Négy új Sony DVD rekorder

1. Oldal

A 2004-es Sony GX és HX sorozatú DVD rekorderek az intelligencia és minőség jegyében viselik majd az IQ Recording range elnevezést, ahol az I az „Intelligence”, a Q a „Quality” szavakra utalnak.
A könnyű kezelhetőséget és a minőségi DVD felvételt ígérő RDR-GX300 és RDR-GX700 merevlemezes rögzítő nélkül, az RDR-HX900 és az EISA díjas RDR-HX1000 pedig 160 illetve 250 GB kapacitású HD meghajtóikkal kínál nemcsak hosszabb felvételi időt (az RDR-HX1000 leghosszabb rögzítési üzemmódjában akár 325 órát), de jelentősen jobb képminőséget. Mind a négy készülék kompatíbilis a felvételt és lejátszást tekintve a DVD+R/-R, DVD+RW/-RW formátumokkal, és az RDR-GX300 kivételével mindegyik rendelkezik i.LINK digitális kamerarekorder csatlakozóval.

Sony RDR-GX700

Intelligencia

A Sony új DVD rekordereit a rögzítés és programozás megkönnyítése érdekében kifinomult grafikus felhasználói felülettel látták el, mellyel akár egy gombnyomásra elindítható a felvétel. Az egyidejű felvétel és lejátszás és követő lejátszás lehetővé teszi rögzítés közben a már felvett műsoranyag megtekintését. Az időzített felvétel mellé a teletextből tölthető le a műsorcím, ami aztán hozzárendelhető a felvétel megtalálását, elérését segítő mutatóképéhez (thumbnail image).

A Sony i.LINK technológiája révén a kompatibilis kamerarekorderrel csatlakoztatott DVD rekorder videó vágóvá alakul, amivel gond nélkül szerkeszthetünk DVD lemezt házi videofelvételeinkből. A kiválogatott jeleneteket automatikusan felvehetjük DVD-re vagy a merevlemezre, mely utóbbiról további szerkesztés után gyorsmásolat készíthető (akár 24x sebességgel) képminőség romlás nélkül DVD-re. A felvételi mód konverziós másolás révén pedig a rögzített képminőség változtatásával a hosszú idejű felvételek archiválhatóak akár egy lemezre.

Sony RDR-HX1000

Magas képminőségű rögzítés

A Sony RDR-HX900 és RDR-HX1000 készülékei a HQ+ felvételi móddal megteremtik az igazán magas minőségű DVD-k előállításának lehetőségét biztosítva, hogy a videoforrás jelét a lehető legpontosabban rögzíthessük. A merevlemezre 15Mbit/sec adatátviteli sebességgel rögzítve, a DVD lemezeknél jobb minőségű felvétel készíthető. Ezt azután a dinamikusan változtatható bitsebességű (Dynamic VBR) tömörítéssel DVD lemezre átmásolva kiváló minőségű DVD felvétel nyerhető, melyen a gyors és összetett mozgóképek sokkal pontosabbak. A műsoros DVD-k gyártói által használt kétlépéses kódolási technológia kerül alkalmazásra az RDR-HX900 és RDR-HX1000-ben megvalósuló Dynamic VBR átkódolás során is.

De nemcsak a Dynamic VBR és az RDR-GX300 és RDR-GX700-ban használatos VBR kódolási eljárások garanciái a jó képminőségnek, hanem az ezt megelőző és követő jelfeldolgozó fokozatok is. A kódolás előtt időalap korrektor, félkép elő zajcsökkentés és videó elő EQ, a kódolást követő fokozatokban pedig félkép és blokk zajcsökkentés, valamint újabb videó EQ alkalmazásával állítják elő a gazdag, kiegyenlített képeket, illetve minimalizálják a képek interferenciáját. A Sony saját pixelenkénti váltott-sorosból progresszív képfrissítésbe konvertáló és V-edge kompenzációs eljárásait magában foglaló „Precision Cinema Progressive” technológiája tovább gazdagítja és kiegyenlíti a videoelemeket. Az alkalmazott 12bites/108MHz-es videó D/A konverter a kivételes képminőség további biztosítéka.

Az RDR-GX300, RDR-HX900 és RDR-HX1000 már 2004 szeptemberében, az RDR-GX700 októbertől lesz kapható Európában. Remélhetően a hazai forgalmazás sem késik sokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .