Pioneer DVD újdonságok 2005

1. Oldal

A Pioneer magyarországi forgalmazója a BaSys Multimédia Kft. április 12-ei partnernapján számolt be a gyártó 2005-ös évi újdonságairól.
Az egyszerű DVD lejátszók ideje lassan lejár. Ma már nagyon „olcsón” kaphatóak alaplejátszók, azok pedig, akik többet hajlandóak költeni, a videomagnót felváltó DVD rekorderre vágynak. Akiknek az SACD és DVD-Audio formátumok hangminősége fontos, azoknak ott vannak a DVD lejátszók csúcsmodelljei, melyek tovább már képminőségben sem igazán fejlődhetnek.

DV-380.jpg
Követve a trendet a Pioneer sem fejleszt új közép és csúcskategóriás DVD lejátszót – miért is tenné a tavalyi EISA díjas DV-668AV1530-után. Csak a már kapható belépőmodell a DV-380-K/S2439, illetve az azzal műszakilag megegyező, de elektronikai raktáráruházakba szánt DVC-2850-S újak. Ezek természetesen az elődeikhez hasonlóan már „DivX-esek”, PAL/NTSC progresszív képfrissítésűek, „RW kompatibilisek”, és – kapaszkodjunk meg – 108MHz/12-bites a videó D/A konverterük. Kell ennél több egy alaplejátszótól?

DVR-rekorderek.jpg
A DVD felvevők választéka nyártól négy új modell bevezetésével újul meg, egyedül és a csúcskészülék DVR-920H marad. Ezek közül csak a várhatóan 50.000 Ft alatti árú, és később megjelenő alapmodell a DVR-230 nem tartalmaz majd merevlemezt. A DVR-433H-ba, DVR-530H-ba és DVR-630H-ba rendre 80, 160 és 250 GB-os HDD-t építenek, melyekre nagytömörítésű felvételi üzemmódban akár 227, 455, illetve 711 óra műsor rögzíthető. Ugyanebben a módban egyoldalas (4,7 GB) DVD-R/RW lemezre 13 óra, kétrétegű (8,5 GB) DVD-R korongra 24 óra videofelvételt készítő. Akinek viszont a képminőség a fontos annak ott az ebből a szempontból kimagasló, 15 Mbit/sec adatátviteli sebességű XP+ felvételi mód, amivel például az összes készüléken megtalálható DV bemeneten keresztül rögzíthetjük digitális kameránk anyagait a merevlemezre, majd onnan a vágást követően egy kétmenetes (2-pass) MPEG kódolással, tehát a lehető legjobb képminőséget megtartva másolható át írható DVD-re. Az új modelleknél e művelet sebességén is gyorsítottak, az eredeti műsoridő 12-ed része alatt írható az DVD-R lemezre, és 6-od része alatt DVD-RW-re.

Az új Pioneer merevlemezes DVD rekordereken már lesz progresszív képfrissítésű komponens videokimenet, 1,5-szeres gyorsított lejátszás és sok egyéb, de a zenehallgatás szerelmeseinek régi vágya is beteljesedik, a HDD-re ugyanis zeneszámok garmadáját rögzítve, azok házi zenegépként (Digital Audio Jukebox) használhatóak.

DVR-help_button.jpg
A sokat tudó DVD rekorderek kezelése bizony nem egyszerű, ezért az új Pioneer modellek minden segítséget igyekeznek megadni a felhasználóknak. És ezt szó szerint kell érteni, mert a megújult, Windows-ra hajazó interaktív grafikus felhasználói interfész (GUI) a távirányító HELP gombjának megnyomására mindig megmondja, hogy az adott helyzetben melyik funkció/tulajdonság érhető el, s ez feleslegessé teszi a használati útmutató lapozgatását. Kár, hogy az egész nem magyarnyelvű. A készülékek programozását segíti a ShowView / VideoPLUS (DVR-433H) illetve a GUIDEPlus+ EPG (DVR-530H, DVR-630H). Hogy ezek használatának magyarországi feltételei mikor valósulnak meg, az persze más kérdés.

És a végén a „slusszpoén”, az új Pioneer DVD rekordereken, ha felvétel nem is készíthető, de lejátszhatóak a versenytárs DVD-RAM (tokozatlan), és DVD+R/RW lemezek is!

DCS-340.jpg
A házi-mozi rendszerek terén nem készül „nagyot dobni” a Pioneer és hozva megbízható technikáját két új készletet vezet be. A DCS-333és DCS-340 600W RMS teljesítménnyel hajtja meg az „Ultra Slim” mélysugárzót és a hangsugárzókat, melyek közül a surround szatellitek a frontsugárzók tetejéről is képesek hátsó hangteret létrehozni. A készülékek optimális surround beállítását mikrofonos automatikus (MCACC) rendszer végzi, a DivX állományokat is lejátsszák és a képminőségről 108MHz/12-bites a video D/A átalakító gondoskodik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .