Teljesen digitális, új Harman/Kardon AV erősítők: DPR 2005 és DPR 1005

1. Oldal

A digitális AV erősítők második generációját képviselik a DPR 2005 és DPR 1005, melyeket a legújabb és legkorszerűbb digitális technológia, a PWM erősítő különböztet meg elődeiktől.
Az új Harman/Kardon AV erősítők diszkrét MOSFET-es, impulzusszélesség modulált (PWM) digitális erősítői jó hatásfokuk mellett, kiemelkedő hangminőséget ígérnek, és magas kimenő teljesítményt garantálnak. Az alacsony impedanciájú hangsugárzókat is kellő szinttel meghajtható DPR 2005 7 x 120 Watt, a DPR 1005 7 x 70 Watt (RMS 8Ω, 20Hz-20kHz, <0,15% THD) leadására képes az összes csatornát meghajtva. A teljes kimeneti fokozat a zavaró sugárzás minimalizálása érdekében árnyékolt házban helyezkedik el. A jobb „áramellátást” szolgálja, hogy az erősítők végfokozatait két tápegység szolgálja ki – külön egy a frontcsatornákat (bal / center / jobb), és egy másik a surrond csatornákat (bal-jobb oldal / bal-jobb hátsó).

A két új digitális vevőerősítőben az audiojel a digitális audio bemenettől, a PWM erősítőig digitális tartományban marad, és így D/A átalakítási veszteség és más zavarás nélkül őrzi meg integritását. A jelút csak a legvégén, a hangsugárzó-csatlakozónál válik analóggá, ráadásul további erősítőfokozatok és negatív visszacsatolás alkalmazása nélkül a jelek fázisa koherens marad, és megszűnik az analóg tranziensek okozta intermodulációs torzítás is.

A készülékekben a Harman/Kardon a legújabb Cirrus Logic processzort (CS49400) építi, mely 24-bites lebegőpontos jelfeldolgozó motorral és 32-bites audio utóprocesszálással rendelkezik. Az új DSP sokkal jobb integráltsága nagyobb áramköri kapacitást eredményez, ezért a surround hangdekódolás komponensei egy áramköri lapkán helyezkednek el, külső tároló nélkül, mely gyorsítja a jelfeldolgozást és javítja annak pontosságát is. A DPR 2005 és DPR 1005 surround hangfeldolgozás tekintetében mindent tud (Dolby Pro Logic IIx 7.1 csatornás szimulált hangtér sztereó vagy 5.1-es jelből; Dolby Virtual Speaker és Dolby Headphone térhangzás szimuláció két hangsugárzón ill. fejhallgatón; Dolby Digital, DTS, Dolby Digital EX, DTS-ES 6.1 Discrete és Matrix, DTS Neo:6 6.1/5.1, DTS 96/24). Ezeken kívül természetesen beépítették a Harman International saját Logic7 és a VMAx surround technológiáit is.

harman_kardon_dpr_1005_2005.jpg
Mindkét modellben megtalálható a pontos hangsugárzó beállítást biztosító „Quadruple-Crossover” mélyhang-menedzsment, mely a négy jellemző hangcsatornában (front bal/jobb, center, oldal bal/jobb, hátsó bal/jobb) hat különböző keresztváltási frekvencia választását teszi lehetővé. Ez különösen saját mélyhang-kezeléssel, átirányítással nem rendelkező DVD-Audio és SACD források esetén fontos. A mélyhang-menedzsment a 8-csatornás analóg direkt bemenetet is kezeli, vagy „bypass” módban érintetlenül átengedi a hozzácsatlakoztatott DVD-Audio vagy SACD lejátszó jelei.

A DPR 2005 és DPR 1005 a számos kompozit és S-Video be- és kimenet mellett szélessávú, HDTV kompatíbilis komponens videó csatlakozóval és kapcsolóval is rendelkezik, és az A/V szinkron késleltetés funkció segítségével kompenzálható a kép és hang időbeli elcsúszása. Gazdag a digitális és analóg audio be- és kimenetek kínálata is, és egy ki- vagy bemenetként használható előlapi AV csatlakozót is találhatunk a készülékeken.

A két új erősítő többszobás/többzónás üzemmódra is képes lehetővé téve, hogy egy 5.1-csatornás és egy sztereó erősítőként használjuk a végfokozatokat. Az A-BUS rendszer Cat5 Ethetnet csatlakozóján keresztül pedig a távolabb eső helyiségben elhelyezett, helyből vezérelhető kompatíbilis sztereóerősítő köthető az erősítőkhöz.

Magától értetődő az RS-232 port, mely firmware frissítésre éppúgy szolgál, mint központi rendszervezérlés céljára.

A DPR 2005 és DPR 1005 rövidesen idehaza is kapható lesz 455.000 Ft ill. 355.000 Ft bruttó ajánlott fogyasztói áron.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .