Beindul a DVD-Audio és SACD lejátszók eladása

1. Oldal

A CEA (Consumer Electronics Association) piacfelmérése szerint a nagyfelbontású DVD-Audio és SACD audió formátumok lejátszására alkalmas DVD lejátszók ez évi eddigi eladása már meghaladja az ugyanezen jellemzőkkel bíró készülékek 2002-es évi teljes forgalmát. Egy olyan időszakban, mikor a hanghordozók gyártói a teljes iparágban visszaesést élnek meg (április végéig az ez évi számok 12%-os csökkenést jeleznek) sokan reménykednek abban, hogy a nagyfelbontású audió lesz az a termék, mely újra megmelengeti a vásárlók szívét és kinyitja pénztárcáikat. Sean Wargo a CEA vezető iparági elemzője szerint: „Történeti hasonlóság van a nagyfelbontású audió és a kompaktlemez (CD) bevezetése között. Mind a CD, a DVD-Video, a DVD-Audio és a Super Audio CD lejátszók eladása piaci megjelenésük harmadik évben érte el a 250 ezres darabszámot. A lemezjátszóról a szalagra, majd a CD-re és most a zenei DVD-kre való áttérés tanúsága szerint az audioipar az egyes újabb és fejlettebb technológiák bevezetése révén igyekszik ciklikus növekedési periódusokat megélni.”

A CEA piackutatásai alapján ez év májusában a gyártók 148.000 DVD-Audio és 100.000 SACD lejátszót szállítottak a kiskereskedelmi forgalmazóknak. Wargo szerint: „Ha a DVD-Audio és az SACD lejátszók eladása valóban utánozza a történelmet, akkor az új audiotechnológia elkövetkező tíz éven belüli még gyorsabb elfogadásával, és a hanghordozó piac hajtóerőt jelentő növekedésével 2015-re várhatóan a fogyasztók többsége már nagyfelbontású audiót hallgat majd”. Ráadásul egy a CEA által vezényelt, a kiszállítást és eladást követő tanulmány azt mutatja, hogy a digitális hangformátumok piaca megalapozott. Ez év elején az eBrain piackutató által végzett kérdőíves felmérés szerint a vásárlók erős érdeklődést mutatnak a DVD alapú zene iránt, különösen azon 28% körében, akik már rendelkeznek sokcsatornás, körülölelő hang előállítására alkalmas surround vevőerősítővel. Ezen vásárlók 96%-a érzékelhető különbséget tapasztalt egy zenei DVD és a CD hangminősége között, mikor surround hangrendszerén lejátszotta azokat. Több mint felük (61%) érdeklődését fejezte ki a DVD-n rögzített zene iránt.

Kapcsolódó link: DVD-Audio és SACD eladások 2003-ban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .