Sony VPL-HW10: az új kedvező árú teljes HD felbontású vetítő

1. Oldal

A Sony VPL-HW10 filmszerű képtisztaságát a teljes 1080p felbontású SXRD™ képmodulátoroknak, kiváló képminőségét a BRAVIA ENGINE 2 jelfeldolgozásnak, magas kontrasztját az Advanced Iris 2 dinamikus fényszabályzásnak köszönheti.


A Sony VPL-HW10 új nézők számára szeretné elérhetővé tenni a nagyfelbontású házi-mozi vetítés élményét. A vetítő 1920×1080 pixel felbontású képét a korábbi modellekben már alkalmazott Sony SXRD™ technológiájú LCOS képmodulátorok állítják elő, mely a 7 mikrométeres pixelek és a közöttük lévő 0,35 mikronos rések alkotta igen fimon panelszerkezetnek köszönhetően teljesen mentes a látható pixelrácsozattól. Az igen gyors, 2,5 ms-os válaszidő kiváló mozgásmegjelenítést garantál, a színhibás élek elkerülése vagyis az egyes színek tökéletes konvergenciája érdekében pedig mindhárom képmodulátor panel ±2 pixel tartományban 1/10-ed pixel lépésekben állítható a teljes képen.

A 200W UHP lámpával maximum 1000 ANSI lumen fényerőt előállító vetítő az „Advanced Iris 2” dinamikus fényszabályzás révén 30.000:1 kontrasztarány elérésére képes. Ez egy szép nagy érték, ami többnyire nem túl sokat jelent, de a sötét jelenetek finom árnyalati részleteinek megjelenítését és a világos képrészletek összemosódásának elkerülését ígéri.

A vetítő ARC-F lencséje rendelkezik a nagyfelbontású kép visszaadásához szükséges felbontással és fókuszkarakterisztikával. Az 1,6-szeres nagyításátfogású manuálisan kezelt lencse állításával függőlegesen 65%-al, vízszintesen 25%-al tolható el a kép, ami megkönnyíti a vetítő elhelyezését.

Sony_vpl_hw10.jpg
A VPL-HW10-ben is alkalmazott BRAVIA ENGINE 2 képjel-feldolgozás már a gyártó korábbi vetítőiben bizonyította, hogy élénk színek és kivételes képminőség előállítására képes. A nyolc különálló képjavító lépés a kontraszt pontosságától a különböző képzajok csökkentésén át a színvisszaadás precizitásáig minden értelemben optimalizált képet produkál.

A színeket a „Real Colour Processing” kezelőfelületen keresztül lehet beállítani méghozzá úgy, hogy akár egy szín árnyalata is módosítható a többi szín változása nélkül.

A vetítő az „x.v.Colour” (xvYCC) szabványnak megfelelő színek megjelenítését is támogatja. Ez az sRGB szabványnál közel kétszer nagyobb, az emberi szem által érzékelhető színárnyalatokhoz és színmeredekséghez közelebb álló színpalettát ír le, vagyis az „x.v.Colour” színei sokkal életszerűbbek. A „Deep Colour” jelekkel pedig finomabb színfelbontás ábrázolható.

A fenti jelek fogadását is támogatja a VPL-HW10 két HDMI bemenete, mely a másodpercenként 24 képkockás video jelforrások – mint amilyenek a Blu-ray Disc lejátszók – csatlakoztatására is szolgál. A „24p True Cinema” funkció révén ez utóbbiak pontosan úgy jeleníthetőek meg, ahogy a kamera a filmet rögzítette.

A „BRAVIA Theatre Sync” elnevezésű HDMI-CEC vezérlési protokoll révén pedig akár a kompatibilis lejátszó távirányítóján a „Play” gomb megnyomására a vetítő is automatikusan bekapcsol és kezdődhet a film. Hasonló módon a rendszer kikapcsol minden HDMI kábellel összekötött készüléket a „Power/Standby” a távirányító gombjára.

A VPL-HW10 grafitszürke háza stílusosnak mondható, és hogy funkcionálisan is jól működik, azt hűtésének csekély, 22dB-es zaja is bizonyítja.

Az új vetítő első példányai 2-3 héten belül megérkeznek a hazai forgalmazóhoz, de pontos ára még nem ismert.

Kapcsolódó linkek:

Sony: három új ES sorozatú AV vevőerősítő az IFA-n
Sony VPL-VW40: teljes HD felbontású házi-mozi vetítő elérhetőbb áron

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .