséget teremteni, és dicsérik, hogy a Microsoft opcióként kínálja a HD-DVD lejátszót az Xbox 360-hoz.

A Blu-ray-el kapcsolatos negatív megjelenések megoszlása témák szerint.
A Blu-ray-el kapcsolatos negatív megjelenések megoszlása témák szerint.

Kapcsolódó linkek:

Sony: a BDP-S1 Blu-ray Disc lejátszó végre kapható
Kevesebb PlayStation 3, óvatosabb kereskedők
Az első Blu-ray Disc lejátszó a Házi-mozi portál adatbázisában
Toshiba: késnek a második generációs HD-DVD lejátszók
A PlayStation 3 és az Xbox 360 HD-DVD egység nagyhete (Kommentár)
A következő hónapban már Európa is nagyfelbontású optikai lemezeket néz
Sony Blu-ray lejátszó már csak decemberben?
Versenyben a HD lejátszásra alkalmas PlayStation 3 és Xbox 360 játékkonzolok
Panasonic: a DMP-BD10 Blu-ray Disc lejátszó októbertől már kapható
A Blu-ray Disc, HD-DVD formátumháború első hat hete
Hibás a Samsung Blu-ray Disc lejátszó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .