Mission: rövidesen kaphatóak az új 79-es sorozatú hangsugárzók

1. Oldal

A Mission korábbi 7-es sorozatszámú hangsugárzói mindig is elismertek voltak hangjuk és stílusos megjelenésük miatt egyaránt. Az új 79-es sorozat tovább követi ezt a tradíciót.
Az új Mission 79-es sorozat hangsugárzói előrelépést ígérnek a teljesítmény és design tekintetében, és hogy ez nem üres ígéret azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a hangsugárzó család 796-os csúcsmodellje innovációs díjat kapott 2008-as CES-en.

A hangsugárzók házán belüli hanghullámok elnyelése és az ennek eredményeként létrejövő házrezonanciák kézbentartása, igen fontos és nehéz konstrukciós feladat. A tökéletesebb akusztikai megoldás érdekébenben a 79-es sorozat hangsugárzóinak háza egy többrétegű, 3 különböző sűrűségű rostanyag alkotta rezgéscsillapító kompozitból álló konstrukció. A rétegek ráadásul úgy vannak összegyantázva, hogy további elválasztást nyújtsanak a rezgések ellen és kizárják a rétegek közötti kölcsönhatásokat. Minden réteg és anyagtípus a ház különböző frekvenciájú rezonanciáira van hangolva, hogy ezzel tompítva a ház szerkezeti rezgéseinek terjedését. Az eredmény egy teljesen merev ház, mely jelentősen csökkenti a hangelszíneződést és a rezonanciát.

79_Parawave.jpgA Mission mindig is élenjárt az új hangszóró membránanyagok felhasználásában. A hangszóró kónusz dinamikáját ismerve olyan anyagot kerestek a 79-es sorozathoz is, mely nemcsak rendkívüli merevségű a lineáris dugattyúmozgás elérése érdekében, de nagy belső csillapítással is rendelkezik a longitudinális reflexiók elkerülése érdekében. S mindenekfelett az anyagnak könnyűnek és gyorsan mozgathatónak kell lennie, azaz a pontosabb tranziensválasz érdekében a lehető legkevesebb tehetetlenséggel kell bírnia.

Az aramid szálak és hangszóró membránként való felhasználásuk sokéves kutatásának eredményeként született meg a legújabb „Parawave” elnevezésű anyag, melyből olyan kónusz állítható elő, ami közel tökéletesen lineáris dugattyúmozgást mutat a hangszóró által előállított teljes frekvenciatartományban, megtartva az anyag alacsony tömege nyújtotta gyorsaságot és pontosságot.

79_keresztv.jpgA 79-es sorozat hangsugárzói a forma és funkció tökéletes egyensúlyát igyekszenek megteremteni. A profilírozott előlapot a hang optimális lesugárzására tökéletesítették. A frekvencia-átvitelt még a fő irányhoz (az axishoz) képest 70 fok széles hallgatási tartományban is jónak minősíti a gyártó. A nagyfrekvenciás sugárzó (a tweeter) hullámterelője tökéletesen illeszkedik az előlapba, és közeli csatolásban, ámde akusztikailag elválasztva működik a közepén iridium felületű fáziskúppal rendelkező, Parawave kónuszú mély/közép hangszóróval. Maga a tweeter hűtőfelülettel rendelkezik, mely segít elvezetni a „ferro-fluid” hűtésű lengőtekercs melegét, így tartva fenn annak állandó hőmérsékletét és csökkentve a melegedés okozta kompressziót. A keresztváltó áramkör a lehető legrövidebb jelút érdekében közvetlenül össze van építve az aranyozott szorítócsatlakozókkal.

A három-utas 794-es és 796-os modellek aszimmetrikusan az egyik oldal irányába sugárzó mélyhangszórókkal rendelkeznek. Ezek diszkréten simulnak bele a hangsugárzók házának görbülő oldalfalába, és a padlóhoz közel a mélyhangok hatékonyabb lesugárzását biztosítják.

A 79AS subwoofer A-B osztályú végerősítője 300 W teljesítményt szolgáltat. A mélysugárzón akár távirányítóval szabályozható a fázis, a hangerő és a keresztváltás (a megszólaltatott mélyhangok felső határfrekvenciája), s a végfokozatot meghajtó jel karakterisztikájának megváltoztatására „Direct Filter Paths”, azaz direkt szűrő utakat alkalmaznak. A Mission mérnökei ugyanis úgy vélik, a felesleges elektronikák túlzott használata csak árthat a zenei jelnek.

79_rose.jpg
A 79-es sorozat fényes fekete, fehér illetve rózsafa furnér felületű változatokban lesz kapható.

A Mission hangsugárzók hazai képviselte egyébként új kézbe került, azt 2008. július 1. óta a kecskeméti Audio Mekka Kft. látja el. Hogy a cég komolyan veszi feladatát, azt az is bizonyítja, hogy mindjárt neki is látott egy a márkával foglalkozó magyar nyelvű weboldal elkészítéséhez (a www.mission.co.hu a cikk megírásakor már működik, de tartalom egyelőre még nincs rajta).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .