HaziMozi

Sony: a 2024-es új BRAVIA Mini LED LCD és OLED TV-kről

A Sony 2024-es BRAVIA 9 Mini LED csúcs LCD TV-je sokkal több fényerőt-szabályzó zónával minden eddiginél fényesebb képet, a BRAVIA 8 karcsú OLED TV-t, és a megfizethetőbb BRAVIA 7 is Mini LED LCD TV-t ígér.


A Sony a BRAVIA márkanév alatt egyesíti új TV-it, soundbar és más otthoni hangrendszereit, hogy leegyszerűsítse a vásárlóknak a filmkészítők szándékainak megfelelő magával ragadó kép és hang moziszerű élményét kínáló házimozi kialakítását. Erre utal a BRAVIA „Cinema is comming home”, azaz „A mozi az otthonodba költözik” szlogen. A BRAVIA TV-k és a BRAVIA Theatre otthoni audiotermékek egymáshoz illő jellemzői és kialakítása segíti a fogyasztókat házimozijuk ideális termékkombinációjának kiválasztásában.

A most bejelentett Sony 2024-es BRAVIA TV-k három szériája közül a BRAVIA 9 jelenti a csúcsot. Ebben alkalmazzák a cég által LCD TV-khez kifejlesztett és jelentős előrelépést jelentő új Mini LED panelmegvilágítási technológiát A kvantumpont-filmet tartalmazó (QLED)  4K felbontású VA LCD panelmegvilágítását egy új 22 bites Mini LED meghajtóáramkör biztosítja, akár 325%-kal több fényerőt-szabályzó zónával és akár 50%-kal magasabb képfényességgel, mint a tavalyi X95L. Számszerű adatok említése nélkül a Sony szerint a BRAVIA 9 a márka „valaha volt legfényesebb 4K TV-je” (erre utal a High Peak Luminance becsült 2.500 nit (cd/m2) csúcsfényességgel) több ezer Mini LED-del (ez a 189 centis/75″ modellnél becslések szerint 1.920 zóna lehet), melyek pontos vezérlésének technológiája az XR Backlight Master Drive, ami a Sony filmes utómunkákhoz használt professzionális monitoraiban alkalmazott technológián alapul.

A BRAVIA 8 OLED TV-kben az LG Display mikrolencseréteget nem tartalmazó, de újabb OLED.EX technológiájú paneljeit építik, amivel a tavalyi A80L OLED TV-khez képes 10%-os képfényesség-javulást vár a Sony.

A megfizethetőbb BRAVIA 7 QLED Mini LED 4K VA LCD paneles TV-k a tavalyi X95L-hez hasonló képteljesítményt nyújtanak. A BRAVIA 7 modellekben is XR Backlight Master Drive technológia szabályozza a Mini LED panelmegvilágítást, de kevesebb zónával és nem olyan finomsággal, mint a BRAVIA 9 készülékekben.

Az új BRAVIA 9, BRAVIA 8 és BRAVIA 7 TV-kben az A95L QD-OLED TV-kben már alkalmazott  MediaTek Pentonic 1000 rendszerchipre épülő XR Processzor működik mesterséges intelligencia alapú algoritmusokkal, jelenetfelismerő rendszerrel, mely minden képkockát elemezve optimalizálja a képet a filmalkotók szándékának reprodukálására. Az új készülékek a HDMI 2.1a forrásalapú árnyalati leképezést (SBTM) is támogató bemenetekkel rendelkeznek.

A BRAVIA 9 készülékek a tükröződés-gátló (X-Anti Reflection) és a széles nézőszögű (X-Wide Angle) technológiákat is alkalmazzák.

A BRAVIA 9 TV-k Acoustic Multi-Audio+ funkcióval és a világon elsőként a képernyő felsőrészen Beam Tweeter oldalán Frame Tweeter magashang-sugárzókkal rendelkeznek, hogy minden hang pontosan a megfelelő helyről érkezzen. A BRAVIA 9, BRAVIA 8 és BRAVIA 7 TV-k új Voice Zoom 3 funkciója mesterséges intelligencia-algoritmusai felismerik az emberi párbeszédet és felerősíti vagy csökkenti annak hangerejét, így még a legkisebb dialógusok is hangosan és tisztán szólalnak meg. A funkció egy jövőbeli firmware-frissítés révén együttműködik majd a BRAVIA Theatre otthoni audiotermékekkel is.

A BRAVIA TV-k stúdió-kalibrált képmódokat kínálnak a filmkészítők által elvárt képminőség otthoni reprodukálására. A meglévő Netflix Adaptive Calibrated Mode (Netflix adaptív kalibrált mód) és SONY PICTURES CORE (korábban BRAVIA CORE) kalibrált mód mellett egy jövőbeli firmware-frissítéssel érkező új Prime Video Calibrated Mode (Prime Video kalibrált mód) biztosítsanak erre még több lehetőséget.

A BRAVIA TV-k és a BRAVIA Theatre otthoni audiotermékek is tanúsítottan IMAX Enhanced kompatibilisek. IMAX Enhanced módban optimalizált IMAX képet és DTS:X formátumú IMAX Enhanced hangot biztosítanak a Disney+ és a SONY PICTURES CORE (korábban BRAVIA CORE) streamingszolgáltatások megfelelő filmjeinek lejátszásakor.

A BRAVIA készülékek támogatják a Dolby Vision és a Dolby Atmos formátumokat az Amazon Prime Video, a Disney+, a Netflix és más népszerű streamingszolgáltatások tartalmaiban.

A BRAVIA 9 és BRAVIA 7 TV-k jelenetenként optimalizálva a fényerőt alacsonyan tartják az energiafogyasztást. A továbbfejlesztett Eco Dashboard különféle a energiatakarékossági beállítások mellett a felhasznált energia mennyiségét is mutatja és energiatakarékossági tippeket is ad.

A közlemény szerint mostantól bármikor szüneteltethető majd újraindítható az élő tévéadás megtekintése a Time Shift funkcióval, de az nem világos, hogy ehhez belső vagy külső adattárolót használnak a készülékek.

Az új Sony 2024-es BRAVIA TV-k az alábbi képernyőméretekkel lesznek kaphatóak:

Az új készülékek műszaki jellemzőiről és árairól külön írásokban számolok be.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Exit mobile version