Sony: prototípus LCD képernyő kimagasló csúcsfényességgel

1. Oldal

A Sony még a CES 2016-on mutatta be prototípus LCD képernyőjét „Backlight Master Drive” technológiával, ami az iparág egyes szereplői által elérni kívánt 4.000 nit csúcsfényességgel állít elő nagy dinamikatartományú képet.
A Sony idén Las Vegasban nemcsak 2016-os BRAVIA 4K HDR TV-it mutatta be, de kiállítási standja egyik sarkában demonstrálta technológiáját, amivel elérhető a filmipar által remélt fényességi szintű nagy dinamikatartomány (HDR).

Sony_Backlite_Master_Drive_CES2016.jpg
A 216 centis (85 inch) képátlójú 4K felbontású képernyők „Backlight Master Drive” teljes mátrix háttérvilágító rendszere a Sony elmondása szerint több mint 1.000 helyi fényszabályzású zónából áll, és csúcsfényességük eléri a 4.000 nit (cd/m²) csúcsfényességet. Ez persze csak a kép adott részeire igaz, nem a teljes képernyős fehérre. Ezzel együtt a képernyő nagyon mély fekete szinteket is képes produkálni, vagyis rendkívül magas kontrasztarányt és bámulatos HDR képminőséget.

Érdekes módon a 4.000 cd/m² (nit) éppen az a csúcsfényesség, amit a Dolby Vision formátum és a hollywoodi stúdiók ennek megfelelő filmjei is megcéloznak.

A kiállítási beszámolók szerint a prototípus látványos képén az egyes zónák fénye nagyon pontosan szabályozott volt, így semmilyen fényglória nem övezte a világos képrészleteket, és a csúcsfényességű felületek körül sem vesztek el az árnyalati részletek. A fekete árnyalatok nagyon mélyek és a legfényesebb tónusok rendkívül fényesek voltak, az utóbbiak néha annyira, hogy hunyorogva kellett azokat nézni. A színek gazdagok és élénkek voltak, mivel a képernyő széles színskálát reprodukált.

A Sony egyelőre nem tervezi a „Backlight Master Drive” rendszeren alapuló TV-k piaci megjelenését, de annak egy egyszerűbb változata, az úgynevezett „Slim Backlight Drive” működik idei XD93 szériájú csúcskategóriás TV-iben.

A Sony a prototípus képernyővel azt is igyekezett demonstrálni, hogy van még potenciál az LCD-ben amivel megközelíthető az OLED technológia.

Kapcsolódó linkek:

Sony: 2016-os BRAVIA 4K HDR TV-k Android TV-vel
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítőkről
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .