Hogy megszólaljon a Dolby Atmos hang

Van már tartalom Ultra HD Blu-ray lemezen és streamingszolgáltatáson, alkalmas hangprojektor vagy AV erősítő hangsugárzókkal. De mi kell még, hogy megszólaljon a Dolby Atmos hang?


A Dolby Atmos háromdimenziós térhangzás élményének otthoni megteremtéséhez nem elég, hogy megvan hozzá a papíron megfelelő hangprojektor illetve hangsugárzók és azokat meghajtó AV erősítő, valamint vannak hozzá már tartalmak is. Meg kell értsük, hogy hogyan is működik a Dolby Atmos hang a médiaforrásokkal és hangrendszerünk különféle komponenseivel.

Így működik a Dolby Atmos

A Dolby Atmos működéséről szóló korábbi cikk szól a hangformátum által a csatornák helyett kezelt úgynevezett hangobjektumokról, a speciális Dolby Atmos kompatibilis hangsugárzókról és a magassági hangösszetevőket is előállító hangrendszer különböző „referencia” hangsugárzó-konfigurációiról.

Amit a korábbi cikk talán nem hangsúlyoz eléggé, hogy a Dolby Atmos nem egy új „codec” (kódoló/dekódoló eljárás). A Dolby Atmos egy olyan hangformátum, ami a térbeli hangképet leginkább hangobjektumokból állítja össze, és az ezeket leíró úgynevezett metaadatokkal vezérli a vele kompatibilis hangrendszert, hogy annak hangsugárzói miként reprodukálják a hangobjektumokat.

Valószínűleg mindenki kipróbálta már, hogy egy sztereó hangrendszeren a balansz vagy panoráma szabályzó jobbra-balra tekergetésével miként lehet a hangtérben elhelyezni vagy mozgatni a megszólaló hangot. Nos, nagyjából ugyanez történik, mikor egy filmben például egy helikopter átrepül fölöttünk, mondjuk hátulról előre. Korábban a helikopter hangját a hangmérnök belekeverte a hátsó surround hangcsatornákba, majd a légi jármű közeledését és hátulról előre mozgását érzékeltetendő növekvő hangerővel az oldalsó surround csatornákba, az előre távolodó helikopterét pedig egyre halkulóan a front bal-jobb csatornákba, majd a center csatornába – mindezt a hang fokozatos átúsztatásával. A jelenetben megszólaló többi hangot – például a háttérben megszólaló fegyverropogást, az elől lévők kiáltozását – is ugyanígy az egyes hangcsatornákba keverve tartalmazza a film hangsávja.

A Dolby Atmos a helikoptert diszkrét hangobjektumként kezeli és a hozzá tartozó metaadatokban lévő információkat felhasználva egy Dolby Atmos kompatibilis AV erősítő vagy hangprojektor a helikopter hangját a többi hangtól elkülönítve és térbeli panorámaszabályzást végrehajtva függetlenül „mozgatja” egyik hangsugárzótól a másikba. Az eredmény, hogy a hangok nagyon meggyőzően helyezhetőek el a 3D hangtérben.

A Dolby Atmos tehát nemcsak hang, hanem hanghoz kapcsolódó információ is, ami vagy Dolby Digital Plus (E-AC-3 és nem AC-3) vagy Dolby TrueHD kódolású bitfolyamba épülhet be a meglévő térhatású surround hang kiterjesztéseként. A nem Dolby Atmos kompatibilis AV erősítők, hangprojektorok és hasonló hangfeldolgozó készülékek a két említett kódolt bitfolyamból szokványos 5.1 vagy 7.1 csatornás hangot dekódolnak. A Dolby Atmos hangformátum támogatását HDMI csatlakozásukon át jelzik a hangfeldolgozó készülékek a műsorforrás készülékek felé.

A tömörített Dolby Digital Plus egy alacsonyabb sávszélesség-igényű bitfolyam, amit a televíziós műsorszóráshoz, streamingszolgáltatásokhoz és például a mára szinte elfeledett BD-Live funkcióhoz optimalizáltak. Az eszközök többsége köztük a laptopok, táblagépek, okostelefonok, okos TV-k és streaming médialejátszók támogatják a Dolby Digital Plus-t. Valószínűleg a legtöbbekhez ebben a kódolásban 384 – 768 kilobit/sec közötti bitsebességgel jut el a Dolby Atmos hang.

A veszteségmentes Dolby TrueHD egy nagy sávszélesség-igényű, például 48 kHz-es mintavételezésű Dolby Atmos hanggal átlagosan 6.000, a csúcsokban 18.000 kilobit/sec bitsebességű bitfolyam, ami a legjobb minőségű térhangzást biztosítja. Jelenleg ez csak Blu-ray és Ultra HD Blu-ray lemezeken vagy azok rippelt változatain érhető el.

A megfelelő tartalom, hardver, alkalmazás és hangrendszer

A Dolby Atmos működéséhez a házimozi rendszer minden összetevőjének támogatnia kell azt. Ehhez nagyjából az alábbiak szükségesek:

 • Az akár fizikai hordozón tárolt, akár letöltött vagy streamingszolgáltatáson elért filmnek rendelkeznie kell Dolby TrueHD vagy Dolby Digital Plus kódolású Dolby Atmos hangformátummal.
 • A filmet lejátszó hardvernek képesnek kell lennie a Dolby Atmos dekódolására vagy változtatás nélküli továbbítására egy Dolby Atmos kompatibilis hangrendszerhez. Ez utóbbit értjük azon, hogy a hardver „átadja” a kódolt bitfolyamot.
 • Az Amazon Prime Video, az Apple TV app, a Netflix, a Plex és hasonló alkalmazásnak is képesnek kell lennie a Dolby Atmos adatok átadására a lejátszóeszköz számára.
 • Természetesen Dolby Atmos kompatibilisnek kell lennie a 3D térhangzást megszólaltató hangsugárzókat tartalmazó hangprojektornak vagy TV-nek, illetve az azokat meghajtó AV erősítőnek is.

Lejátszva egy Ultra HD Blu-ray filmet és az azon lévő Dolby Atmos hangsáv Dolby TrueHD vagy Dolby Digital Plus kódolt bitfolyamát átadva a lejátszóhoz HDMI-n csatlakozó, megfelelő 3D térhangzást megszólaltató Dolby Atmos kompatibilis hangprojektornak vagy AV erősítőnek, nagyjából biztosak lehetünk benne, hogy teljes Dolby Atmos hangélményt kapunk. Van azonban számos eset, amikor nem juthatunk ugyanerre az eredményre, pedig látszólag Dolby Atmos kompatibilis a készülék vagy az alkalmazás amit használunk, és a csatlakoztatás sem mindegy. Íme, néhány példa:

A 4. generációs Apple TV HD médialejátszó Netflix alkalmazásával lejátszhatunk Dolby Atmos hangsávú tartalmakat, de hiába mert maga a doboz nem támogatja a hangformátumot, s azt 5.1-es Dolby Digital Plus kódolással adja át a csatlakoztatott hangprojektornak vagy AV vevőerősítőnek. A Dolby Atmos hangot csak az Apple TV 4K támogatja a tvOS 12-es frissítés óta.

Az LG OLED TV-k beépített Plex kliens alkalmazásával lejátszva egy Dolby TrueHD kódolt Dolby Atmos hangsávú filmet ne számítsunk rá, hogy a TV HDMI eARC csatlakozóján kiadja annak bitfolyamát, mert a TV Plex kliense nincs a Dolby TrueHD kódolt Dolby Atmos kezelésére optimalizálva, így a készülék lekonvertálja a hangot Dolby Digital 5.1-re.

Az NVIDIA SHIELD TV streaming eszközcsaládon futó Plex (és megfelelő beállítással állítólag a Kodi is) támogatja a Dolby TrueHD és a Dolby Digital Plus kódolt Dolby Atmos hang bitfolyamának átadását. Az Apple TV 4K médiadobozon ugyanez a Plex alkalmazás már csak a Dolby Digital Plus kódolt Dolby Atmos hangot kezeli.

A fura Netflix követelményről

Némileg bosszantó helyzet a Netflix felhasználók számára, hogy a Dolby Atmos hanghoz a streamingszolgáltatást elérő alkalmazás jelenleg megköveteli, hogy az applikációt futtató lejátszóeszköz (a TV, a médiadoboz vagy médiaadapter) maga is képes legyenek a Dolby Atmos natív dekódolására. E nélkül a lejátszóeszköz nem képes egyszerűen átadni a kódolt Dolby Atmos bitfolyamot egy azzal kompatibilis hangprojektornak vagy AV erősítőnek.

Míg a korszerű okos TV-k némelyike (lásd például az LG OLED TV-k 2017-től, vagy a Sony Android TV-k 2018-tól, a Samsung QLED TV-k 2019-től) megfelel a fenti követelménynek, addig a streaming médiaeszközök közül csak az Apple TV 4K és az új NVIDIA SHIELD TV Pro és SHIELD TV. A 2019. előtti NVIDIA SHIELD és az Amazon Fire TV eszközök bár képesek átadni a Dolby Atmos bitfolyamot, de a Netflix alkalmazás csak 5.1 térhangzást engedélyez.

Érthetetlen, hogy a Netflix miért ragaszkodik a Dolby Atmos dekódoláshoz, mivel arra igazából csak a 3D térhangzást hangsugárzókkal megszólaltató hangprojektorokban, TV-kben vagy AV erősítőkben van szükség. Ráadásul a Netflix nem is könnyíti meg annak kiderítését, hogy mely eszközök alkalmasak a Dolby Atmos natív dekódolására, mivel nincs erről egy bárki számára elérhető listájuk.

Dolby Atmos csak HDMI csatlakozással

A Dolby Atmos hangélmény előállításához HDMI csatlakozás szükséges, hacsak a TV maga nem rendelkezik a 3D térhangzást megszólaltató saját hangsugárzókkal, hangprojektorral. Akár Blu-ray lemezről, streaming médialejátszóból, vagy a TV beépített alkalmazásából származik a Dolby Atmos hang, az csak HDMI-n juttatható el az azt megszólaltató külső hangprojektorhoz vagy AV erősítőhöz. A Dolby TrueHD, de még a Dolby Digital Plus kódolt hangformátum bitsebességéhez sem elegendő az S/PDIF digitális optikai (TOSlink) vagy koaxiális csatlakozás adatátviteli kapacitása.

A Dolby Atmos hang egy tévékészülékből egy hangprojektorba vagy AV erősítőbe való átadásához a TV-nek HDMI ARC (audió retúrcsatorna) vagy HDMI eARC (továbbfejlesztett audió retúrcsatorna) csatlakozóval kell rendelkeznie. 2016. előtt a TV-k HDMI ARC csatlakozója csak a Dolby Digitál (és DTS) kódolt 5.1-es surround hangformátumok átadására volt alkalmas, de az újabb készülékek és az azokban működő alkalmazások már a Dolby Digital Plus kódolt akár Dolby Atmos hang bitfolyamát is átadják az azzal kompatibilis azt megszólaltató hangrendszernek. A HDMI ARC adatátviteli kapacitása azonban nem elegendő a Dolby TrueHD kódolt Dolby Atmos hanghoz, ahhoz a HDMI 2.1 szabvány részét képező HDMI eARC szükséges, mely akár 37 Megabit/sec adatátviteli sebességre képes.

Dolby Atmos magassági hangsugárzók nélkül

A házi Dolby Atmos hangrendszernek az ajánlás szerint minimum kettő, de inkább négy „magassági” csatorna hangsugárzóval kell rendelkeznie. Erre utal a Dolby Atmos „referencia” hangsugárzó-konfigurációkban (például 5.1.2 vagy 7.1.4) az utolsó szám. Ezek a magassági hangokat előállító hangsugárzók vagy ténylegesen a fej felett kerülnek elhelyezésre, vagy a hangnyalábot a mennyezetre irányítják, hogy az onnan visszaverődve jusson el a hallgatási pozícióba. Vannak ma már Dolby Atmos hangprojektorok és TV-s hangszórórendszerek (a gyakorlatban ezek is hangprojektorok), amelyek szintén képesek a magassági csatornák hangjának előállítására.

Létezik már az úgynevezett „virtualizált” Dolby Atmos, ami magassági hangsugárzók nélküli hagyományos 3.1, 5.1 vagy 7.1 házimozi hangsugárzó összeállításban igyekszik reprodukálni a Dolby Atmos hangélményt. Ilyenek az egyre több AV erősítőben megtalálható Dolby Atmos Height-Virtualization illetve DTS Virtual:X virtuális magassági és térhangzást előállító technológiák, de a hangprojektorok és AV erősítők gyártói maguk is kidolgozhatnak ilyen eljárásokat.

Hogy mennyire működhet jól az ilyen virtualizált effekt az függ a hallgatási körülményektől, a meglévő hangsugárzók elhelyezésétől illetve egy hangprojektorban való alkalmazása esetén a megvalósítás igényességétől. A Sennheiser AMBEO több értékelés szerint döbbenetes virtuális 3D térhangélményt reprodukál elég tetemes áron. Ez sem vetekedhet azonban egy magassági hangsugárzókkal rendelkező hangrendszerrel.

Honnan tudni, hogy Dolby Atmos hang szólal meg?

Mivel a Dolby Atmos hangrendszerek az összes bennük használt hangsugárzóra felkeverik a bemenetükön kapott surround hangjelet, ezért néha nem egyszerű rájönni, hogy valódi Dolby Atmos vagy csak felkevert 5.1-es vagy 7.1-es surround hangot kapunk-e. Dolby Atmos esetén hallanunk kell, ahogy a hangok a fejünk fölül is megszólalnak, valamint mintha mozognának a szoba egyik helyéről egy másikra. Tipikus fej fölüli hang az eső, mozgó hangobjektum pedig a gellert kapott lövedék illetve valamilyen térben mozgó jármű motorjának zúgása. Az utóbbiak nemcsak elölről-hátra vagy egyik oldalról a másikra mozognak, de néha úgy hangzanak, mintha felülről vagy valahonnan a képernyő fölül jönnének.

Megerősítést kaphatunk az AV erősítő vagy a hangprojektor előlapi információs kijelzőjéről is (már ha van ilyen, vagy esetleg a készülék megfelelő információs menüpontjának képernyőn megjelenő kijelzése alapján). Ezen meg kell jelenítenie, hogy éppen milyen formátumú audiojellel dolgozik a készülék, és ha az nem konkrétan „Atmos” vagy „Dolby Atmos”, akkor gyaníthatóan nem ilyen bitfolyamot kap.

Még valami

Ha minden összetevő adott a Dolby Atmos hang működéséhez, de mégsem jelenik meg az „Atmos” visszajelzés a hangrendszeren, vagy nem hallható érzékelhető különbség a megszólaltatott hangban, akkor egy dolgot még feltétlenül ellenőrizni kell, mégpedig a médialejátszó eszköz illetve a TV digitális audiokimenetének beállítását. A Dolby TrueHD vagy Dolby Digital Plus kódolású Dolby Atmos bitfolyam átadásához a HDMI audiokimenetet „bitsream” (bitfolyam, adatfolyam) vagy „auto” módba kell állítani. A PCM mód nem megfelelő, mert azzal a Dolby Atmos nem adható át.

A Dolby Atmos 3D hangélmény elérése igényel tehát némi gondosságot és kevéske technikai tudást, de megéri a fáradozást.

A Dolby Atmos mellett a DTS:X is objektumalapú 3D térhangzást biztosító hangformátum, ami az IMAX Enhanced programnak is része, és az ezt felhasználó hangélmény előállításához a fentiekben leírtakhoz hasonlóan kell eljárni.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

25 hozzászólás “Hogy megszólaljon a Dolby Atmos hang” bejegyzéshez

 1. Korrekt összefoglaló cikk, a Netflix-es része különösen érdekes volt.

 2. Tisztelt GURU!

  Van egy Samsung QN95A Neo QLED 4K Smart 2021 TV-m [https://www.samsung.com/hu/tvs/qled-tv/qn95a-75-inch-neo-qled-4k-smart-tv-qe75qn95aatxxh/] és hozzá Yamaha YSP-2700 7.1-es hangprojektorom [https://europe.yamaha.com/en/products/audio_visual/sound_bar/ysp-2700/index.html].

  Természetesen szeretném a legjobb hangzást kihozni, melyhez hozzá fog járulni a hangprojektorom bemérő mikrofonja is! 😉
  Azt szeretném megtudni, hogyan lehetne a legjobb, azaz tudtommal a Dolby TrueHD Atmos 7.1-es hangzást kihozni!
  A TV-n van eARC HDMI kimenet is, a hangprojektoron pedig csak sima ARC HDMI kimenet van. 🙁 (A TV 120 Hz-es, ha az esetleg számít valamit.)
  Jelenleg 1.4-es szabványú HDMI kábellel vannak összekötve az ARC-os HDMI csatlakozókban, így a TV kezeli a hangprojektort is. 🙂
  Mivel ugye a hangprojektor butább ilyen szempontból, mi az a maximális hangzás, amit ki tudok hozni, és milyen technikai feltételeknek kell hozzá megfelelnem, illetve milyen beállítások szükségesek hozzá? Értem ezalatt, hogy elég így, HDMI kábellel összekötni, de mondjuk egy 2.1-s szabványú HDMI kábel az alap követelménye, vagy?

  Azért írtam neked, mert a Dolby Atmos hangzásra rákeresve, mit hogyan kellene csinálnom bukkantam a cikkedre, és nagyon profinak tűnsz a témában!!!

  Az esetleges segítségedet előre is nagyon szépen köszönöm!

  Üdv.: Zsolt

  1. Tisztelt Zsolt!

   A Yamaha YSP-2700 hangprojektorral – ami tényleg hangnyalábokkal és azok fali visszaverődéseivel operáló hangprojektor – 7.1-es surround hangtér álltható elő Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, Dolby Digital, DTS-HD Master Audio, DTS-HD High Resolution, DTS hangformátumokból. Az objektumalapú Dolby Atmos hangformátumot viszont nem kezeli a Yamaha YSP-2700 és nem is képes magassági hangelemeket előállítani, mert a mennyezettre irányított hangnyalábokat nem állít elő.

   A TV-ből a HDMI ARC csatlakozáson át az előzőekben felsoroltak közül a DTS, a Dolby Digital és feltehetőleg a Dolby Digital Plus hangformátumok bitfolyamai küldhetőek át a Yamaha YSP-2700-nek, és ehhez nincs szükség a HDMI 2.1 specifikációban előírt „Ultra High Speed” HDMI kábelre.

   Ennél többet nem tudok segíteni.

 3. Tisztelt GURU!

  Először is köszönöm szépen a részletes válaszodat, mely ráadásul nagyon gyors is volt! 🙂

  Tehát jól értem, hogy mivel a hangprojektorom sajnos képtelen az objektumalapú Dolby Atmos hangformátum kezelésére, ám minden azelőtti szabványt támogat, azon hangformátumokhoz pedig teljesen megfelelő a jelenleg is használt 1.4-es szabványú HDMI kábel a TV eARC HDMI kimenete és a hangprojektor ARC HDMI kimenete között, hisz hiába cserélném 2.0-ás vagy 2.1-es szabványú HDMI kábelre, vagy hiába próbálnám akár optikai kábellel összekötni a TV-t a hangprojektorral, akkor sem lenne semmivel sem jobb hangzása a hangprojektoromnak, hisz jelenleg is 100 %-os a TV-vel kompatibilis kihasználtsága? 😉

  Előre is köszönöm szépen ezen válaszodat is!

  Üdvözlettel: Zsolt

  1. Tisztelt Zsolt!

   Igen, jól érti!

   Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a HDMI kábelek megkülönböztetésénél helytelen (félrevezető) az egyes szabványspecifikációk verziószámaira való hivatkozás. Tudom, hogy a köztudatban helytelenül ez terjedt el és egyes kábelgyártók is használják a verziószámokat, de ezt a szabványt felügyelő HDMI Licensing, LLC nem engedélyezi. A különböző HDMI kábelekre vonatkozó korrekt megnevezések a „STANDARD”, a „HIGH SPEED”, a „PREMIUM HIGH SPEED” illetve az „ULTRA HIGH SPEED” (ez utóbbi teljesíti a HDMI 2.1 szabvány szerinti legnagyobb 48 Gigabit/sec adatátviteli sebességet).

 4. Tisztelt GURU!

  Eddigi filmezéseim szinte 100%-ban úgy működtek, hogy filmet pendrivra raktam, be a TV-be onnan a hang optikain átment a házimozi erősítőbe az pedig kiadta az 5.1-es hangot a különböző hangszórókra. Szerettem volna fejlődni, ezért egy Sony STR DN1080-as AV erősítő lett az új családtag, amire sikerült egy 5.1.2 hangrendszert illeszteni. Természetesen mivel a TV-m régebbi (2016-os) nem ismeri a TruHD kódolást így az eddig használt módszerrel nem tudok Atmos hangot megszólaltatni. Így maradna az a verzió, hogy a szintén idejét múlt számítógépemet cserélném le és annak HDMI kimenete menne az AV erősítőbe az pedig majd küldi a képet a tv-re a hangot meg ahová éppen kell.
  Csak sajnos itt vagyok meglőve mert eddig senki nem tudott abban segíteni, hogy milyen hardverrel rendelkezzen a számítógépem, hogy át tudja adni a TrueHD vagy Atmos hangot. Hogy ez min múlik? Processzor? Hangkártya? Videokártya? Vagy milyen média lejátszót kell telepíteni rá. Azt már sikerült kideríteni, hogy a Win10 támogatja az említett hangformátumokat ingyenesen, viszont ennek a fejhallgatós opciója fizetős, ami részemről nem releváns.
  Tudnál ebben segítséget nyújtani, hogy milyen számítógépes konfiguráció kellene ezeknek az új hangformátumok megfelelő megszólaltatásához.

  Válaszodat előre.i is köszönöm!

  Üdv: Barnabás

  1. Kedves Barnabás!

   Ha nem vagy járatos a házimozi PC-k (röviden az angol elnevezésük után HTPC-k) terén, akkor tudd, hogy nem kis fába vágod a fejszédet, ha magad szeretnél egy ilyen célra használható megfelelő számítógépet összeállítani és konfigurálni. Két dolgot tanácsolnék. Ha ragaszkodsz a HTPC építéshez keress fel olyan fórumokat, amelyek kifejezetten ezzel a témával foglalkoznak, mert az én ismereteim ezen a téren nem éppen naprakészek.

   A másik tanácsom, hogy a HTPC helyett inkább használj egy alkalmas célhardvert, egy médialejátszót, ami külső USB-s tárolóról képes tartalmakat lejátszani és persze támogatja azok Dolby Atmos hangformátumát. Ilyen például az NVIDIA SHIELD TV Pro, amin egy KODI fut, de számos más készülék is alkalmas lehet.

 5. Üdv Guru!Létezik olyan kütyü ami át tudná venni a tv hdmi arc szerepét? Nekem egy XGIMI Z6X PROJEKTOTOM VAN Amin csak 1 hdmi bemenet van. Szeretnék hozzá egy atmosos Soundbart venni.de igy meg vagyok lőve.Nagyrészt pc t használok mindenre. és chromecast google tv t.
  Win 10 van a gépen… megy az atmos rajta!!!! Egy hdmi-s integrált videókártyát használok.Van valami megoldás a tv helyettesitésére???

  1. Üdv Csaba!
   Nem pontosan értem a kérdést.
   HDMI ARC/eARC csatlakozása nemcsak TV-knek van, hanem olyan a TV-khez hasonló projektoroknak is, melyek saját okostévé platformjuk révén képesek például Amazon Prime Video, Netflix, YouTube vagy más streaming szolgáltatás applikációval tartalmakat vetíteni, s azok hangsávját a HDMI ARC/eARC csatlakozón kiadni. Sőt az Epson csúcsprojektorainak csak arra van HDMI eARC csatlakozása, hogy a másik HDMI bementen fogadott hangformátumot továbbadhassák külső hangrendszernek.

   Olyan készülékről nem tudok, ami TV-adások vételére alkalmas és HDMI ARC kimenete van.

   Ha a Dolby Atmos soundbar rendelkezik HDMI bemenettel és HDMI kimenettel is, akkor az előbbihez csatlakozhat a PC HDMI kimenetéhez, aminek a Dolby Atmos hangformátumot is ki kell adnia. A soundbar HDMI kimenete pedig a projektorba továbbítja a videojelet.

   1. kőszi a választ !De Miután irtam … egy gondolattól vezérelve megprobáltam keresni egy forumot ami ezzel foglalkozik…és ott olvastam hogy Az xgimi hdmi csatlakozása arc-os.Igy rá néztem a beállitásokba! ilyet találtam..
    AUTO OUTPUT
    ———————-
    INTERNAL SPEAKER
    SPDIF/ARC-PCM
    SPDIF/ARC-RAW
    hEADPHONE
    BLUETOOTH..

    PCM és a raw közötti különbségek a következők: A

    PCM és a raw egyaránt hangkimeneti mód, és a legnagyobb különbség az, hogy a raw kódolás nélkül közvetlenül továbbítja a hangot a következő eszközre, ami az úgynevezett hangforrás kimenet; A PCM az impulzuskód moduláció rövidítése. A hangot maga az eszköz modulálja és kódolja, majd továbbítja a következő eszközre, amihez magának az eszköznek nagy teljesítménye szükséges.

    ———————————————————————————

    Tehát ha jók az infóim és jól értem a raw „”a hdmi arc…

    egy Lg SJ9 soundbart néztem ki. ennek van egy hdmi be–ill.. egy hdmi ki.. lehetósége…Adja a jó isten hogy szuper lesz…

    1. Jó, hogy a projektornak van HDMI ARC funkciója, de a Dolby Digital kódolt Dolby Atmos hangformátumot is támogatnia kell a vetítőnek. Ha ez adott, akkor ezt a bitfolyamot valóban a RAW beállításban lehetne kinyerni.

 6. Üdv Guru!
  Holnap megérkezik az új szettem és most egy kicsit elvagyok keseredve, ha jól értem a dolgokat.
  Van egy LG C1-em Holnap jön a Harman Kardonnak egy komplett szettje, ami közel 2 millió forint. Megvettem már a HDMI kábelt is. eARC van a tvn és a Harmanon is. És mégsem lesz, csak sima 5.1-em, mert az LG nem küldi át a többi jelet? Kérlek segíts, mitévő legyek?

  1. Üdv Sanyi!
   Valamit félreérthettél, mert nincs okod az elkeseredésre. Az LG C1 OLED TV át tudja küldeni a hangrendszernek a műsor Dolby Atmos hangformátumát.

   1. „Az LG OLED TV-k beépített Plex kliens alkalmazásával lejátszva egy Dolby TrueHD kódolt Dolby Atmos hangsávú filmet ne számítsunk rá, hogy a TV HDMI eARC csatlakozóján kiadja annak bitfolyamát, mert a TV Plex kliense nincs a Dolby TrueHD kódolt Dolby Atmos kezelésére optimalizálva, így a készülék lekonvertálja a hangot Dolby Digital 5.1-re.”

    Azt elfelejtettem írni, hogy külső hdd-n vannak a filmek. Eddig azt bedugtam a tv-be és a tv saját lejátszójával játszottam a filmeket. Ha jól értelek, akkor viszont most kéne vennem egy külső médialejátszót.

    1. A Plex TV applikációval valóban nem lehet Dolby TrueHD-t lejátszani, s azt a TV-ből kinyerni, de a Dolby Digital Plus (DD+) kódolt Dolby Atmos működik – mert a streaminghez ezt találták ki. Vagyis, ha film Dolby Atmos hangsávja DD+-ban kódolt, akkor az átmegy a hangrendszerbe.

     1. Köszönöm a segítséget! Elvileg ma jön meg a teljes szett. Egyébként egy Citation 1100-as, a két Citation tower, a Mély láda és a két surrand. Nagyon kiváncsi vagyok milyen lesz a Logitech Z906-hoz képest:)

 7. Kedves Guru!

  Az lenne a kérdésem hogy az LG OLED TV-t összekötöttem a házimozival optikai kábel segítségével, de valamiért nem adja az 5.1 hangot. A bal és a jobb háttérsugárzó nem megy valamiért. Neten lévő 5.1-es teszteket is próbáltam (nem tudom hogy azok működnek-e) de amikor a háttérhangsugárzót kellene megszólaltatnia akkor is az első hangsugárzók szólnak. Próbáltam 5.1 DD filmet is de itt is ugyanez a helyzet. Ha a DVD lejátszón indítom el a hangsugárzó tesztet akkor a teszt sikeres az a hangszóró szólal meg amelyiknek kell. Mit kell még beállítani? Mi lehet a probléma? Előre is köszönöm a válaszod.

  1. Kedves Attila!
   Tanácsolom, hogy olvasd el a TV Felhasználói útmutatóját (letölthető az LG weboldaláról), és különösen a készülék „Digitális hangkimenet beállítása” fejezetet.
   Itt olvasható, hogy miként állíthatóak be a Digitális hangkimenet jellemzői.
   A beállítás csak akkor érhető el, ha Beállítások → Menü → Hang → Hangkimenet → Vezetékes hangszóró használata opció Optikai kimeneti eszköz/HDMI(ARC) eszköz lehetőségre van állítva. A Digitális hangkimenetnél az „Automatikus/Áthaladás” lehetőséget kell bekapcsolni és nem a PCM-et. Ekkor a TV Dolby Digital 5.1 hangformátum fog kiadni, ha a műsornak is ilyen a hangformátuma.

 8. Kedves Guru!

  A cikk nagyon hasznos és jó lenne ha az írása óta történt változások is benne lennének. Már amennyiben voltak változások.
  Előre is köszönöm mindenki nevében!

  1. Kedves MT!

   Minden a cikk aktualitását érintő építő jellegű hozzászólást szívesen várok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .