DVD-R/RW, DVD+R/RW, DVD-RAM. Melyiket válasszam?

Bevezetés

Mióta számos DVD felvevő kínál alternatívát a jó öreg videomagnó leváltására, egyre többen gondolják komolyan a vásárlást. A választást azonban nehezíti az írható DVD médiumok sokasága, melyek közül nem könnyű kiválasztani az „igazit”.

Bevezetés

Közel másfél évvel ezelőtt írtam először erről a témáról két – csak nyomtatásban megjelenő – szaklapban. Most elővettem az akkori cikket és meg kellett állapítanom, hogy az eltelt rövid idő alatt is milyen sokat változott a világ. Akkoriban idehaza még jóval 400.000 Ft fölött adtak egy asztali DVD felvevőt, ma már 150.000 Ft-ért is hozzá lehet jutni ilyen készülékhez és ezek a „neves gyártók” típusai nem a várhatóan még olcsóbb ismeretlen távolkeleti márkák termékei.

Ma már sokak számára nem az a probléma, hogy honnan teremtsenek elő temérdek pénzt az áhított DVD felvevő megvásárlására, hanem az, hogy melyik formátumot válasszák az egymással versengő DVD-R/RW, DVD+R/RW, DVD-RAM szabványok közül. A portálon korábban már megjelent egy szakcikk, mely sok hasznos információjával igyekezett minél részletesebb, de még emészthető információkat közölni a fenti írható DVD formátumokról. A <bDVD multistandard? >című cikkből részletesen megismerhető az egyes szabványok fizikai jellemzői, az írásmódok eltérései és az audio/video rögzítésnél alkalmazott logikai/alkalmazási formátumok valamint az, hogy ez utóbbiak közül mely lemezformátumon mit alkalmaznak.

Ebben a cikkben kevésbé a műszaki eltérésekre igyekszem koncentrálni, és inkább az olyan a felhasználók számára praktikus kérdésekre igyekszem válaszokat adni, mint „melyik lemezformátum biztosít nagyobb kompatibilitást a létező lejátszókkal és mennyibe kerül,” vagy „melyik jobban használható” és „eltérőek-e a rájuk rögzített videó képminőség szempontjából”. A cikk – lévén portálunk elsősorban házi-mozi készülékekről szól – inkább az audio/videó műsorok rögzítésére szolgáló önálló asztali DVD felvevőkkel foglalkozik, és csak érintőlegesen szól a számítógépekben alkalmazott DVD írókkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .