Házi-mozi nagyágyú

1. Oldal

A BARCO bejelentette, hogy továbbfejlesztett CineVERSUM termékcsaládjában a házi-mozi piacon a világon elsőként alkalmazza a DLP technológia három DMD chipes változatát.
A Barco a CineVERSUM termékcsaládot már a kezdetektől a high-end piacra szánta. A termékcsalád új vetítői a BARCO Digital Cinema részlege által a digitális mozik számára kifejlesztett projektorok technológiáját ötvözi a szolid, európai elegancia stílusjegyeivel. Így a vezető hollywoodi filmstúdióknak szánt DLP mozitechnológia és a legjobb videó jelfeldolgozási teljesítmény kerülhet a lakásunkba a Barco CineVERSUM révén. Valljuk be, a kísértés igen nagy. Ennél csak az árak lehetnek nagyobbak, bár ez csak feltételezés, mert sajnos pontos ismereteink még nincsenek az összegek nagyságáról.

A teljes CineVersum család megújul. A legkisebb CineVersum 60-as 1db új Matterhorn (1024 x 576 pixel) DLP chipre épül. A CineVersum 70 és 80+Master ugyancsak egychipes – a már ismert HD2 (1280 x 720 pixel) Mustang-ot alkalmazzák bennük (a CineVersum 80+Master digitális kábelén keresztül kapcsolódik a CineMASTER egységhez). Az igazi nagy durranás mégis a CineVERSUM 110 és 120+Master, mivel a házi-mozi piacon elsőként ezekben alkalmaznak 3db DMD, vagyis mikrotükrös chipet. A digitális mozikban (ilyen a budai Palace, 1-es terme is) működő vetítők már évek óta ezzel a felépítéssel működnek. A három DMD alkalmazása esetén nincs szükség forgó színtárcsára, hanem – akárcsak az LCD vetítőknél – elég az izzó fényét a három alapszínre bontani és a megfelelő chipre irányítani. Az alapszínenként modulált fény aztán az optikában egyesülve jut el a vászonra. Az eredmény tökéletes telítettségű színek és részletgazdag, a színtárcsa mellékhatása okozta „szivárvány-hatástól” mentes kép.

A lencse a helyszíni alkalmazásnak megfelelően választható ki és természetesen mind vízszintesen, mind pedig függőlegesen mozgatható, így a vetítőt bátran elhelyezhetjük akár a kép sarkának vonalába is, anélkül, hogy digitális torzítást alkalmaznánk.

Sajnos egyelőre kevés még az információnk a jövevényekről. Sem a fényerőt, sem a kontrasztot, vagy más alapadatot nem lehet tudni. A CineMASTER egység az összes ismert bemeti videojel formátumot képes fogadni és nagyfelbontású digitális jellé alakítva továbbítani a vetítő felé.

Várjuk a bővebb híreket, és ha egyenlőre nem is férhetünk a „drágaságok” közelébe, bízunk benne, hogy előbb-utóbb ezek a piacon unikumnak számító készülékek is eljutnak szerkesztőségünkbe egy teszt erejéig.

CineVERSUM120_nagy.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .