A DVD Forum megvétózta a legújabb DVD/CD hibrid lemezt

1. Oldal

A jövő zenehordozó médiumai közti versengésben az SACD/CD hibrid lemez már széles körben terjed. A DVD-Audio/CD hibrid is megvalósítható lenne de, a lejátszókkal kapcsolatos problémák miatt a DVD Forum második alkalommal sem szentesítette azt.
Az ERT Weekly magazin technológiai szakújságírója Barry Fox beszámolója szerint a DVD Forum – a DVD technológiai kérdéseivel kapcsolatos szabályozásokkal foglalkozó szervezet – nemet mondott a legújabb, DVD/CD hibrid lemez létrehozására vonatkozó próbálkozásra. A jövőbeli zenehordozó médiumok közti versengésben a másik fél az SACD/CD hibrid diszk már széles körben terjed. Bár fizikailag a DVD-Audio/CD hibrid is megvalósítható, bizonyos DVD és CD lejátszóknál tapasztalható lejátszási problémák miatt a DVD Forum második alkalommal sem szentesítette a hibrid lemezt.

Először azért utasították el a hibrid lemezt, mert az kiszámíthatatlanul viselkedett a már meglévő lejátszókon. Az új ötlet a fele vastagságú DVD és CD összeragasztásával előállított un, „flipper” lemez lett volna, de a DVD Forum úgy vélekedett ez a lemez túl vastag ahhoz, hogy az összes CD és DVD lejátszóba betehető legyen. A szabványok a „normál” CD és DVD lemezek maximális vastagságát 1,5 mm-ben határozzák meg, míg a jelenleg előállított hibrid lemez optimista jelentések szerint nyilvánvalóan vastagabb ennél, 1,566 mm. Ráadásul úgy tűnik, a lemez vékonyabbá tételére tett kísérletek a lézernyaláb fókuszálását tehetik problémássá. Bár ez az az eset, amikor mindent előröl kell kezdeni, de valószínűtlen, hogy ez a kudarc a DVD-Audio/CD hibrid történetének végét jelentené.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .