Android TV: reklám és szponzorált tartalom a nyitóképernyőn

A Sony TV-k Android TV kezdőképernyőjén egy frissítést követően a Google „kísérleti programjában” egy új „Sponsored” (szponzorált) tartalomsor jelent meg.


A Google a TV-k és streaming médiaeszközök sora által használt Android TV kezdőképernyőjén alul már tavaly feltűnt a Google Play Store promóciós csatornasora, az új alkalmazásokat kiemelő „Apps Spotlight”, amit a „Promotional channels” alatt ki lehetett kapcsolni, bár most egy hiba miatt az mégis előtűnik.

Egy múlt heti frissítést követően a kezdőképernyő legfelső csatornasoraként – ahogy az a ZatzNotFunny által közölt fenti képen látszik – feltűnt egy új hirdetéseket és szponzorált tartalmakat mutató „Sponsored”, azaz szponzorált sor, amit viszont menüből nem lehet kikapcsolni. Egy az XDA Developers által közölt Google nyilatkozat szerint: „Az Android TV elkötelezett az otthoni szórakoztató élmény optimalizálásában és személyre-szabásában. Mivel új lehetőségeket keresünk a felhasználói közösség bevonására, egy kísérleti programot futtatunk a szponzorált tartalom felületének megjelenítésére az Android TV kezdőképernyőjén.”

Beszámolók szerint egyelőre csak Sony Android TV-ken tűnt fel a „Sponsored” sor, amivel kapcsolatban a Sony támogatói oldala azt közli, hogy „a csatornát a Google menedzseli”, és azt egy úgynevezett korlátozott profil létrehozásával lehet csak eltávolítani. (Egy Reddit felhasználó már megtalálta a kikapcsolás módját.) Az Nvidia SHILD TV valamint a Xiaomi Mi Box 3 kezdőképernyőjén nincs ott a kérdéses sor, és nem tudni, hogy az feltűnt-e más Android TV platformot alkalmazó Philips, TCL és Hisense készülékeken – egyáltalán globális jelenségről van-e szó.

Az érintett készülékek tulajdonosai érthető módon nem fogadták egyöntetű lelkesedéssel azt, hogy a Google egy frissítéssel nem kívánt hirdetéseket és szponzorált tartalmat helyez el a kezdőképernyőn.

Más platformok, mint a Samsung Tizen, az LG webOS és az Amazon Fire TV kezdőképernyőjén vannak reklámok, az Apple TV viszont még mentes a hirdetésektől.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .