Már kapható a KEF KHT9000ACE hangsugárzó

1. Oldal

A KEF többszörös díjnyertes KHT család új csúcstípusa a KHT9000ACE, mely egy új innovációval és figyelemreméltó specifikációjával a gyártó szerint „valódi audiophile minőségű, tágas és részletes 3D hangképet hoz létre”.
A KHT9000ACE1838 szatellit és center hangsugárzók zárt dobozába magas és középsugárzóként ugyanazt 16,5 centis KEF Uni-Q hangszórót építik alumínium előlapba, mint amit a felső kategóriás Q és XQ sorozat hangsugárzókban alkalmaznak. Ennek két oldalán helyezkedik el a mélyfrekvenciákat előállító egy pár alacsony torzítású, hosszúlöketű mélyhangszóró.

KHT9000ACE Center
A mélyhangok előállításában azonban a legfontosabb szerepet a KEF ACE (Acoustic Compliance Enhancement – akusztikai engedékenység javítás) elnevezésű új technológiája játssza, melynek révén az említett mélyhangszórók a mélyhangok olyan szintjét képesek előállítani, mely szokásosan csak egy sokkal nagyobb méretű hangsugárzónál megszokott.

A hangsugárzó tervezés Szent Grálja mindig is az volt, hogyan állítsunk elő energikus basszusokat kis dobozból. A nehézséget az okozza, hogy a fizika törvényei szerint a mélyhang kiterjesztése közvetlenül a hatásfoktól és a sugárzó dobozának méretétől függ.

40 év tervezési tradícióval a hátuk mögött a KEF mérnökei kidolgoztak egy megoldást ennek a látszólag áthághatatlan korlátnak a megkerülésére. Az ACE működése az alábbiakban foglalható össze. A megszokott hangsugárzókban a hangszóró membránjának mozgása következtében a dobozba zárt levegő váltakozva összenyomódik illetve kitágul és ez a nyomásváltozás akadályozza a membrán mozgását. Minél kisebb a doboz, annál nagyobb nyomás hat vissza a membránra. Ennek a „visszaható” nyomásnak a drámai csökkentésével az ACE lehetővé teszi, hogy a hangszórómembrán olyan szabadon mozoghat, mintha sokkal nagyobb lenne a doboz, és a valódi méretéhez képest kiterjedtebb mélyhangot képes előállítani. Mindezt egy a dobozban elhelyezett aktív szén granulátummal érik el. Ennek az anyagnak a felületét a látható méretűtől a néhány molekulányi nagyságig terjedő pórusok milliói alkotják.

Az aktív szén granulátum paplanokba töltve.
Az aktív szén granulátum paplanokba töltve.

Az anyag egyik tulajdonsága rendkívüli elnyelési képesség. A membrán befelé mozgásakor a hangsugárzó dobozában a nyomás növekszik, és ez beindítja a szabadtérben lévő levegőmolekulák elnyelődését a granulált szén pólusaiban. A levegőmolekulákat így kivonva a szabadtérből csökken a nyomás. Mikor a membrán kifelé mozog az előzőekkel ellentétben az aktív szén pólusaiból a levegőmolekulák kiszabadulnak. Az ACE anyaga így ellenőrzött és lineáris módon folyamatosan csökkenti a nyomásváltozásokat.

Az újítás lenyűgöző eredménye, hogy az ACE technológia segítségével olyan hangsugárzó állítható elő, mely egy háromszor nagyobb méretű dobozzal rendelkező társával azonos teljesítményt képes produkálni. A próbák során azonos Uni-Q hangszórókból álló elrendezést építettek egy a kontrol doboznál 40%-al kisebb ACE technológiával „javított” dobozba, és a hallgatók nemcsak abban értettek egyet, hogy az ACE változat basszusa egységesebb, de egyhangúan jobbnak ítélték mélyhang-tranzienseit is.

A KHT9000ACE1838 különböző kompatibilis aktív mélysugárzókkal (PSW 3000762, PSW 40001083) tehető teljes 5.1 csatornás rendszerré. A hangsugárzókat opcionális konzollal falra lehet szerelni vagy tetszőlegesen beállítható asztali, vagy padló állványra lehet helyezni.

KHT-9000_eletkep.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .