Sony LCD TV: 2024-ben jön az új Mini LED panelmegvilágítási technológia

A Sony új LCD TV-i 2024-ben egy sokkal pontosabban szabályozható és energiahatékonyabb Mini LED panelmegvilágítást kapnak.


A Sony, ahogy egy évvel ezelőtt úgy a CES 2024-en sem mutat be új TV-ket. Tavaly novemberben azonban Tokióban a cég képernyőket tervező mérnökei néhány kiválasztott szakújságírónak bemutatták azt a továbbfejlesztett Mini LED panelmegvilágítási technológiát, amivel tovább javítják a feltehetően idén megjelenő csúcskategóriás LCD TV-k képminőségét és energiafogyasztását.

Sony mini LED TV illusztráció

Az eseményről beszámolót közöl a Digitaltrends és a FlatpanelsHD is – ez az írás az utóbbiból merít. A beszámolók konkrét terméket vagy adatokat nem tartalmaznak, de az új Mini LED panelmegvilágítási technológia demonstrálása során készült képeket és videókat közölnek (két a FlatpanelsHD cikkében szereplő videó látható a cikk végén).

A Sony displaymérnökei szerint az LCD TV-k Mini LED vagy LED háttérvilágításának hatékony helyi fényerő-szabályozásához három összetevőre van szükség:

  1. A TV processzorra, ami a bemeneti jelet szétválasztja az LCD-t és a LED háttérvilágítást vezérlő adatokra (ezt nevezik néha „fényszabályzási algoritmusnak”).
  2. A LED háttérvilágítás adatait analóg elektromos jellé alakító meghajtó áramkörre (driver IC).
  3. A (Mini) LED háttérvilágításra, ami az elektromos jelet látható fénnyé alakítja (aminek fényességi- és színszintjét majd az LCD-panel szabályozza).

A Sony úgy véli, hogy minden más cégnél jobban ismeri és kezeli a fenti összetevőket, és nem tartja annyira fontosnak, hogy LCD TV-i fényszabályozó zónáinak száma nem mindig a legtöbb más tévégyártókkal összevetve.

2024-ben a Sony a továbbra is 10 bites árnyalati felbontású LCD panel mellé egy új 22 bites (10 bit az áramot + 12 bit az impulzusszélességet szabályozza) Mini LED meghajtó áramkört alkalmaz majd. A cég szerint ez a világ jelenlegi legkisebb ilyen driver IC-je, amivel az eddigieknél több fényszabályozó zóna megvalósítása lehetséges.

A Sony csúcs LCD TV-i 2024-ben több fényszabályozó zónával rendelkeznek majd és bár a cég nem közli azok pontos számát, de azt mondta, hogy minden TV-méretnek több zónája lesz, mint a megfelelő ZD9 modellnek, ami 2016-ban nagy ugrást hozott a helyi fényszabályzásban. Azóta persze történtek előrelépések ezen a téren.

A Sony Tokióban demonstrált úgymond 2024-es prototípus készüléke a tavalyi X95L XR Backlight Master Drive meghajtású Mini LED háttérvilágítású LCD TV-hez képest a cég szerint másfélszer fényesebb képet produkál, de a végeredmény a végső kialakítástól függ majd. A nagyobb képfényesség ellenére a prototípus teljes energiafogyasztás állítólag 10-15%-kal, Eco módban pedig 30%-kal alacsonyabb. Az X95L energiahatékonysági osztálybesorolása „G”, de a Sony idén javítani szeretne ezen. A hatékonyságnövekedés szintén az új a Mini LED panelmegvilágítási zónákat képkockánál szabályzó meghajtó áramköröknek tulajdonítható.

A Sony Tokióban két módon is demonstrálta új Mini LED panelmegvilágítási technológiáját. Az egyikben az LCD panel egyik felét eltávolítva, felfedték a Mini LED többzónás fényszabályzású háttérvilágítást, s annak hatását az azzal megvilágított képrészen. Ilyet a Sony korábban még soha nem mutatott be nyilvánosan.

Sony 2024 Mini LED technológia
Kép forrása: FlatpanelsHD

Ebben az első demóban a Sony preparált 2024-es prototípus TV-jét a Samsung egyik csúcskategóriájú Neo QLED Mini LED LCD TV-jével hasonlították össze, melyről szintén eltávolították az LCD panel felét. A két készülék között jelentős különbség volt megfigyelhető a világos jeleneteknél. Míg a Samsung Mini LED fényerőszabályzású zónáinak többsége teljes gőzzel működött ezekben a nagyon fényes jelenetben a Sony Mini LED zónái finoman és fokozatosan fényesedtek és halványodtak a képtartalommal szinkronban, ami jobb fényszabályzást jelent a megjelenített képen.

A második demóban a Sony 2024-es prototípus TV-jét a tavalyi X95L Mini LED LCD TV-vel és egy A80L OLED TV-vel lehetett összevetni. A demó egy részében a két LCD TV-n csak a Mini LED többzónás fényszabályzás hatásait mutatták az LCD panel képmegjelenítése nélkül – vagyis láthatóvá téve, hogy külön a sok Mini LED zóna miként sötétül el illetve fényesedik ki – az OLED TV pedig referenciaként a tényleges képtartalmat jelenítette meg. A 2024-es prototípus nagyobb felbontású Mini LED panelmegvilágítása lehetővé tette, hogy most először csak magán a fényszabályzó rendszeren – a korábbinál több zóna miatt – a tényleges kép több fényességi részlete legyen felismerhető. Például a fekete alapon megjelenő fényes fehér Sony logó a képernyő középen egyszerű fehér foltként mutatkozik az X95L háttérvilágításán, míg a prototípus modell puszta többzónás Mini LED fényszabályzásán (az alábbi videóban a középső készüléken) ha elmosódottan is, de olvasható a felirat. Az elegendően magas számú és kellően finoman szabályozható fényességű zónával már magával a panelmegvilágítással is reprodukálható a fénysűrűség bizonyos részletei és ez segít csökkenteni a sötét háttér előtti világos képrészletek körüli fényudvart is a tényleges képen.

A demó másik részében valódi képtartalmat vizsgáltak, főleg világos vagy nagy kontrasztú HDR jeleneteket mindhárom tévén megjelenítve. A 2024-es prototípus sokkal jobb képet nyújtott mint az X95L és nagyon világos jelenetekben túlszárnyalta az A80L OLED T-t is.

Az energiafogyasztást a három Sony TV-hez csatlakoztatott teljesítménymérő mutatta. Ez igazolta, hogy a 2024-es prototípus alacsonyabb energiafogyasztása nem fenyegette az új Mini LED panelmegvilágítás hatékonyságát. Egyébként, ha beválik, akkor a Sony 2024-ben egy nagyon klassz kapcsolódó funkciót fog bejelenteni.

A demók az új Mini LED többzónás fényszabályzási technológia előnyeire összpontosítottak, ami nem tette lehetővé a teljes képminőség értékelését, de a viszonylag rövid bemutató alapján a beszámolók ígéretesnek tartották azt, és a Sony Mini LED LCD TV-k e téren jelentős előrelépésre utalnak.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .