OKOSODÓ
Az alábbi oldalakon, a házi-mozi alapfogalmaival, technológiáival ismerkedhet meg. Célunk az, hogy minden megtalálható és érthető legyen, amit erről a témáról tudni kell és érdemes.
Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)
Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)
Milyen TV-t vegyek?
A házi-mozi hangja
A házi-mozi képe
GY.I.K.
(Gyakran Ismételt Kérdések)
CIKKEK
Dolby Atmos a házi-moziban (Frissítve videóval)
Milyen TV-t vegyek? (2016.)
A Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokról
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
» további írásaink
SZAKCIKKEK
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről (Frissítve)
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
A házi-mozi hangja
Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez
» további írásaink
TERMÉKEK
Milyen is az első kapható OLED TV?
Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek
Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?
Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján
» további írásaink
keresés  
BELÉPÉS    FÓRUM SÚGÓ       
GURU - 2008. szeptember 5., péntek 
Aláírták a DVB-T és DAB hálózatok üzemeltetési szerződéseit
A ma aláírt szerződés révén a MinDigTV névre keresztelt digitális televíziós (DVB-T) szolgáltatás túlnyomórészt előfizetési díj nélkül vehető csatornái már decembertől csaknem az ország lakosságának 60 százaléka számára lesznek elérhetőek.
170925_lumen_banner.gif

Ma a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke Pataki Dániel, valamint az Antenna Hungária Zrt. (AH) nevében Jean-Francois Fenech vezérigazgató, Bánkuti Erzsébet és Kárpáti Rudolf ágazatvezetők aláírták a digitális földfelszíni televízió- és rádióműsor-szóró hálózatok üzemeltetési jogosultságára vonatkozó hatósági szerződéseket.

Az esemény a földfelszíni analóg televíziós műsorszórást legkésőbb 2011 végéig felváltó digitális (DVB-T) műsorsugárzás, illetve a hazánkban 2014 végéig tervezett rádiós digitális átállás szempontjából volt fontos. A szerződések életbelépésével ugyanis az üzemeltetési jogosultságokat elnyerő AH megkezdheti a műsorszóró hálózatok kiépítését, valamint a jövendőbeli nézők és hallgatók továbbá készülékforgalmazók és más érdekeltek tájékoztatását.

Az AH a digitális hálózatok gyorsütemű kiépítésére nagyságrendileg 25 milliárd forintot költ az elkövetkező 4-5 évben. A rendelkezésükre álló infrastruktúra, a felkészült szakembergárda, valamint az AH-t tulajdonló francia TDF Csoport több évtizedes tapasztalata a garancia, hogy meg is tudják valósítani terveiket. A digitális rádió (DAB+), mobil-televízió (DVB-H) és televízió (DVB-T) sugárzás – utóbbiak az „A” és a „C” televíziós multiplexeken - várhatóan 2008. december 1-én indulnak el, ami az eredeti elképzelésekhez képest egy hónap csúszást jelent.

MinDig TV.jpg
Az új digitális televíziós szolgáltatás a MinDigTV nevet kapja, és az itt látható szerethető tévéfigura lesz a védjegye. Az ősz folyamán induló és 4 éven át tartó lakossági tájékoztató kampányban, mely a digitális átállással kapcsolatos teendők elmagyarázását célozza, kiemelt szerepet kap majd ez a tévéfigura. Az AH egyébként minden érdekeltet (állami intézmények, tartalomszolgáltatók, készülékgyártók és -forgalmazók, stb.) magába foglaló Digitalizációs Szervezet létrehozását tervezi, mely hatékonyabban tudná a digitális átállás kommunikációját megvalósítani, és a folyamatban – külföldi példák alapján - számít az állami szerepvállalásra is.

Az előfizetési díj nélkül elérhető csatornák között már az induláskor ott lesznek a közszolgálati m1, m2 és Duna TV, méghozzá szándékuk szerint mind HD felbontásban. További két televíziós csoport már szándéknyilatkozatban jelezte, hogy szeretne felkerülni az új digitális platformra mint új szabadon fogható csatorna, és más televíziós érdekeltségek is érdeklődést mutatnak, de ezekről egyelőre több nem tudható. Amennyiben az RTL Klub és a TV2 október 13-ig úgy dönt, hogy megjelenik az új szolgáltatás kínálatában, akkor szintén szabadon lesznek foghatóak. Az ATV és a Hír TV – kérésükre – viszont csak kódolt formában kerülnek a kínálatba. Jelenleg tehát még nem tudni pontosan, hogy a MinDigTV indulásakor mely csatornák lesznek vehetőek, s ezek között hány fizetős program lesz, s azokért milyen díjat kell majd fizetni, de az elektronikus műsorújság (EPG) már a kezdetektől működik majd.

A DVB-T adások vételére a meglevő tető- vagy szobaantennák többsége alkalmas, de szükség van egy az MPEG-4 tömörítést kezelő DVB-T Set-top boxra is, vagy ilyen tunert tartalmazó TV készülékre. Számos set-top box lesz kapható a kiskereskedelmi forgalomban melyeket akár részletfizetéses konstrukcióban is meg lehet majd vásárolni. A vételre alkalmas készülékeket a könnyebb tájékozódás érdekében MinDigTV logót tartalmazó egyedi matricával láthatják el a gyártók illetve forgalmazók.

Kapcsolódó linkek:

A hazai földfelszíni digitális televíziózás várható elterjedéséről
Év végére elindul a digitális földfelszíni műsorszórás Magyarországon
Négy ajánlat a digitális műsorszóró hálózatok üzemeltetésére
Kiírták a digitális műsorszóró pályázatokat
Megosztás Facebook-onMegosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-enMegosztás Twitter-en

MEGTEKINTEM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT - ÚJ HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

(eddig 18 hozzászólás érkezett a hírhez)
LEGFRISSEBB HOZZÁSZÓLÁSOK:
#19   daniel21 2008. szeptember 24., szerda - 20:04 válasz erre
Köszi Guru

Azért már tisztul a kép, de úgy gondolom hogy velem együtt még nagyon sokan nincsenek tisztában ezekkel a dologgal. Szeretnék egy jó tv-ét venni a közeljövőben és nem akarok mellé nyúlni.
Természetesen nem sima hd ready tv-re gondoltam hanem egy full hd-re.
#18   Andromedius 2008. szeptember 24., szerda - 19:45 válasz erre
ez a bejegyzés válasz daniel21 bejegyzésére (#16)
"vagy csak egy "sima" hd ready tv-ét? Mert a UPC úgy is ad egy STB-ét és akkor ezzel a tv-vel is hd-ben tudom nézni az adást vagy nem?"

Nem full HD-ban tudod nézni a műsort, csak akkora felbontásban, amit a tv "tud". Mert két különböző dolog az adás technikai paramétere és a vevőkészülék (itt jelen esetben a tv) képessége. Ez kb. olyan, hogy ha csak egy mono FM rádiód van, akkor hiába a sztereó adás, azt csak monoban fogod hallani. Vagy egy fekete-fehér tv-n a szines adást természetesen fekete-fehérben látod.
#17   GURU 2008. szeptember 24., szerda - 16:11 válasz erre
ez a bejegyzés válasz daniel21 bejegyzésére (#16)
Hello Daniel21!

Úgy veszem észre még nem teljesen tiszta számodra a digitális televíziózás kérdésköre. Javaslom, olvasd el a "A digitális TV adások vételéről" (Klikk rá!) című cikket. Ebből kiderül majd számodra, hogy miben más a műholdas (DVB-S/S2), a kábeles (DVB-C) és földfelszíni (DVB-T) digitális műsorsugárzás.

A HD-ready illetve HD-ready 1080p megjelölés pedig azt jelenti, hogy a TV, vetítő és más hasonló készülék megfelel bizonyos, a nagyfelbontású kép megjelenítéséhez szükséges követelménynek.

Ha UPC kábeles (DVB-C) digitális szolgáltatásod van, akkor a STB-t valóban a UPC adja, s amennyiben a jövőben sosem akarsz majd a TV készülékkel hazai földfelszíni digitális "MinDig TV" műsorsugárzást nézi, akkor tényleg mindegy hogy van-e benne tuner, s az minek a vételére alkalmas.
#16   daniel21 2008. szeptember 24., szerda - 14:17 válasz erre
Helo Guru

Még annyit kérdeznék hogy akkor nem mindegy hogy milyen tv-ét veszek, már mint úgy értem hogy benne van-e az mpg4 vételére alkalmas tuner vagy csak egy "sima" hd ready tv-ét? Mert a UPC úgy is ad egy STB-ét és akkor ezzel a tv-vel is hd-ben tudom nézni az adást vagy nem?
#15   Yellow 2008. szeptember 20., szombat - 10:21 válasz erre
ez a bejegyzés válasz daniel21 bejegyzésére (#13)
Ha nem sürgős a tévévásárlás, szerintem várd meg a 2009-es modelleket. Valószínűleg több gyártó is be fogja építeni az mpeg4 tunert, ha meg mégsem, a lapostévé árak folyamatosan esnek, a műszaki tartalom meg javul, vagyis várhatóan olcsóbban fogsz tudni jobb tévét venni, vagy sokkal olcsóbban kapod meg a mostani modelleket. Ugyanakkor késő ősztől piacra kerülnek a mindigTV vételére alkalmas settopboxok, bár gondolom, jó magyar szokás szerint először nagyon túlárazottan.
Én utálom a settopboxokat, ezért is van jelenleg "csak" UPC bronze analóg előfizetésem, mert az STB nélkül vehető, ráadásul feleannyiért, mint a legolcsóbb digitális kábeles csomag.
#14   GURU 2008. szeptember 19., péntek - 14:51 válasz erre
ez a bejegyzés válasz daniel21 bejegyzésére (#13)
Van a Pioneer-nak, a Sharp-nak és a Philips-nek is már olyan MPEG-4 tömörítésű HDTV adások vételére is alkalmas DVB-T tunert tartalmazó készüléke, ami jó lesz a "MinDig TV" műsorszolgáltatás vételére.

Az olimpia alatt zajlott egy kísérleti nagyfelbontású HDTV adás (Klikk rá!), amit Sony és Pioneer készülékeken magam is láttam. De minden bizonnyal a többi gyártó is rövidesen megjelenik a vételre alkalmas modellekkel, melyeket a könnyebb tájékozódás érdekében "MinDigTV" logót tartalmazó egyedi matricával láthatják el a gyártók illetve forgalmazók.

Hogy most veszel vagy később, azt Te döntöd el!
#13   daniel21 2008. szeptember 19., péntek - 12:34 válasz erre
Tehát akkor amelyikre azt írják hogy DVD-T tuner van benne, az nem mind jó. Én is úgy hallottam hogy még most csak a SONY-nak van olyan tv-je amely alkalmas az mpeg4 vételére. Akkor 1 szó mint 100, még várjak a tv vételével vagy vegyek egy full HD-ést + majd egy STB-ét valamikor?
#12   GURU 2008. szeptember 18., csütörtök - 21:58 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Andromedius bejegyzésére (#11)
No-no! Nem minden ma kapható Sony TV-ben van MPEG4-es tuner!
#11   Andromedius 2008. szeptember 18., csütörtök - 21:36 válasz erre
ez a bejegyzés válasz daniel21 bejegyzésére (#9)
"Vigyázz, a ma kapható DVB-T tunert tartalmazó tévék többsége nem lesz alkalmas a hazai "MinDig TV" digitális szolgáltatás vételére!"

Ez így igaz, de mostani Sony tv-kben már mpeg4-es tunar van, így érdemes abban az irányban nézelődnöd.
#10   GURU 2008. szeptember 18., csütörtök - 20:58 válasz erre
ez a bejegyzés válasz daniel21 bejegyzésére (#9)
Az m1, RTL Klub és TV2 antennával fogható analóg földisugárzású csatornák 2011. december 31-ig valószínűleg még foghatóak lesznek. Ezután már csak digitális földfelszíni műsorsugárzás lesz. De erről olvashatsz a számos a portálon megjelent cikkben.

Vigyázz, a ma kapható DVB-T tunert tartalmazó tévék többsége nem lesz alkalmas a hazai "MinDig TV" digitális szolgáltatás vételére!
#9   daniel21 2008. szeptember 18., csütörtök - 16:19 válasz erre
Köszi a választ,azért kérdeztem, mert most szándékozok LCD tv-ét venni, akkor ha olyan tv-ét veszek amelyikben benne van a DVB-T tuner akkor nem kell a set top box, de az összes többi tévéhez kell. Ha a többihez nem veszek STB-ét akkor milyen csatornák lesznek rajta foghatók?
#8   GURU 2008. szeptember 18., csütörtök - 7:42 válasz erre
ez a bejegyzés válasz daniel21 bejegyzésére (#6)
Pontosabban, ahány különböző műsort akarsz nézni egyidejűleg, annyi set-top box szükséges. Ez praktikusan annyit jelent, hogy TV készülékenként érdemes egy-egy set-top box-ot használni, de ha az összes tévén ugyanazt a műsort néznéd, akkor az egy set-top box-al vett adás audio és videojelét is el lehet osztani.
#7   Andromedius 2008. szeptember 18., csütörtök - 7:29 válasz erre
ez a bejegyzés válasz daniel21 bejegyzésére (#6)
Igen, annyi STB-t kell venni, ahány tv-n akarod nézni a digitális adást.
#6   daniel21 2008. szeptember 17., szerda - 21:30 válasz erre
Nekem az volna a kérdésem, hoGy ha valakinek több tv-je van, akkor annyi set-top box kell ahány tv vagy elég egy és onnan lehet több tv-ét működtetni
Előre is köszi a segítséget
#5   GURU 2008. szeptember 10., szerda - 18:04 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Andromedius bejegyzésére (#4)
Én most nem találgatnék az Antenna Hungaria majdani DVB-T szolgáltatásának részleteivel kapcsolatban. Ez majd kiderül, legkésőbb novemberben.

A kódolt adások elérését biztosító kártyák pontosan úgy működnek, mint a fizetős műholdas vagy digitális kábeltévés szolgáltatások esetén.

Leegyszerűsítve az elv a következő: a kártya egyfajta dekódoló kulcsként addig működik, amíg kifizetik érte a díjat. Minden eladott kártyának van egy azonosítója, ami alapján tudható, hogy milyen kulcskészlete van. A műsorok kódolását időről-időre megváltoztatják méghozzá úgy, hogy az érvényes (kifizetett) kártyák kulcsai alkalmasak legyen a dekódolásra, de az érvényteleneké nem. Primitív módszerként az is lehetséges, hogy aki nem fizeti tovább a díjat, annak le kell szolgáltatnia a fizetős csatornákhoz való hozzáférést biztosító kártyát, s ha ezt nem teszi meg, akkor jön az "ejnye-bejnye".
#4   Andromedius 2008. szeptember 10., szerda - 16:14 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#3)
Az addig tiszta, hogy a tv-n kell lenni kártyanyílásnak. Azt hiszem pl. a Sony W4500-as sorozata is ilyen. De én a konkrét technikai megoldást nem értem. Ennél a példánál maradva: eleve csak együtt fizethetek elő a 2 csatornára? Olyan nem lehet, hogy csak az egyikért vagyok hajlandó fizetni? Csomagban adja majd az Antenna Hungária a kettőt?

A másik: hogy kerül rá a kártyára az információ hogy fizettem? Havonta kell valahogy aktválni? Vagy hogy működik ez a fizetős DVB-T dolog?
#3   GURU 2008. szeptember 10., szerda - 15:19 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Andromedius bejegyzésére (#2)
Arra a kérdésedre nem tudok válaszolni, hogy ki fog fizeni a két említett csatornáért (de valószínűleg lesznek néhányan).

Jól gondolod! Ha valaki a kódolt (fizetős) DVB-T adásokat is szeretne nézni, annak olyan Set-top Box-ot vagy TV készüléket kell vennie, mely tartalmazza a megfelelő (CAM/CAS) kártyanyílást, és a vételhez meg kell vásárolnia a kártyát illetve fizetni az előfizetési díjat.

Egy multiplexen belül lehet kódolt és kódolatlan csatorna, sőt akár egy csatornán is sugározható kódolt és kódolatlan műsor is.
#2   Andromedius 2008. szeptember 10., szerda - 13:25 válasz erre
Ezt nem értem: a hirtv meg az atv csak kódolt lesz? Ki fog fizetni ezekért a csatornákért?
És technikailag azt sem értem, hogy oldják meg a DVB-T-n a fizetős tartalmat? Mert a kábeltv szolgáltatónak ha nem fizetek, nyilván simán lekapcsolja a lakásomba vezető jelet. De ha egy multiplexen jön kódolt és kódolatlan adás, akkor az hogy fog működni? Valami kártyát kell a tv-be dugni?
megtekintem az összes hozzászólást
 
hazi-mozi.hu a Twitter-enhazi-mozi.hu a facebook-onhazi-mozi.hu RSS - Hírek, cikkek
LEGFRISSEBB 5
» Milyen TV-t vegyek? (2016.)
[2017.10.17. 14:10]
» A házi-mozi hangja
[2017.10.08. 19:31]
» Sony: gyárbezárások elbocsátások
[2017.07.25. 15:37]
» Xbox One X: a valódi 4K és HDR játékra kész új csúcskonzol
[2017.06.15. 19:44]
» Mélysugárzók
[2017.06.02. 16:07]
PARTNEREINK