Vége a PC-s DVD másolásnak?

1. Oldal

A Macrovision® RipGuard DVD jóvoltából a DVD-Video lemezek digitális másolására és Internetes letölthetőségére lehetőséget biztosító PC-s szoftverek javarésze blokkolható.
RipGuardDVDLogo.jpgA lemez-sokszorosítók számára már most, 2005 második negyedévétől pedig bárki számára kapható RipGuard DVD a DVD-Video lemezek jelenlegi másolásvédelmén tátongó „digitális lyukat” igyekszik betömni. A PC-s DVD másoló szoftverek javarésze a DVD-Video védelmére kitalált CSS kódolást töri fel a DeCSS algoritmus segítségével, majd az így védtelenné tett fájlok már DVD lemezre írhatóak vagy illegális Internetes oldalakról letölthetőek. Mivel az ilyen módon „feltört” és másolt valamint terjesztett műsorok már jelentős mértékben veszélyeztetik az amúgy főleg a DVD lemezek kiadásából elő filmstúdiók bevételeit, ezért azok valószínűleg ujjongva fogadják majd az új technológiát.

A RipGuard DVD úgynevezett egyoldalú tartalomvédelmi rendszer, mellyel magát a DVD lemezt látják el, ami ezután is lejátszható a jelenleg használatos PC-s, asztali vagy hordozható DVD lejátszókon, DVD felvevőkön, amiket nem kell semmilyen további hardverrel vagy szoftverrel pótlólag ellátni. A RipGuard DVD ugyanakkor blokkolja a DVD védelmének feltörését DeCSS algoritmussal megvalósító szoftverek többségének működését. A rendszer tervezett fejlesztése és un. „Egyedi Digitális Szerkezet” (Unique Digital Framework) tervezési koncepciója ugyanakkor lehetővé teszi, hogy amennyiben ezt a kódolást is feltörnék, akkor is folyamatosan megújíthassák azt.

Hogy milyen üzleti sikerre számíthat egy ilyen tényleg működőképes és a jelenlegi DVD lejátszó készülékekkel valóban kompatibilis védelmi rendszer, azt mindenki elképzelheti. De arra is nagy pénzekben lehet fogadni, hogy ezt a védelmet is megpróbálják majd valakik kijátszani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .