Bluetooth: kész az LE Audio specifikáció benne az Auracast sugárzott audióval

A Bluetooth LE Audio jobb vezeték-nélküli hangminőséget biztosít, az Auracast pedig lehetővé teszi, hogy a TV „korlátlan számú” fejhallgatóra sugározzon audiojelet, a hallókészülékeket is támogatva.


A Bluetooth Special Interest Group (SIG), a Bluetooth technológiát felügyelő szakmai szövetség bejelentette, hogy elkészült a „Low Energy Audio” (röviden: LE Audio) néven emlegetett új technológiai alapokra épülő vezeték-nélküli hangátvitel teljes specifikációja. Ez váltja az eddigi Bluetooth Classic Audio szabványt.

Mark Powell, a Bluetooth SIG vezérigazgatója szerint: „A mai egy büszke nap a Bluetooth SIG tagközösség számára. Tagjaink leküzdötték az elmúlt években rájuk nehezedő számos kihívást, hogy befejezzék a Bluetooth SIG történetének legnagyobb specifikációfejlesztési projektjét. Az LE Audio kiterjeszti a vezeték-nélküli hangpiac lehetséges határait, benne egy új Bluetooth lehetőség az Auracast sugárzott audió bevezetését, ami életre szóló hangélményt ígér a fogyasztóknak, közelebb hozva egymáshoz a barátokat és a családot, valamint elérhetőbbé és élvezetesebbé teszi a nyilvános helyeket mindenki számára. Alig várom, hogy lássam az LE Audio hozta innovációkat.”

Bluetooth LE Audio

A Bluetooth LE Audio az eddigi SBC kódoló-dekódoló (kodek) eljárást az új „Low Complexity Communications Codec” (LC3) audiotömörítésre cseréli, amelynek jobb hangminőséget kell biztosítania sokkal alacsonyabb bitsebesség mellett, vagy magasabb hangminőséget ugyanazon adatátviteli sebesség mellett.

Hallgatási tesztek azt mutatták, hogy az LC3 még 50%-kal alacsonyabb bitsebességgel is jobb hangminőséget nyújt, mint a Classic Audio SBC kodek, ami az energiahatékonyságot is javítja például hosszabb akkumulátor-élettartamot biztosítva.

Az LE Audio műszaki újdonságait bemutató weboldalon egy demonstrációs felületen kipróbálható és összehasonlítható a különböző bitsebességű SBC és LC3 tömörítésű hangfelvétel minősége.

A Bluetooth LE Audio „Multi-Stream Audio” több, egymástól független, szinkronizált audió bitfolyam átvitelét teszi lehetővé egy hangforrás eszköz – például okostelefon – és egy vagy több hangvevő eszköz között. Az igazi vezeték-nélküli fülhallgatók a jobb- és balfülben megszólaltatott tökéletesen szinkronizált audió bitfolyamokkal jobb sztereó hangkép biztosít. Az új specifikáció a hallókészülékeket is támogatja, így azok zavartalanul kapcsolódhat, például a TV-hez.

Bluetooth_AURACAST

A TV-khez és más forráseszközökhöz kapcsolódó új funkció az Auracast, a Bluetooth LE Audio szabványos sugárzott audiorendszere. A múltban a Bluetooth csak pont-pont közötti kommunikációt támogatott, így a TV-hez párosítható BT fejhallgatók jellemzően egy vagy bizonyos korlátozásokkal esetleg két párra korlátozódtak. Az Auracast segítségével a TV egy vagy több audió bitfolyamot sugározhat annyi fejhallgatóra, amennyire csak szükség van, és a felhasználó ugyanúgy választhatnak források közül, mint egy WiFi hálózatot – alternatív megoldásként QR kóddal vagy NFC címkével.

Bluetooth-AURACAST-működés

A Bluetooth SIG magyarázata szerint: „Korlátlan számú hatótávolságon belüli Auracast vevő csatlakozhat egy közeli Auracast adó Auracast sugárzásához.
Az Auracast adók (pl. okostelefonok, TV-k, hangosító rendszerek stb.) un. reklámokat (Advertisements) is sugároznak, értesítve az Auracast asszisztenseket (pl. okostelefonok, okosórák stb.), hogy a területen elérhető Auracast adás. A hirdetés tartalmaz egy nevet, akár védett akár nyílt az adás, valamint egyéb információkat az Auracast átvitelről.
Az Auracast asszisztensek megkeresik ezeket a hirdetéseket, és felhasználói felületet (UI) biztosítanak, hogy a felhasználók kiválaszthassák az Auracast adást, hasonlóan a nyilvános helyek Wi-Fi hálózataihoz való csatlakozáshoz használt felhasználói felületéhez.”

Az első olyan készülékek, amelyek kihasználják a Bluetooth LE Audio funkciót állítólag már idén ősszel megjelennek. Legalábbis erre utal a közlemény: „Az LE Audio-t támogató első fogyasztói termékek, köztük az Auracast sugárzott audiót is támogatók, várhatóan az elkövetkező hónapokban jelennek meg a piacon, és a Bluetooth SIG arra számít, hogy az LE Audio termékek elérhetősége növekedni fog, ahogy közeledünk az ünnepi szezonhoz és az év végéhez.”

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

2 hozzászólás “Bluetooth: kész az LE Audio specifikáció benne az Auracast sugárzott audióval” bejegyzéshez

    1. Nem tudom mit keres. A cikk, amihez hozzászólt egy Bluetooth specifikációról szól, nem egy termékről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .