A Toshiba és az NEC 2005-re tervezi a HD-DVD startját

1. Oldal

A Toshiba Corp. és az NEC Corp. 2005-ben el akarja kezdeni a DVD-Forum által szabványként kezelt HD-DVD formátum piaci bevezetését. Ezt egy Japánban, az ottani szorakozatatóipar képviselői számára tartott háromnapos termékbemutatón jelentették be.

Először – szokás szerint – a japán piacon jelennének meg a formátummal. A Toshiba egy HD-DVD lejátszó és valószínüleg felvevő készüléket, az NEC pedig PC meghajtót tervez piacra hozni.

HD-DVD készülék és lemez
A nagy vetélytárs Blu-ray Disc formátumú felvevő-lejátszót már 2003 óta kínál a Sony és rövidesen a Matsushita Electric Industrial Co. Ltd. (közismertebben a Panasonic) is megjelenik egy készülékkel.

Nyolc műsoros lemez megjelentetésének bejelentésével – ezek javarésze nagyfelbontású kamerával felvett természetfilm és egy japán játékfilm, címe Moonlight Jellyfish – az egyik legnagyobb japán DVD kiadó cég a „Pony Canyon” támogatja a HD-DVD 2005-ös indulását.

A DVD lemezsokszorosításban jártas Memory-Tech havi 1,4 millió darab 15, 20 és 30 GB kapacitású lemez előállítására képes gyártósorral rendelkezik. Ez öt perc alatt állítható át a hagyományos DVD gyártásról HD-DVD-re és 3,5 másodperc alatt készít el egy kétrétegű 30GB-os lemezt.

A Toshiba bejelentése szerint a készülékekben az MPEG2, a Microsoft windows Media 9 VC-9 változata, és az MPEG4 AVC (H.264) videotömörítő formátumok használata egyaránt várható. Ez utóbbi kettő az MPEG2-nél jóval hatékonyabb tömörítés révén egy akár 180 perces nagyfelbontású videót képes a 15 GB-os HD-DVD lemezen tárolni. (A 29 GB-os Blu-ray Disc lemezre MPEG2 tömörítve csak 132 perc fér el.)

Kapcsolódó hír, hogy a fenti bemutatóval egy időben a Microsoft Corp. japán részlegének bejelentése szerint a cég következő operációs rendszere, a Longhorn kompatibilis lesz a HD-DVD-vel. Azt, hogy az új oprendszer a Blu-ray Disc-el is együttműködik-e, még nem döntötték el a Microsoft-nál, de egy másik illetékes nyilatkozata szerint ez nem kizárt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .