Aláírták a DVB-T és DAB hálózatok üzemeltetési szerződéseit

1. Oldal

A ma aláírt szerződés révén a MinDigTV névre keresztelt digitális televíziós (DVB-T) szolgáltatás túlnyomórészt előfizetési díj nélkül vehető csatornái már decembertől csaknem az ország lakosságának 60 százaléka számára lesznek elérhetőek.

Ma a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke Pataki Dániel, valamint az Antenna Hungária Zrt. (AH) nevében Jean-Francois Fenech vezérigazgató, Bánkuti Erzsébet és Kárpáti Rudolf ágazatvezetők aláírták a digitális földfelszíni televízió- és rádióműsor-szóró hálózatok üzemeltetési jogosultságára vonatkozó hatósági szerződéseket.

Az esemény a földfelszíni analóg televíziós műsorszórást legkésőbb 2011 végéig felváltó digitális (DVB-T) műsorsugárzás, illetve a hazánkban 2014 végéig tervezett rádiós digitális átállás szempontjából volt fontos. A szerződések életbelépésével ugyanis az üzemeltetési jogosultságokat elnyerő AH megkezdheti a műsorszóró hálózatok kiépítését, valamint a jövendőbeli nézők és hallgatók továbbá készülékforgalmazók és más érdekeltek tájékoztatását.

Az AH a digitális hálózatok gyorsütemű kiépítésére nagyságrendileg 25 milliárd forintot költ az elkövetkező 4-5 évben. A rendelkezésükre álló infrastruktúra, a felkészült szakembergárda, valamint az AH-t tulajdonló francia TDF Csoport több évtizedes tapasztalata a garancia, hogy meg is tudják valósítani terveiket. A digitális rádió (DAB+), mobil-televízió (DVB-H) és televízió (DVB-T) sugárzás – utóbbiak az „A” és a „C” televíziós multiplexeken – várhatóan 2008. december 1-én indulnak el, ami az eredeti elképzelésekhez képest egy hónap csúszást jelent.

MinDig TV.jpgAz új digitális televíziós szolgáltatás a MinDigTV nevet kapja, és az itt látható szerethető tévéfigura lesz a védjegye. Az ősz folyamán induló és 4 éven át tartó lakossági tájékoztató kampányban, mely a digitális átállással kapcsolatos teendők elmagyarázását célozza, kiemelt szerepet kap majd ez a tévéfigura. Az AH egyébként minden érdekeltet (állami intézmények, tartalomszolgáltatók, készülékgyártók és -forgalmazók, stb.) magába foglaló Digitalizációs Szervezet létrehozását tervezi, mely hatékonyabban tudná a digitális átállás kommunikációját megvalósítani, és a folyamatban – külföldi példák alapján – számít az állami szerepvállalásra is.

Az előfizetési díj nélkül elérhető csatornák között már az induláskor ott lesznek a közszolgálati m1, m2 és Duna TV, méghozzá szándékuk szerint mind HD felbontásban. További két televíziós csoport már szándéknyilatkozatban jelezte, hogy szeretne felkerülni az új digitális platformra mint új szabadon fogható csatorna, és más televíziós érdekeltségek is érdeklődést mutatnak, de ezekről egyelőre több nem tudható. Amennyiben az RTL Klub és a TV2 október 13-ig úgy dönt, hogy megjelenik az új szolgáltatás kínálatában, akkor szintén szabadon lesznek foghatóak. Az ATV és a Hír TV – kérésükre – viszont csak kódolt formában kerülnek a kínálatba. Jelenleg tehát még nem tudni pontosan, hogy a MinDigTV indulásakor mely csatornák lesznek vehetőek, s ezek között hány fizetős program lesz, s azokért milyen díjat kell majd fizetni, de az elektronikus műsorújság (EPG) már a kezdetektől működik majd.

A DVB-T adások vételére a meglevő tető- vagy szobaantennák többsége alkalmas, de szükség van egy az MPEG-4 tömörítést kezelő DVB-T Set-top boxra is, vagy ilyen tunert tartalmazó TV készülékre. Számos set-top box lesz kapható a kiskereskedelmi forgalomban melyeket akár részletfizetéses konstrukcióban is meg lehet majd vásárolni. A vételre alkalmas készülékeket a könnyebb tájékozódás érdekében MinDigTV logót tartalmazó egyedi matricával láthatják el a gyártók illetve forgalmazók.

Kapcsolódó linkek:

A hazai földfelszíni digitális televíziózás várható elterjedéséről
Év végére elindul a digitális földfelszíni műsorszórás Magyarországon
Négy ajánlat a digitális műsorszóró hálózatok üzemeltetésére
Kiírták a digitális műsorszóró pályázatokat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .