Új nagyfelbontású videokamera formátum a láthatáson

1. Oldal

A Matsushita és a Sony AVCHD elnevezéssel közös specifikációs javaslatot tettek egy nagyfelbontású (HD) videokamerákban használható lemezformátumra, mellyel 8 cm-es írható DVD lemezekre lehetne HD videót rögzíteni.
AVCHD.jpg
Az AVCHD 1080i és 720p videojelek 8 cm-es DVD lemezre rögzítésére szolgáló HD digitális videokamerákban használatos formátum, mely MPEG-4 AVC/H.264 kódolást-dekódolást alkalmaz a videó tömörítéséhez és Dolby Digital (AC-3) vagy LPCM a hangrögzítéshez. A maximális adatsebesség 18 Mbit/sec. És egyaránt használható 8 centis DVD-RAM, DVD-R/RW, és DVD+R/RW lemezeken.

A jelenlegi DVD formátum MPEG2 videojel tömörítést használ. Az ennél kétszer hatékonyabb tömörítésű H.264-el AVCHD formátumban az 1,46 GB kapacitású, 8 centis egyoldalas lemezre DVD lemezre 20, a kétoldalasra 40 percnyi nagyfelbontású mozgó képanyag rögzíthető 9 Mbit/sec adatsebességgel.


A két gyártó által kiadott nyilatkozat felhívja a figyelmet a nagyfelbontású TV készülékek gyorsuló elterjedésére, mely egyre többeknek teszi lehetővé, hogy házi videóikat is ebben a formátumban élvezhessék. Érdekes, hogy a javasolt új formátum a meglévő lemezekre épül, s nem a mindkét cég által támogatott Blu-ray lemezre.

Az AVCHD formátum csak videokamerákon kerül alkalmazásra. Erre alapuló asztali felvevő/lejátszó nem készül. Kimeneti jelet csak maguk a kamerák vagy dedikált szoftverrel rendelkező PC-k állítanának elő. Mivel a tartalom a felhasználók által előállított videofelvételek korlátozódik, ezért a formátumnak nem kell bonyolult másolásvédelmi kérdéseket megoldania.

A Matsushita szóvivője szerint az AVCHD nem használja a DVD Forum tartalomvédelmét, ezért a két gyártónak szabadkeze van a formátum licencének más cégeknek való továbbadásában. Az év második felében el is kezdik az új formátum promócióját.

A Matsushita az SD memóriakártyás videokameráinál is az AVCHD formátumot tervezi használni. A cég bejelentette, hogy elkezdte az SD formátum egy újabb változatának fejlesztését, melyet az AVCHD kompatibilis SD videokameráiban használ majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .