A Disney DVD és Blu-ray üzletágát a Sony veszi át

A Disney DVD-, Blu-ray lemezek és más fizikai műsorhordozók gyártását, terjesztését és értékesítését a megállapodás szerint a jövőben a Sony Pictures Entertainment végzi.


Többek között a Variety is közli, hogy a Disney kiszervezi otthoni szórakoztatórészlegének nagy részét, és DVD-, Blu-ray lemezei valamint más fizikai műsorhordozói gyártását, terjesztését és értékesítését megállapodás alapján a jövőben a Sony Pictures Entertainment végzi.

Disney-Sony_Pictures

A megállapodás a Disney összes az USA-ban és Kanadában működő kiskereskedőkön és forgalmazókon keresztül terjesztett és értékesített fizikai műsorhordozójára vonatkozik, legyez az új lemezkiadás vagy katalóguscím. A Disney továbbra is maga kezeli saját digitális médiaterjesztését, például a prémium videókölcsönző „on-demand” szolgáltatást.

A Disney szerint a licencmodell lehetővé teszi a stúdió számára, hogy filmjeit és sorozatait továbbra is kínálja fizikai formátumban kiskereskedőkön keresztül, és hatékonyabban reagáljon a fogyasztói igényekre.

A szórakoztatótartalmak terjesztését ma már a streamingszolgáltatások uralják, így a fizikai műsorhordozók, vagyis a DVD- és Blu-ray lemezek eladása és kölcsönzése már régóta hanyatlóban van. A Digital Entertainment Group (DEG) kereskedelmi szövetség adatai szerint 2023-ban az USA-ban a lemezek eladásából és kölcsönzéséből származó bevételek az előző évhez képest további 25%-kal 1,56 milliárd dollárra (kb. 560 milliárd Ft) estek vissza, ami nincs egy tizede a 2000-es évek közepén elért csúcsbevételnek.

Ennek következménye, hogy a Best Buy 2024 elején üzleteiben és online is beszüntette a DVD és Blu-ray lemezek eladását. Ma már az USA-ban csak a Walmart, az Amazon és a Redbox tartozik azon nagyobb kiskereskedő forgalmazók közé, amelyek a Disney sikerfilmek lemezes kiadásait árulják.

Kapcsolódó hír, hogy 2024 májusában bezár a 2001 óta létező Disney Movie Club előfizetéses szolgáltatás is, amelynek tagjai kedvezményes áron juthatnak hozzá a Disney, a Pixar, a Marvel és a Star Wars DVD valamint Blu-ray lemezekhez, beleértve a limitált kiadásúakhoz is.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .