A DLP technológia

Három chipes DLP vetítőrendszer működése

A DLP technológia igen erős lendületet vett a legutóbbi évek során. A katódsugárcsöves (CRT) és a folyadékkristályos (LCD) rendszerek egyik legnagyobb ellenlábasa lett a Texas Instruments által kifejlesztett DMD chip.
Három chipes DLP vetítőrendszer működése

Nézzük kicsit részletesebben, hogy hogyan is dolgozza fel a videojelet és miként állítja elő a vetített képet egy „három chipes” rendszer.

A digitális processzor a videojelet négy lépésben alakítja át. Az első lépésben történik a progresszív képfrissítési konverzió. Erre akkor van szükség, ha az eredeti videó forrásanyag váltott-soros. A váltott-soros formátum páros sorokat ad az egyik félképben és páratlan sorokat a másikban. A progresszív képfrissítési konverzió az a folyamat, amikor (egy interpoláló algoritmus) új sorokat képez minden páros és a páratlan félkép sorai közé.

A digitális jelfeldolgozás következő lépése a „skálázás”, azaz a formátum átalakítása. Ez a folyamat „újraméretezi” a videoinformációt, hogy az megfeleljen a DMD pixel-elrendezésének (felbontásának). A skálázás után a képinformáció bekerül a színtér-konverziós egységbe. Ha a kép nincs még vörös, zöld, kék (R, G, B) formátumban, akkor világosság és színkülönbségi összetevőkből (pl., Y, CR, CB) átkonvertálódik RGB-be. Ezután még inverz gamma korrekcióra van szükség, mert a CRT-kkel ellentétben a DMD-k lineáris megjelenítők.

Miután a processzor elvégezte feladatát, az RGB jel belekerül a digitális formázóba. Ez a formázó értelmezi a jelet és kiadja a parancsokat a DMD celláknak, illetve összehangolja azok működését.

Három chipes DLP  kepalairas=Három chipes DLP vetítő felépítése

A vetítés optikai elemei

A három chipes projektor optikai része a következőképpen épül fel: Mivel a DMD reflektív fénykapcsolók egyszerű együttese, nincs szükség polarizátorokra. Egy kondenzorlencse összegyűjti a fém-halogén vagy xenonlámpa fényét. A DMD fénykapcsoló megfelelő működéséhez ennek a fénynek a DMD chipre a merőlegeshez képest 20 fokos szögben kell beesnie. A megvilágítás és a vetítőoptika közötti mechanikus zavarok elkerülése érdekében, egy un. teljes belső reflexiós (Total Internal Reflection – TIR) prizma van behelyezve a vetítőobjektív és a DMD színbontó/színösszegező prizma közé.

A színbontó/színösszegző prizmák szűrőket használnak, amelyek a felületükön vannak elhelyezve, ezek állítják elő a prizma által szétbontott tisztán vörös, zöld és kék összetevőket. A három DMD megfelelő állásban lévő tükreiről visszavert fénysugarak a prizmákon keresztül újra egyesülnek. Az összetevőkből egyesített fény ezután áthalad a TIR prizmán és bejut a vetítőobjektívbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .