A berlini IFA-ról (I.-II.-III.-IV. rész).

Televíziók, képmegjelenítés

Több mint ezer kiállító részvételével zajlik az IFA, a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállítása. Cikksorozatban igyekszünk beszámolni a kiállított házi-mozi készülékekről, és egy kicsit elemezni a piaci trendeket.

Az Internationale Funkausstellung (IFA) kiállításon egészen pontosan 1007 kiállító (köztük akad egy magyar is), közel 160 000 négyzetméteren, hat témakör köré csoportosítva teszi közszemlére újdonságait, és próbál meg minél több potenciális vásárlót lenyűgözni a saját szórakoztatásról alkotott elektronikus világának szépségével.

IFA_Foto_28128.jpg
Hogy mindez jó üzlet, jól jelzi, hogy egyedül Németországban hozzávetőleg 24 000 szórakoztatóelektronikai termékből választhatnak a vásárlók és évente kb. 3 500 fejlesztés kerül a piacra. Nem lehet kétségünk azt illetően, hogy az innováció további növekedést garantál azon a világpiacon, ahol az eladások éves értéke meghaladja a 300 milliárd eurót azaz a közel 80 billió forintot. Egyedül Európában 84 milliárd eurót (több mint 20 billió forint) fognak idén szórakoztató elektronikára költeni.

Lássuk, milyen trendeket fedezhetnek fel a kiállítás azon látogatók, akiket a házi-mozizással kapcsolatos termékek érdekelnek.

Televíziók, képmegjelenítés

2003 a lapos képernyők éve lesz. Ezeket az elegáns, lapos készülékeket eddig drágának és különlegesnek tekinthettük, de mostantól már elérték a tömegpiacot is. Minden televízió-gyártó kiemelt helyen kínálja lapos képernyőit, és az iparág nagy nevei több mint egy tucat új modellt mutatnak be a hálószobai, konyhai 15 inches (38 centis) kis tv-től, a 60 inches (150 cm) házi-mozi óriásokig.

Két technológia meghatározó ezen az egyre növekvő piacon. A kicsi és közepes méretű 15-től, 37 inches képátlóig a folyadékkristályos (LCD) rendszer vált elfogadottá, míg a nagyobb képernyők szinte mindegyike a plazma technológián alapul. Iparági előrejelzések szerint ez a szétválás még egy darabig fennmarad. Növekedés várható a vetítési technológiák területén is, mind az elölről, mind a hátulról vetítést tekintve. A hagyományos képcsövet sem lehet leírni, mert ma már kiváló, új képfelbontást javító rendszerek párosulnak a kedvező ár mellé.

A műsorok készülékekhez történő eljuttatásában azonban lényeges változás zajlik. A televíziózás fejlődésének jelenleg zajló legérdekesebb projektje a DVB-T digitális szabványt alkalmazó földi műsorsugárzás. Ez a technológia a hagyományos analóg TV csatornák helyén, több, még mozgás közben is fogható, kristálytiszta képet eredményező TV adás vételét teszi lehetővé és nem mellékesen a képet kísérő hang diszkrét 5.1 csatornás is lehet. Az európai műholdas műsorsugárzás pedig kész az Amerikában és Japánban már jól ismert nagyfelbontású HDTV adások továbbítására.

Az alábbiakban röviden a közeljövőben várható új termékek közül mutatunk be néhányat:

Pioneer PDP-504HDE
Pioneer PDP-504HDE


Az előd típusokat az ősz folyamán váltják fel a Pioneer új plazmái a PDP-504HDE és PDP-434HDE.

A legnagyobb plazma
A legnagyobb plazma


Az LG bemutatja a világ legnagyobb 52-inches LCD TV-jét és 71-inchnes Plazma TV készülékét. Ez utóbbi (típusjelzése ismeretlen) fényereje 1000 kandella/m², kontrasztja 1200:1 és felbontása 1920 x 1080 pixel.

LOEWE Articos 55
LOEWE Articos 55


A portálunkon már bemutatott LOEWE Articos 55 DLP technológiát alkalmazó vetítős TV-jét mutatja be a világhírű német gyár.

SAMSUNG SP-46L5H<b>
SAMSUNG SP-46L5H


A legnagyobb plazma és LCD TV gyártójaként aposztrofálja magát a másik nagy koreai is, mely itt mutatja be az EISA díjas SAMSUNG SP-46L5H 3 LCD paneles hátulról vetítős TV-jét DVI bemenettel.

Megújuló plazma és LCD TV választékkal, új Hi-Pix javított felbontású képcsöves készülékekkel van jelen a THOMSON és a Scenium 44 DPL 540 DLP-s hátulról vetítős TV-vel.

TOSHIBA ET1
TOSHIBA ET1


Egy sor új Flexpanel LCD TV és TOSHIVISION vetítős TV, valamint egy új, olcsó, 16:9-es LCD projektor, a TOSHIBA ET1 is Berlinben mutatkozik be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .