IMAX Enhanced: mitől lesz meg az élmény?

Az IMAX és a DTS technológiáit kamatoztatva igyekszik az otthoni szórakoztatásban új minőségi szintet nyújtani a minősítési- és licencprogrammal. De mit is nyújt az IMAX Enhanced?


A tehetősebbek építtethetnek már maguknak IMAX privát filmszínházat, de az emberek túlnyomó többsége ezt nem engedheti meg magának, ezért az IMAX a DTS technológiát fejlesztő Xperi Corporation-el szövetkezve igyekeznek megfizethetőbbé tenni az élményt. Erre dolgozták ki az IMAX Enhanced programot.

Mi az IMAX Enhanced?

Az IMAX Enhanced program egyrészt olyan 4K HRD streaming és Ultra HD Blu-ray lemezen megjelenő tartalmakat jelöl, amelyek az otthoni környezetnek megfelelő digitális átdolgozásával biztosítják, hogy azok az alkotók szándékainak megfelelően zajtalanabb, élesebb, magasabb fényességű 4K HDR képet és erőteljes, magával ragadó hangot nyújtsanak. Az IMAX kamerával forgatott vagy kifejezetten IMAX mozikhoz készített tartalmak otthoni kiadásukban is megtartják eredeti képarányukat.

Az IMAX Enhanced logót viselő csúcskategóriás TV-k, vetítők, hangprojektorok, A/V vevőerősítők, előerősítő-processzorok és más házimozi készülékek megfelelnek az IMAX, a DTS mérnökei és vezető hollywoodi filmkészítő szakemberek által közösen felállított műszaki elvárásoknak és rendelkeznek az IMAX és DTS megfelelő technológiáinak licenceivel.

Az optimális képmegjelenítés és hangi megszólalás biztosítására az IMAX Enhanced tanúsítvánnyal rendelkező házimozi komponensekhez készül egy a digitálisan átdolgozott tartalomhoz gondosan kalibrált „IMAX mód” beállítás, ami automatikusan aktiválódik a minősített tartalom észlelésekor.

Miben jobb az IMAX Enhanced képminőség?

A fent említett, de pontosan nem részletezett műszaki elvárásoknak megfelelő „legnagyobb képernyőjű” TV-k illetve vetítők IMAX módja az alábbiak szerint fokozza a videó minőségét:

  • Az eredetileg IMAX formátumban forgatott tartalmakat vagy tartalomrészeket a TV vagy a projektor úgy használja, hogy azokat az IMAX képarányának (1.44:1 vagy 1.9:1) megfelelően jelenítse meg (lásd az alábbi képet).
  • A HDR tartalomból eredő maximális képfényesség az IMAX szabványokon és a TV vagy projektor fénykibocsátási képességein alapul. A tartalmak a HDR10 és HDR10+ formátumokat használják, de később állítólag a Dolby Vision is bekerülhet a támogatott formátumok közé, bár ezt azért kezeljük fenntartásokkal.
  • A képtisztaság javítása, a zaj és a nem kívánt képi hatások pontos észlelésével és csökkentésével. Ez azt jelenti, hogy a kis fényes objektumok, például a csillagok vagy a távoli fények fényessége pontosabban körülhatárolt, kevesebb a fényglória vagy a „zizegés” a kerek élek körül, és a vonalak egyenesebbek.

Érdekesség, hogy az IMAX Enhanced tanúsítványt úgymond a „legnagyobb képernyőjű” TV-k kapják meg, de a program ajánlást sem fogalmaz meg, hogy azokat milyen messziről kéne nézni a megfelelő képi élmény érdekében.

Miben jobb az IMAX Enhanced hangminőség?

A hangot tekintve az IMAX Enhanced tartalmak megszólaltatásához ajánlott hangsugárzó elrendezés a 7.2.4 (7 hangsugárzó a hallgatás síkjában, 2 mélynyomó és 4 magassági hangsugárzó), és egy IMAX Enhanced AV vevőerősítőnek minimum az 5.1.4 hangsugárzó-konfigurációt meg kell tudnia hajtani.

Az erősítő és az alkalmazott hangsugárzók teljesítményére vonatkozóan nincsenek előírások, egyedül annyi ajánlott, hogy az utóbbiak minimum érzékenysége 89 dB, alsó frekvencia-átvitele 70 Hz legyen.

Az IMAX mód az alábbiak szerint fokozza a hangminőséget:

  • Az IMAX mód a DTS: X audioformátum dekódolásának egy olyan változatát aktiválja, amelyet úgymond az IMAX Enhanced tartalmakon elérhető, IMAX mozikhoz kevert teljes dinamikájú hangélmény megfelelő reprodukálására optimalizálnak.
  • Az IMAX mód az ajánlottnál és a minimálisnál kevesebb hangsugárzóból álló hangrendszerhez is adaptálható mivel a DTS: X dekóder térbeli leképzésével megfelelően játszható le és irányítható át a hang a rendelkezésre álló hangsugárzókra, a DTS Virtual:X audiotechnológia pedig magassági hangsugárzók nélkül is lehetővé teszi magassági hangösszetevők virtuális előállítását.

Az IMAX mozik saját PPS (Proportional Point Source) pontforrás hangsugárzókból álló hangrendszerének 12 csatornájából 7 a hallgatóság körül, 5 a fejük fölül szólal meg. Ráadásul az objektumalapú Dolby Atmos és DTS:X formátumokkal szemben az IMAX hangformátuma teljesen csatornaalapú, azaz nem használnak benne 3D térben mozgó hangobjektumokat. Lehet persze, hogy a tartalmak otthoni kiadásra történő átdolgozásának része a hangsáv teljes átkeverése is, de erről nincs információ. Mivel a DTS: X AV vevőerősítők legfeljebb 11.2 kimenetet támogatnak, ezért az IMAX Enhanced AV vevőerősítők IMAX módja az IMAX mozik 12. „center magassági” csatornáját csak annak hangját a többi magassági hangsugárzóba keverve virtuálisan képes előállítani.

Mivel egyelőre kevés az IMAX Enhanced tartalom, ezért túl sok tapasztalat még nem áll rendelkezésre arról, hogy milyen plusz élményt nyújtanak ezek a programnak megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező komponensekből álló házimozi rendszeren.

A cikk a jövőben folyamatosan frissül amennyiben új információk kerülnek nyilvánosságra az IMAX Enhanced programról.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Egy hozzászólás “IMAX Enhanced: mitől lesz meg az élmény?” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .