Panasonic: Európában megszűnik a TV-k gyártása

Megszűnik a Panasonic TV-k gyártása a csehországi Plzeňben, a márka új TV modelljeit 2022-től külső partner gyártja majd.


A Panasonic 1996-ban létesített gyárat a német határhoz közeli Plzeňben, ahol kezdetben katódsugárcsöves TV-ket állítottak elő, majd később plazma TV-ket, mostanság pedig itt szerelik össze az európai piacra készülő LCD és OLED TV-k középkategóriás és csúcsmodelljeit. A nagyjából 1.000 főt foglalkoztató üzem 2022-től TV-ket már nem csak más videotermékeket – például Blu-ray lejátszókat – és hőszivattyúkat gyárt majd.

Panasonic TV

A döntés, hogy megszűnik a Panasonic TV-k házon belüli gyártása Európában nem meglepő miután a TV világpiacból egyre kisebb mértékben részesedő márka a TV-i előállításának egy részét már korábban is külső partnereknek szervezte ki, például a török Vestel OEM, azaz eredeti készülékgyártónak.

A FlatpanelsHD által publikált Panasonic közlemény szerint: „E héten kaptuk a belső tájékoztatást, hogy a jövőbeni tévémodelljeink gyártása a csehországi gyárból egy külső partnerhez kerül át. Folytatjuk TV-s befektetéseinket, és 2022-ben is számos új modellt kínálunk majd, valamint minden termékfejlesztés folytatódik mind Japánban, mind Európában (a németországi Langen-ben). Garantáljuk, hogy továbbra is versenyképes modellekkel és a legjobb képminőséggel rendelkezünk majd. Az egyetlen különbség az, hogy a jövőbeni TV modelljeink egy másik gyárban kerülnek összeszerelésre.”

A közlemény nem utal rá, hogy hová, de májusban a Nikkei arról cikkezett, hogy a Panasonic a kínai TCL-nek szervezné ki egyes TV-i gyártását. A TCL Lengyelországban már évek óta gyártja saját 4K és 8K TV-it az európai piacra adaptálva.

A Panasonic tehát most egy olyan útra lép, amin közel 10 éve a Philips jár, melynek TV-it a hongkongi partner által alapított TP Vision gyártja.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .