Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe

1. Oldal

A Dolby Laboratories új képtechnológiával bontaná le a mai televíziózás korlátait, mert nemcsak több, de jobb pixelre, azaz nagyobb fényerejű, kontrasztú és szélesebb színtartományú képelőállítás szükséges a valóság látványának létrehozásához.


A hangon kívül már egy ideje a képpel is foglalkozó Dolby Laboratories (Dolby) a januári CES 2014 kiállításon jelentette be Dolby Vision elnevezésű technológiáját, amivel nem kevesebbet, mint a televíziózás forradalmasítását kívánja elérni. A Dolby elérkezettnek látja az időt a még a képcsöves készülékeken alapuló ma használatos TV rendszer korlátainak áttörésére. A technológia kidolgozói igazolva látják, hogy a mai TV-k képe nem elég fényes és kontrasztos ahhoz, hogy egyidejűleg tudná reprodukálni a valóságos képek világos illetve sötét összetevőinek részleteit, és a valóvilágban előforduló színek jó része is elvész rajtuk. Vagyis a Dolby szerint a valóságot jobban tükröző képhez nem elég a nagyobb felbontást biztosító több pixel, de sokkal nagyobb dinamikatartományra és szélesebb színtartományra van szükség.

Dolby_Vision.jpg
A Dolby Vision a szokványos TV-knél akár negyvenszer nagyobb, 4.000 cd/m² felületi fényességet kínálna a jelenlegi legjobb képmegjelenítő technológiák – mint amilyen a helyileg szabályozott LED háttérvilágítás – fekete szintjét megtartva, kiemelkedő helyi, azaz a megjelenítendő kép minden részén megtapasztalható valódi – nem dinamikus – kontraszttal. Emellett a technológia kiterjesztett színpalettája a természetben látható színek többségét lenne képes megjeleníteni. A Dolby Vision persze nem egyszerűen egy szuper TV, hanem lényegében egy új képmegjelenítő szabvány, ami a kamerától a műsorkészítésen és terjesztésen át a TV képernyőig a teljes képátviteli láncot érinti.

A Dolby Vision elsőként a CES 2014 kiállításon demonstrált eleme egy az LCD panelt 18.000 egyedileg szabályozható fényerejű LED-el megvilágító koncepció TV, ami elképesztően fényes, ugyanakkor kontrasztos és élénk képet produkál, viszont ennek megfelelően rendkívül drágán előállítható. A Dolby ezt persze a tévégyártókra bízná és állítólag a Sharp, a TCL és a Vizio már alá is írt egy erre vonatkozó megállapodást. A Sharp ki is állított Las Vegasban egy 178 centis (70 inch) Dolby Vision UHD képernyőt, ami beszámolók szerint valóban kiemelkedő világos képelemeket állít elő miközben a sötét részeket is megfelelően reprodukálja a helyi fényszabályzású LED-es háttérvilágításnak köszönhetően, és a mai TV-knél szélesebb a színtartománya is.

A Dolby szerint a Blu-ray elvileg támogathatná a Dolby Vision-t, amihez valószínűleg új szabványra lenne szükség, és ez az év végére elkészülő Blu-ray 4K-val akár meg is valósulhat. A Dolby azonban főleg az online tartalomszolgáltatók között akar partnereket találni, és erre állítólag a Netflix, Amazon, Vudu, Xbox Video késznek is mutatkozik.

Sokak szerint a Dolby Vision valójában nem talált ki igazán újat, csak egy jól hangzó elnevezést, mert annak ajánlásai már szerepelnek az UHDTV szabványban. A nagyobb képdinamikához a jelenleg használatos 8 bitnél több, 10 vagy 12 bites színfelbontásra van szükség, a szélesebb színtér követelményét pedig szintén teljesíti a Rec.2020.

Néhányan vitatják, hogy szükség van-e a Dolby Vision által ajánlott fényesebb képre. Az kétségtelen, hogy a nagyobb képdinamikához nem elég még a helyileg fényszabályozott mai LCD TV-k fekete és teljesen fehér fényessége közötti valódi, azaz nem dinamikus kontrasztarány. Ha pedig a feketeszint nem csökkenthető, akkor csak a fényesség növelésével emelhető a kontraszt.

Kapcsolódó linkek:

Blu-ray 4K: év végére kész lehet a szabvány
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
Dolby 3D: technológia szemüveg nélküli képernyőkhöz is
Dolby technikával javít LCD TV-i képdinamikáján a Sony
Dolby-SIM2 nagydinamikájú LCD képernyő prototípus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .