A vetítőernyőkről általában

Elölről vetíthető ernyők

A vetítőernyők választéka már ma is rendkívül széles, és folyamatosan bővül, ami azt is jelenti, hogy sokszor nem könnyű a választás. Ezért szükségesnek láttuk, hogy az ernyőkkel kapcsolatos tudnivalókat megpróbáljuk összefoglalni.
Elölről vetíthető ernyők

Matt fehér:
Ez a leggyakrabban használt felület frontális vetítésnél. (Ilyen a fehérre meszelt sima fal is.) Használata nagyon hatásos, amikor a vetítőterem megvilágítása szabályozható. A nézési (szórási) szög igen nagy, 50 fokkal is eltérhet a merőlegestől. Mivel a matt fehér (diffúz) felület használatos a fény-nyereség méréséhez mint referencia, a nyereség értéke 1-nek tekintendő. Nagyon sokoldalúan használható vetítőfelület, minden projektorhoz alkalmas.

Gyöngyvászon (Glass-beaded screen):
Erős fényvisszaverő felület, a nézési szög mindössze 15 fok a középtől mindkét oldalra. A felületi bevonat pici fényvisszaverő üveggyöngyöket tartalmaz, ezért nem tisztítható. A fény-nyereség értéke a középpontban 3 körül van, azonban ez a nézési szögtartományon kívül 1 alatti értékre is csökkenhet. Az összes projektorral jól használható, és sötétített környezetben a leghatásosabb.

Gyöngyszerű (Pearlised) vászon:
A felület hasonló tulajdonságú, mint a gyöngyvászon, de a nézési szögtartomány szélesebb. A fény-nyereség érték a középpontban 2, ami az optimális területen kívül az 1-es érték körülire csökken. Ez a felület ugyanúgy a szabályozható sötétítésnél alkalmazható a legjobban.

Ezüst:
Magas fény-visszaverésű felület, a gyöngyvászonhoz hasonló nézhetőségi szögekkel, de nagyobb mértékű környezeti fénynél is jól használható. Az ezüst felület fény-nyeresége értéke több mint 5, sőt az extra minőségű parabola ezüst vetítőernyőknél ez az érték a 8,5-öt is elérheti!

A frontális vetítéshez használt ernyők közül jórészt a kivitelezés alapján választunk. Attól függően, hogy miként használjuk a vetítőhelyiséget lehet szükség fixen beépített feszített, esetleg kézileg lehúzható vagy elektromosan működtethető vetítőernyőre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .