A világ első holografikus lemezre rögzített filmje

1. Oldal

Az Optware Corp. bejelentette, hogy a világon először sikeresen rögzített és játszott le digitális mozit a cég kollineáris holografikus adattároló rendszerét használó Holographic Versatile Disc lemezről.
A lemezre rögzített filmet még júliusban többször is láthatták egy ötnapos találkozó résztvevői, az Optware hat jelenlegi befektetője és nyolc további japán és nem japán cég, mindegyikük – bár kilétüket nem hozták nyilvánosságra – jelentős elektronikai termékgyártó.

Holografikus adatoldalak (**lásd alább) átlátszó forgó lemezre rögzítéséről már korábbi beszámolók is szóltak, de az ilyen lemezek nem felelnek meg a konvencionális optikai lemezek céljára, mert az olvasófejet vezérlő szervoinformáció nélkül úgy tűnik kereskedelmileg nem hasznosíthatóak. Ezzel szemben az Optware a kollineáris hologramokat (*lásd alább) egy a megszokott optikai lemezek felépítését követő, visszaverő réteggel rendelkező (szervóinformációval elátott), azaz előre formázott holografikus lemezt tervezett. Az ilyen lemezekről korábban azt tartották, hogy nem megfelelőek, mert az előreformázott „címgödröcskék” (Pit-ek) az írás/olvasás során a fény szóródása okozta zajt generálnak, lerontva a jel minőségét. Az Optware egy a hologramokat rögzítő és fényvisszaverő rétegek közötti un. „dikroikus” tükörréteg alkalmazásával oldotta meg ezt a problémát. Ez a dikroikus tükörréteg megakadályozza a címgödröcskék okozta fényszóródást (diffrakciót), ideális kollineáris holografikus rögzítést téve lehetővé.

Az Optware Holographic Versatile Disc (HVD) lemez felépítése.
Az Optware Holographic Versatile Disc (HVD) lemez felépítése.


Az író-olvasó rendszer.
Az író-olvasó rendszer.Az Optware bemutatója abban az értelemben korszakalkotó, hogy bebizonyította az optikai lemeztechnológia és a holografikus rögzítési technológia sikeres integrációját.

A filmet tároló HVD kepalairas=A Holographic Versatile Disc (HVD) amire a digitális mozit rögzítették (balra)._BR_A lemez átmérője 12 cm, megegyezik a CD és DVD-vel.

A Holographic Versatile Disc (HVD) felszíne._BR_A sávok mentén látható a multiplexelt holografikus adatok mintázata.
A Holographic Versatile Disc (HVD) felszíne._BR_A sávok mentén látható a multiplexelt holografikus adatok mintázata.Az Optware holografikus rögzítési technológiája az adatokat a lézerfény interferencia-csíkjainak formájában rögzíti a lemezen. Ezen a módon a jelenlegi DVD-vel azonos méretű lemezen egy terabájt adatmennyiség (az egyrétegű DVD kapacitásának 200-szorosa) tárolható, egy gigabájt per másodperc (a DVD sebességének 40-szerese) adatátvitelei sebességgel kezelhető. A szélessávú korszak nagykapacitású, nagysebességű adattároló technológiájának ilyen megközelítése gyorsan az érdeklődés homlokterébe kerül.

*A kollineáris holográfiai módszer:
Az Optware sajátfejlesztésű kollineáris holográfiai módszer a holografikus rögzítési technológia megvalósítására irányuló erőfeszítés része. Az eredetileg az Optware alapítója és élenjáró kutatója Hideyoshi Horimai által kidolgozott, szabadalmaztatott technológia a kollineáris holográfia egy fénysugárba kombinálja a referencia lézert és a jel lézert, mely az adatsávok alkotta háromdimenziós hologramot hoz létre. Ez a kép egy objektív felhasználásával világítható a hordozóra. Ennek az úttörő mechanizmusnak a használatával az Optware drámaian egyszerűsítette és csökkentette a méretét a korábbi hologramok előállításához szükséges bumfordi és bonyolult rendszereknek. További előrelépést értek el az Optware saját szervorendszerével. Ennek a szerkezetnek a bevezetése lehetővé tette az olvasó méretének csökkentését, a rezgésszigetelők elhagyását, a DVD és CD lemezekkel való kompatibilitást és az olcsó működést, hatásosan küzdve le a teljes kereskedelmi hasznosítás fennmaradó akadályait.

**Adatoldal:
Kétdimenziós bittérkép, melyet hologram formájában rögzítenek és játszanak vissza. A felírásra kerülő adatokat először adatoldalak sorozatává kódolják, majd holografikusan rögzítik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .