3D: az SMPTE az otthoni 3D szórakoztatás szabványain dolgozik

1. Oldal

Az igen befolyásos nemzetközi szabványosítási szervezet, a Society of Motion Picture and Television Engineers (SMPTE) fontos kezdeményezést indít útjára, mely segíthet előmozdítani a sztereoszkópikus 3D házi szórakoztatóipart.
SMPTE_logo.jpgA speciális IMAX vetítőtermek után ma már a hagyományos mozikban is egyre gyakrabban találkozhatunk a sztereoszkópikus 3D technológiával és filmekkel. Az utóbbi hónapokban pedig mind több hír számol be az odahaza is használható 3D műszaki megoldásokról és képmegjelenítőkről.

Az SMPTE vagyis a „Mozgókép és Televíziós Mérnökök Szövetsége” mint nemzetközi szabványosítási szervezet elérkezettnek látta az időt, hogy megalkossa a majdan az otthonokban nézett tartalmak előállítására vonatkozó 3D „mastering” szabványokat, mind az eszközök mind a továbbítási metódusok tekintetében.

Wendy Aylsworth az SMPTE műszaki alelnöke magyarázata szerint „Most már számos cég van, melyek különböző technikai megoldással rendelkeznek a 3D otthoni előállítására, de a tartalmat eltérő módon kell formálni annak érdekében, hogy azok működjenek a különböző rendszereken. Ha a stúdióknak különböző (típusú) lemezeket kellene csinálniuk ezekhez az otthoni szórakoztató rendszerekhez, akkor sosem fognak ilyen lemezeket gyártani. A fogyasztók pedig úgy gondolom, nem akarják a dobozokat olvasgatni, hogy a bennük lévő lemez működik-e a készülékeiken.”

Az SMPTE tervei szerint a szervezet először egy ipari munkacsoportot állít fel a 3D tartalmak „mastering” szabvány paramétereinek pontos meghatározásához. Ezek a paraméterek a földi műsorszórásban, kábelen, műholdon, un. csomagolt médián (pl. lemezen) valamint interneten terjesztett, és televíziókon, komputermonitorokon továbbá más képernyőkön megjelenített 3D tartalmak „mastering” szabványaira egyaránt vonatkoznak majd. Hat hónapon belül a „3-D Home Display Formats Task Force” elnevezésű munkacsoport jelentést készít majd, mely definiálja a témaköröket, a feladatokat, a minimum szabványokat és az értékelési kritériumokat.

Azután a szövetség egy szabványosítási bizottságot alakít, mely a jelentést munkaanyagként használja a szabványokhoz, s ezt követve további erőfeszítéseket tesz. Ez egy bonyolult folyamat, mely időigényes, és Aylsworth – aki a Warner Brothers technológiai részlegének is alelnöke egyben – becslése szerint legalább másfél mire megszületik a szabvány.

A 3D otthoni szórakoztatás piaca hatással lehet a 3D digitális mozikra is. Számos iparági vezető meggyőződése, hogy ez a piac azonnal emelhetné a stúdiók 3D produkcióinak számát, melyből a digitális mozik is hasznot húzhatnának.

A munkacsoport augusztus 19-ei alakuló találkozóján az SMPTE szívesen látja az érdekelt iparágak és más szervezetek képviselőit.

Kapcsolódó linkek:

3D Blu-ray lemezről a SID 2008-on
A 3D otthoni felhasználásán munkálkodó szervezet alakult
A 3D TV-hez már csak műsorok kellenének

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .