A vetítőernyőkről általában

Hátulról vetítéshez használt ernyők

A vetítőernyők választéka már ma is rendkívül széles, és folyamatosan bővül, ami azt is jelenti, hogy sokszor nem könnyű a választás. Ezért szükségesnek láttuk, hogy az ernyőkkel kapcsolatos tudnivalókat megpróbáljuk összefoglalni.
Hátulról vetítéshez használt ernyők

Nem merev vetítőernyő:
Semleges szürke vinil felület, széles minőségi és árválasztékban, a összes projektorfajtához alkalmas. Fény-nyeresége 2 körüli, nézési szöge 35 fok a tengelyhez képest. Ezek az anyagok általában 2-3 méteres szélességben kaphatók. Ennél nagyobb méretű hátulról vetíthető felületek kivitelezése varrással oldható meg. Nagyméretű varrásmentes kivitelben is beszerezhetőek, külön megrendelésre. A kis környezeti fény mellett nyújtják a legjobb eredményt.

szogek.jpgMerev diffúz ernyő:
Kemény (merev) akril anyagon diffúz bevonat. Ez a kivitel tipikusan 2,7 körüli fény-nyereségű, és nagy a nézhetőségi szöge. A diffúz ernyőket leginkább az egyobjektíves projektorokkal használják.

Fresnel/lentikuláris ernyő:
Kiváló minőségű, kemény anyagú vetítőernyő, amely egy un. Fresnel (ejtsd: Frenel) lencsét használ a fény fókuszálására, mely így egyenes vonalban irányul az un. lentikuláris felületre. A nézési szög széles, a fény-nyereség elérheti az 5 körüli értéket (a vetítési tengely irányában), ami egyedülállóan nagy érték. Egyobjektíves vetítőkkel és háromcsöves CRT projektorokkal egyaránt használatos.


fresnel.jpgBlack stripe ernyő:
A Fresnel-/lentikuláris megoldáson alapul, azonban a vetítő felület 30-40 %-át függőleges, fekete csíkozás takarja, amely elnyeli a beeső fényeket, ezáltal javítva a kontrasztot. Ez az ultra jó minőségű anyag kitűnő társa a katódsugárcsöves projektoroknak. Fény-nyeresége eléri a 4-es értéket.

Lentikuláris/diffúz ernyő:
Hibrid megoldás a nézhetőségi szög növelésére érdekében. Fény-nyeresége tengelyirányban elérheti a 4-et . Egyobjektíves projektorokhoz alkalmazzák.

Fresnel/diffúz ernyő:
Egy másik hibrid felület, amely Fresnel-lencsével gyűjti és irányítja a fényt a nézőhöz a diffúziós felület közvetítésével. Fény-nyeresége tengelyirányban tipikusan 3 körüli. Főleg katódsugárcsöves CRT projektorokkal használatos.

A gyártók

Elölről vetíthető vásznakat, illetve nem merev, hátulról vetítésre alkalmas ernyőket számos gyártó készít. A világ három legnagyobb gyártója az Egyesül Államokban található. Ezek a Da-Lite, a Draper és a Stewart Film Screen. Hazánkban közülük inkább csak a Da-Lite kapható. A Stewart moziba való vásznakat is készít. Az elölről vetíthető vásznak európai gyártói angol, olasz és francia cégek (Projekta, Screenline, Oray).

A hátulról vetíthető merev, illetve hibrid ernyők legnevesebb gyártója a dán DNP, amely csak ezzel a területtel foglalkozik, így meghatározó ezen a területen. Megemlíthető még az előzőekben már felsorolt Da-Lite és Draper, amelyek legalább ilyen jó minőségű Fresnel-ernyőket kínálnak, ráadásul adnak hozzá (igény szerint) egy-, illetve kéttükrös háttér-vetítési vázat és projektoremelvényt.

Forrás: Videopraktika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .