Sony: a 2024-es új BRAVIA Mini LED LCD és OLED TV-kről

A Sony 2024-es BRAVIA 9 Mini LED csúcs LCD TV-je sokkal több fényerőt-szabályzó zónával minden eddiginél fényesebb képet, a BRAVIA 8 karcsú OLED TV-t, és a megfizethetőbb BRAVIA 7 is Mini LED LCD TV-t ígér.


A Sony a BRAVIA márkanév alatt egyesíti új TV-it, soundbar és más otthoni hangrendszereit, hogy leegyszerűsítse a vásárlóknak a filmkészítők szándékainak megfelelő magával ragadó kép és hang moziszerű élményét kínáló házimozi kialakítását. Erre utal a BRAVIA „Cinema is comming home”, azaz „A mozi az otthonodba költözik” szlogen. A BRAVIA TV-k és a BRAVIA Theatre otthoni audiotermékek egymáshoz illő jellemzői és kialakítása segíti a fogyasztókat házimozijuk ideális termékkombinációjának kiválasztásában.

Sony-BRAVIA-7-8-9

A most bejelentett Sony 2024-es BRAVIA TV-k három szériája közül a BRAVIA 9 jelenti a csúcsot. Ebben alkalmazzák a cég által LCD TV-khez kifejlesztett és jelentős előrelépést jelentő új Mini LED panelmegvilágítási technológiát A kvantumpont-filmet tartalmazó (QLED)  4K felbontású VA LCD panelmegvilágítását egy új 22 bites Mini LED meghajtóáramkör biztosítja, akár 325%-kal több fényerőt-szabályzó zónával és akár 50%-kal magasabb képfényességgel, mint a tavalyi X95L. Számszerű adatok említése nélkül a Sony szerint a BRAVIA 9 a márka „valaha volt legfényesebb 4K TV-je” (erre utal a High Peak Luminance becsült 2.500 nit (cd/m2) csúcsfényességgel) több ezer Mini LED-del (ez a 189 centis/75″ modellnél becslések szerint 1.920 zóna lehet), melyek pontos vezérlésének technológiája az XR Backlight Master Drive, ami a Sony filmes utómunkákhoz használt professzionális monitoraiban alkalmazott technológián alapul.

A BRAVIA 8 OLED TV-kben az LG Display mikrolencseréteget nem tartalmazó, de újabb OLED.EX technológiájú paneljeit építik, amivel a tavalyi A80L OLED TV-khez képes 10%-os képfényesség-javulást vár a Sony.

A megfizethetőbb BRAVIA 7 QLED Mini LED 4K VA LCD paneles TV-k a tavalyi X95L-hez hasonló képteljesítményt nyújtanak. A BRAVIA 7 modellekben is XR Backlight Master Drive technológia szabályozza a Mini LED panelmegvilágítást, de kevesebb zónával és nem olyan finomsággal, mint a BRAVIA 9 készülékekben.

Sony-BRAVIA-9-Lifestyle

Az új BRAVIA 9, BRAVIA 8 és BRAVIA 7 TV-kben az A95L QD-OLED TV-kben már alkalmazott  MediaTek Pentonic 1000 rendszerchipre épülő XR Processzor működik mesterséges intelligencia alapú algoritmusokkal, jelenetfelismerő rendszerrel, mely minden képkockát elemezve optimalizálja a képet a filmalkotók szándékának reprodukálására. Az új készülékek a HDMI 2.1a forrásalapú árnyalati leképezést (SBTM) is támogató bemenetekkel rendelkeznek.

A BRAVIA 9 készülékek a tükröződés-gátló (X-Anti Reflection) és a széles nézőszögű (X-Wide Angle) technológiákat is alkalmazzák.

Sony_BRAVIA-9_Beam-Tweeter_Frame-Tweeter

A BRAVIA 9 TV-k Acoustic Multi-Audio+ funkcióval és a világon elsőként a képernyő felsőrészen Beam Tweeter oldalán Frame Tweeter magashang-sugárzókkal rendelkeznek, hogy minden hang pontosan a megfelelő helyről érkezzen. A BRAVIA 9, BRAVIA 8 és BRAVIA 7 TV-k új Voice Zoom 3 funkciója mesterséges intelligencia-algoritmusai felismerik az emberi párbeszédet és felerősíti vagy csökkenti annak hangerejét, így még a legkisebb dialógusok is hangosan és tisztán szólalnak meg. A funkció egy jövőbeli firmware-frissítés révén együttműködik majd a BRAVIA Theatre otthoni audiotermékekkel is.

A BRAVIA TV-k stúdió-kalibrált képmódokat kínálnak a filmkészítők által elvárt képminőség otthoni reprodukálására. A meglévő Netflix Adaptive Calibrated Mode (Netflix adaptív kalibrált mód) és SONY PICTURES CORE (korábban BRAVIA CORE) kalibrált mód mellett egy jövőbeli firmware-frissítéssel érkező új Prime Video Calibrated Mode (Prime Video kalibrált mód) biztosítsanak erre még több lehetőséget.

Sony_BRAVIA_75_XR90

A BRAVIA TV-k és a BRAVIA Theatre otthoni audiotermékek is tanúsítottan IMAX Enhanced kompatibilisek. IMAX Enhanced módban optimalizált IMAX képet és DTS:X formátumú IMAX Enhanced hangot biztosítanak a Disney+ és a SONY PICTURES CORE (korábban BRAVIA CORE) streamingszolgáltatások megfelelő filmjeinek lejátszásakor.

A BRAVIA készülékek támogatják a Dolby Vision és a Dolby Atmos formátumokat az Amazon Prime Video, a Disney+, a Netflix és más népszerű streamingszolgáltatások tartalmaiban.

A BRAVIA 9 és BRAVIA 7 TV-k jelenetenként optimalizálva a fényerőt alacsonyan tartják az energiafogyasztást. A továbbfejlesztett Eco Dashboard különféle a energiatakarékossági beállítások mellett a felhasznált energia mennyiségét is mutatja és energiatakarékossági tippeket is ad.

A közlemény szerint mostantól bármikor szüneteltethető majd újraindítható az élő tévéadás megtekintése a Time Shift funkcióval, de az nem világos, hogy ehhez belső vagy külső adattárolót használnak a készülékek.

Az új Sony 2024-es BRAVIA TV-k az alábbi képernyőméretekkel lesznek kaphatóak:

  • BRAVIA 9 (XR90) QLED Mini LED 4K LCD TV-k 189 és 215 centis (75” és 85”)
  • BRAVIA 8 (XR80) OLED 4K TV-k 139, 164 és 195 centis (55”, 65” és 77”)
  • BRAVIA 7 (XR70) QLED Mini LED 4K LCD TV-k 139, 164, 189 és 215 centis (55”, 65”, 75” és 85”)

Az új készülékek műszaki jellemzőiről és árairól külön írásokban számolok be.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .