Sony: „automatikusan kalibrált” Prime Video mód a TV-ken

Az új Sony TV-k „első automatikusan kalibrált üzemmódja” a tartalom típusához és a környezeti fényviszonyokhoz alkalmazkodó Prime Video Calibrated Mode lesz.


A Sony BRAVIA 9 TV termékweboldalán olvasható a következő szöveg: „A Sony és a Prime Video hazahozza a csúcsminőséget. A filmeket, sorozatokat és még az élő sportközvetítéseket is úgy nézheted, ahogyan a filmkészítők és a műsorszolgáltatók megálmodták. A Prime Video Calibrated móddal a képbeállítások automatikusan igazodnak ahhoz, amit éppen nézel, beleértve az élő sportközvetítéseket is, hogy otthon is csúcsminőségben legyen részed.”

A fentiek szerint közelebb kerültünk annak a Sony által tavaly már demonstrált technológiának a megvalósításához, amivel egy streamingszolgáltatás az éppen nézett tartalom típusának vagy akár az adott filmnek megfelelően automatikusan módosíthatja a TV képbeállítások paramétereit és funkcióit.

Sony Prime Video

A fenti rendszer első külső partner általi megvalósítása az Amazon Prime Video új funkciója lesz, amit a Los Angelesben tartott Sony termékbemutató rendezvényen BA Winston, a Prime Video technológiai alelnöke úgy jelentett be, mint az „első automatikusan kalibrált üzemmódot”. Ez valójában a Sony TV-ken már implementált Netflix Adaptive Calibrated Mode (Netflix adaptív kalibrált mód) továbbfejlesztése.

A kompatibilis Sony TV-n alapértelmezetten bekapcsol ez az új üzemmód, ha a Prime Video applikációt használjuk.

Az Amazon állítása szerint azért ez az „első automatikusan kalibrált” rendszer, mert annak funkciója automatikusan képes felismerni a Prime Video tartalmak típusát. Például meg tudja különböztetni a filmeket és sorozatokat a sportközvetítésektől, s míg az előbbieket a kalibrált Mozi üzemmódban reprodukálja a TV, addig az utóbbit észlelve a készülék növeli a képfényességet, megváltoztatja a színhőmérsékletet és egy kis mozgássimítást is alkalmaz –  a Prime Video és a Sony elmondása szerint.

A Prime Video Calibrated mód összesen 8 előre definiált elő-beállítással rendelkezik, köztük különbözőekkel az LCD és OLED készülékekhez.

BA Winston azt is megerősítette, hogy az automatikusan kalibrált üzemmód funkció a Prime Video saját eredeti tartalmainak, licencelt és MGM filmjeinek teljes katalógusával valamint az élő sportműsorokkal működik majd, egy a tartalom típusár utaló videojelfolyamban elhelyezett, jelzéssel.

A Prime Video Calibrated Mode a TV-k fényérzékelőit is használja majd, hogy a képfényességet a tévénézés környezeti fényviszonyaihoz igazítsa.

A Sony megerősítette, hogy a funkció szabvány dinamikájú és HDR10 formátumú tartalmakkal is működik majd, és bár engedélyezett lesz a menüben a Dolby Vision formátumú tartalmak esetében is, de ezekkel nem csinál majd semmit, mert lejátszásukkor a Sony TV továbbra is a Dolby feldolgozását használja.

A Prime Video Calibrated Mode kizárólag a Sony 2024-es BRAVIA TV-kben és az A95L QD-OLED TV-kben lesz elérhető egy nyáron érkező firmware-frissítés után.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .