Panasonic: tervben a tévégyártás részbeni kiszervezése a TCL-nek

A Panasonic költségcsökkentés céljával szervezné ki a kínai versenytárs TCL-nek a kis és közepes kategóriájú TV-k gyártását.


Az európai piacon még most is keresettek a minőségük miatt elismert Panasonic TV-k, amelyek viszont az USA-ban és Ausztráliában már nincsenek forgalomban, mert nem állták az árversenyt a koreai és kínai konkurensek termékeivel szemben.

A Nikkei Asia riportja szerint a cég a veszteségeit azzal igyekszik csökkenteni, hogy a világ harmadik legnagyobb tévégyártójának, a versenytárs kínai TCL-nek szervezné ki TV-i egy részének gyártását.

Panasonic TV

A Panasonic a veszteséget termelő kis képméretű és középkategóriás TV-k saját gyártását szeretné visszafogni, hogy a jobb profittermelő nagyobb és csúcskategóriás termékekre koncentrálhasson.

Mint arról többek között a Kyodo News is beszámol, a Panasonic a Viera márkájú TV-ken több mint 10 milliárd jen (kb. 27,5 milliárd Ft) veszteséget könyvelt el a 2019-es pénzügyi évben. Ha a megállapodás létrejöttével a TCL elkezdi a Panasonic termékek gyártását, akkor a cég indiai és vietnami gyártóüzemei várhatóan a harmadik negyedévben be is zárnak. Az is lehet, hogy a két említett üzem termelését részben összevonják, hogy a munkavállalók egy részét tovább lehessen foglalkoztatni.

A gyártás pontos mértékéről folyó Panasonic és TCL közötti tárgyalások állítólag olyan előrehaladott állapotban vannak, hogy május végére várhatóan megszületik megállapodás. Azt persze még nem igazán tudjuk, hogy az alku létrejötte milyen következményekkel járna. Lehet, hogy a Panasonic nem használja majd a Viera márkanevet az olcsóbb TCL által gyártott TV-knél.

Az Omdia piackutató adatai szerint a Panasonic globális TV piaci részesedés a valaha volt több mint 10%-ról 2020-ra kb. 1,8%-ra esett vissza, amivel a cégek rangsorában a 12. helyre szorult.

A Panasonic egyik vezetőjének nyilatkozata szerint: „Jó úton haladunk a nagy veszteséget termelő üzletágak szerkezeti reformjának lezárása felé.”

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .