EU-s kérésre csökken a Netflix, az Amazon Prime és a YouTube streaming képminőség (Frissítve)

A feszítő internetes sávszélességigény kielégítésére irányuló EU-s kérésére csökkenti streaming képminőségét a Netflix, az Amazon Prime, a YouTube és a Disney+ is Európában.


Frissítés:

A több dél- és nyugat-európai országban holnaptól induló Disney+ is bejelentette, hogy 30 napig csökkentett bitsebességgel működik Európában.

Március 18-án Thierry Breton belpiaci európai biztos az alábbi twitter üzenetet tette közzé: „A COVID-19 legyőzéséhez otthon maradunk. A távmunka és a streaming sokat segít, de az infrastruktúra nyomás nehezedhet. Hogy mindenkinek biztosítsuk az internet-hozzáférést, váltsunk szabványfelbontásra, ha nincs szükség a HD-re.” Azt is hozzátette, hogy már megvitatták a kezdeményezést a Netflix vezérigazgatójával, Reed Hasting-nal.

Két napra rá a Netflix már reagált is, és szóvivője útján bejelentette: „A Thierry Breton biztos és Reed Hastings közötti megbeszélések nyomán – és a koronavírus által felmerülő rendkívüli kihívásokra tekintettel – a Netflix úgy döntött, hogy 30 napra minden bitfolyamunkban elkezdi csökkenteni a bitsebességet Európában. Becsléseink szerint ez körülbelül 25%-kal csökkenti az Netflix adatforgalmát az európai hálózatokon, eközben ugyanolyan jó minőségű szolgáltatást biztosítva tagjaink számára.”

Úgy tűnik azonban, hogy a Netflix nem veszi vissza szabvány felbontásra streaming minőségét, mert továbbra is kínál HD sőt 4K HDR10 és Dolby Vision tartalmakat. Inkább csak korlátozza a magasabb bitsebességet. Ez azért lehetséges, mert a Netflix adaptív bitsebességet alkalmaz, azaz minden tartalmat több minőségi szinten (bitsebességgel, felbontással stb.) kódol és tárol. A néző a szélessávú internetsebességtől és a hardvertől függően automatikusan a lehetséges legmagasabb minőségi szintet kapja.

A Netflix eddig elsősorban bizonyos 4K tartalmai bitfolyamának bitsebességét csökkentette, a HD bitfolyamoknál a csökkentés mértéke még mérsékelt. A változtatásokat viszont csak nemrég kezdte meg a cég, ezért még túl korai a végleges hatásokra következtetni. Az viszont biztosnak tűnik, hogy az elkövetkező 30 napban, Európában a Netflix streaming képminőségén a megszokotthoz képest sokkal erősebben látszik majd a tömörítés (több lesz az abból adódó képhiba, lágyabbak részletek stb.), de sok más streaming szolgáltatáshoz viszonyítva még így is viszonylag jó lesz a kép.

A Reuters cikke szerint a Netflix lépését követve az Amazon Prime Video és a YouTube is csökkenti streaming képminőségét, hogy csökkentse az interneset infrastruktúrára nehezedő nyomást.

A cikkben idézett a YouTube közlemény szerint: „Kötelezettséget vállalunk arra, hogy minden adatforgalmát az EU-ban ideiglenesen alapértelmezés szerint a normál felbontásra kapcsolunk.”

Még március 20-án pénteken követte a többiek lépését az Amazon Prime, melynek szóvivője azt mondta: „A Prime Video szükség esetén együttműködik a helyi hatóságokkal és internetszolgáltatókkal a hálózati torlódás enyhítésére Európában is, ahol már elkezdtük az erőfeszítéseket a streaming bitsebesség csökkentésére, fenntartva ügyfeleinknek a minőségi streaming élményt.”

A fix és mobilhálózatok adatforgalmának több mint 60%-át a streaming videó teszi ki, és a világszerte több mint 28 millió előfizetővel rendelkező és több dél- és nyugat-európai országban március 24-én induló Disney+ csak tovább növeli majd ezt az arányt.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .