LG Display: már csak OLED.EX technológiával gyártanak képernyőket

Az LG Display teljesen átállt a deutériumvegyületekkel hatékonyabb fénykibocsátást biztosító OLED.EX technológiájú képernyők gyártására.


Számos tévégyártó állít elő OLED TV-t, amelyekhez az LG Display szállítja a panelt. Ezek a tévémárkák a 2022-es OLED TV-ikben már egy a korábbinál magasabb képfényességet biztosító képernyőt építhetnek, amit az LG Display „OLED.EX” elnevezésű technológiával idén kezdett el gyártani.

LG Display OLED.EX technológia

A FlatpanelsHD-nek adott nyilatkozata szerint: „Az LG Display 2022 második negyedéve óta az összes OLED TV képernyőbe integrálta EX technológiáját, amelyet a dél-koreai Pajuban és a kínai Kantonban lévő OLED gyártóüzemeiben előállít.”

Ez tehát azt jelenti, hogy 2022 második negyedévének vége óta az LG Display teljesen átállt az OLED.EX technológiára, vagyis minden azóta előállított OLED TV képernyő már magasabb képfényességet képes előállítani.

Az OLED.EX (az „EX” az Evolution és eXperience rövidítése) képernyőkhöz alkalmazott EX technológia deutériumvegyületek és személyre szabott algoritmusok kombinációjával fokozza a szerves fénykibocsátó dióda stabilitását és hatékonyságát, javítva ezzel a képernyő teljesítményét, különösen annak fényességét növelve „a hagyományos OLED képernyőkhöz képest akár 30%-kal”.

A cég magyarázata szerint: „deutériumvegyületekkel rendkívül hatékony, erősebb fényt kibocsátó szerves fénykibocsátó diódák készülnek. Az LG Display sikeresen alakította át a szerves fénykibocsátó elemekben jelenlévő hidrogénelemeket stabil deutériummá, és először az OLED.EX-en sikerült alkalmazni a vegyületeket.”

A deutérium vagy nehézhidrogén a hidrogén egyik stabil izotópja, melynek természetes előfordulása ritka – 6500 hidrogénatomonból 1 atom. A második világháború során a németek az atombomba előállításához deutérium-oxidot (D2O vagy ²H2O), azaz nehézvizet használtak volna, ami az atomreaktorok neutronmoderátoraként alkalmazható.

Az átállás persze nem azt jelenti, hogy a piacon jelenleg kapható minden OLED TV-ben már OLED.EX technológiájú képernyő működik, mert előfordulhatnak olyan készülékek, amelyeket még az átállás előtt gyártott panelekkel szerelték.

A jövőben az LG Display mikrolencsékkel tenné még fényesebbé az OLED TV-ket

Az LG Display WOLED (OLED.EX) képernyőjének egyetlen alternatívája Samsung Display QD-Display (QD-OLED) képernyője, amit jelenleg Samsung S95B és a Sony BRAVIA XR MASTER A95K szériájú TV-kben alkalmaznak.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .