Onkyo TX-SR605: talán az első AV vevőerősítő 1.3-as HDMI csatlakozóval

1. Oldal

Úgy tűnik az Onkyo TX-SR605 lesz talán az egyik első 1.3a verziójú HDMI csatlakozóval, Dolby TrueHD és DTS-HD Master Audio dekódolással rendelkező AV vevőerősítő, mely az európai piacon, így nálunk is kapható majd.
Az Onkyo TX-SR605 azért tekinthető fontos újdonságnak, mert az első AV vevőerősítők között lehet, mely támogatja a Blu-ray Disc és HD DVD optikai lemezeken használt és HDMI csatlakozáson keresztül továbbított digitális audio- és videojel formátumokat.

Az 1.3a verziójú HDMI csatlakoztatással és a fejlett AV jelfeldolgozási képességekkel a TX-SR605 központi eleme lehet egy nagyfelbontású médiaformátumokra, különösen a Blu-ray Disc és HD DVD lemezekre épülő házi-mozi rendszernek. A két HDMI bemenettel fogadhatóak és az egy kimenet felé kapcsolhatóak a kompatibilis források jelei. Az összes sokcsatornás audiojel formátum, köztük a nagyfelbontásúak, mint a DVD-Audio és SACD is, valamint a Dolby Digital és DTS különböző bitfolyamai digitálisan továbbítható a HDMI-on keresztül a TX-SR605-höz feldolgozásra. Az 1.3a verziójú HDMI nagyobb sávszélessége révén nagyobb felbontást és képváltási gyakoriságot valamint akár 36-bites „Deep Color” színfelbontást képes kezelni.

TX-SR605E.jpg
A TX-SR605 természetesen kezeli a Blu-ray Disc és HD DVD lemezek Dolby TrueHD és DTS-HD Master Audio kódolt audiojeleit is. Mindkét technológia tömörítetlen, az eredeti stúdiófelvétellel bitről-bitre teljesen azonos hang reprodukálását teszi lehetővé, vagyis ugyanazt a hangminőséget, amit a hangmérnök a végső keveréskor előállított.

Az új erősítő a HDMI bemeneteken fogadott digitális videojelek mellett az analóg jeleket is felkonvertálja HDMI digitális jellé, így csupán egy kábelt kell csatlakoztatni a HDMI vagy DVI bemenettel rendelkező képmegjelenítőhöz. Emellett a TX-SR605-nek van egy ugyancsak HD minőséggel kompatibilis komponens videojel kimenete is, melyre az S-Videdo és kompozit videoforrások jelei szintén átalakíthatóak. A progresszív képfrissítésre alakítást végző áramkörben a Faroudja DCDi Edge algoritmusa működik, mely technológia hatékonyan eliminálja a képhibákat a HDTV képekből.

Az Audyssey 2EQ hangszínkalibráló rendszer a szoba akusztikai tulajdonságainak torzító hatását igyekszik kiküszöbölni, és megfelelően beállítani a hangsugárzókat. A rendszer érzékeli a hangsugárzókat és azok tulajdonságait, beállítja hangosságszintjeiket, késleltetéseikett és a keresztváltási frekvenciákat, valamint megméri a szoba akusztikai viselkedését. Az Audyssey 2EQ azonban nemcsak egy hallgatási pozícióban, de a teljes lehallgatási területen megpróbál ügyelni a frekvencia-átvitelre és az időtartománybeli (ahol a legtöbb probléma adódik) viselkedésre. A rendszer működésének eredménye a gyártó szerint „az azonnal nyilvánvaló, tiszta, jól kiegyenlített és természetes hang.”

TX-SR605_csatik.jpg
A TX-SR605 hét erősítője közül a hátsó surround csatornák a front bal/jobb csatornák hangsugárzóinak kettős erősítésű meghajtására is konfigurálhatóak, ami dinamikusabb megszólalást biztosít. Az új modellben is az Onkyo Wide Range Amplifier Technology (WRAT) azaz szélessávú erősítési technológiája kerül alkalmazásra, melynek jellemzői a kis negatív visszacsatolású tervezés, a zárt földhurkú áramkörök, valamint a magas pillanatnyi áramkapacitás. Az egyes csatornák egyedüli meghajtás mellett 140W (6Ω, 1kHz, IEC) teljesítményt adnak le.

Az erősített és vonalszintű második zóna kimenettel a szobában megszólaló surround hang mellett egy másik helyiségben független sztereó hang is megszólaltatható.

A TX-SR605-höz a gyártó opcionális RI dokkolóján keresztül bármely iPod modell csatlakoztatható.

Hogy pontosan mikor kerül forgalomba nálunk az Onkyo TX-SR605, azt még nem tudni, de egyes információk szerit a német piacon júniusban 600 euróért (kb. 150.000 Ft) lesz kapható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .