Harman Kardon AV vevőerősítők megújult technikával

1. Oldal

EzSet/EQ automatikus rendszerbeállítás és frekvenciamenet-kiegyenlítés, digitális bemenet felismerés valamint HDTV kompatibilis komponens videojel kezelés jellemzik az öt új AV vevőerősítő továbbfejlesztett képességeit és funkciói.
Az öt új Harman Kardon AV vevőerősítőből az AVR 635, AVR 435, AVR 335 és AVR 235 7.1-csatornás, a legkisebb AVR 135 6.1-csatornás. Mindegyik megújult az elődmodellekhez képest, és technológiájuk, tulajdonságaik, csatlakoztathatóságuk révén még könnyebbé teszik többszobás és igényes házi-mozi rendszerekben való alkalmazásukat.

EZSETEQ.jpgAz AVR 635 és AVR 435 az első modellek EzSet/EQ funkcióval, ami a mellékelt mérőmikrofonnal automatikusan megméri a használatban lévő hangsugárzókat, meghatározza, milyen mélyfrekvenciák előállítására alkalmasak, beállítja hangerőszintjeiket és késleltetéseiket, valamint a szoba akusztikájának hatását kiegyenlítendő a frekvenciamenetüket is módosítja.

Mindegyik modell nagy-sávszélességű HDTV kompatibilis komponens videojel kapcsolására alkalmas ki- és bemenetekkel rendelkezik, a kompozit és S-Video jelforrásokat komponens kimeneti videojellé konvertálja, és automatikusan érzékeli, hogy azonos műsorforráshoz tartozó analóg és digitális audió bemeneteik közül melyiken van jel, s azt választja ki. A legkisebb modellt kivéve az összes új vevőerősítő rendelkezik A/V Sync Delay funkcióval, ami képes kiegyenlíteni a digitális videoforrás vagy képmegjelenítő képének késését a hanghoz képest.

A jelenlegi AV vevőerősítők közül talán a Harman Kardon modellek mélyhang menedzselése állítható be a legrugalmasabban. A front bal/jobb, a center, a surround bal/jobb és a hátsó surround bal/jobb hangsugárzókhoz külön-külön választhatunk a hat keresztváltási frekvenciából (az AVR 135 esetén a surround csatornákhoz együtt adható meg a keresztváltás). Ráadásul a különböző bemeneti hangforrásokhoz más-más konfigurálható, így zenehallgatáshoz és mozizáshoz eltérően optimalizálható a hangrendszert.

Az AVR 135 kivételével az új sorozat modelljei mind képesek a jelenleg ismert összes korszerű surround formátum kezelésére és 7.1-es hangteret tudnak teremteni 5.1-csatornás hangforrásból (Dolby Surroud Pro Logic IIx), illetve térhatású hangot két hangsugárzóval vagy fejhallgatón (Dolby Virtual Speaker, Dolby Headphone).

Mint minden Harman Kardon AV vevőerősítő, az új AVR-ek is alkalmazzák a Logic 7 technológiát, mely mind mátrixkódolt, mint sztereó hangból képes térhatású hangot előállítani, kompatibilis a 96kHz-es digitális hangforrásokkal is, és két hallgatási módja is létezik (Cinema és Music). Az AVR 635, AVR 435 modellekben ráadásul a Logic 7 legújabb változata működik, ami a hátsó surround csatornák javított utóprocesszálása révén jobb hangtér-leképzésre képes.

Harma Kardon AVR 335
Harma Kardon AVR 335


Az összes AVR sorozatú vevőerősítőbe 24-bit/192kHz-es A/D konvertereket és a legkorszerűbb 32-bites DSP processzorokat építenek a kimagasló felbontás, dinamikatartomány és csatorna-szeparáció érdekében.

A többszobás alkalmazást segíti, hogy a három nagyobb modellben a hátsó surround erősítőcsatornák egy független hangforrásról megszólaltatott második zóna sztereó erősítőjének is kijelölhetőek (ekkor persze házi-moziban csak 5.1-csatorna szól). A második zóna független videó és audió jelkimenettel és távvezérlési lehetőséggel is rendelkezik.

Harma Kardon AVR 635
Harma Kardon AVR 635


Az AVR 635-öt és AVR 435-öt A-BUS-al is ellátták, amin keresztül egy Cat. 5 kábellel Harman Kardon AB 1 kompatibilis erősítő/kontroller csatlakozhat az AV vevőerősítőkhöz egy másik szobában, helyi hangerőszabályzással és távirányítással.

A Harman Kardon nagyáramú, nagy-sávszélességű végfokozatainak rendkívüli hanghűsége és dinamikája ma már legendás, azt pedig, hogy az új készülékek szépek-e, azt mindenki döntse el maga (Szerintem gyönyörűek! – A szerző).

Hozzánk várhatóan február végér érkeznek meg az első darabok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .