Dolby Digital Plus bemutatkozás a CES-en

1. Oldal

Akár 13.1 csatornás is lehet a Dolby Digital Plus által közvetített hang, és sávszélessége a Dolby Digital-nál több mint tízszer nagyobb.
A legelterjedtebb sokcsatornás digitális hangtömörítési és továbbítási eljárás, a Dolby Digital nem sokat fejlődött az utóbbi években. A szórakoztatóelektronikai készülékek vásárlói csak annyit tapasztaltak, hogy már megjelentek az 5.1-el szemben egy további hátsó csatornát és így pontosabb surround hangképet produkáló Dolby Digital Surround EX műsorokhoz szükséges dekódolók, és a PC-kbe, játékkonzolokba beépült a hangot Dolby Digital jellé konvertáló Dolby Digital Live technológia. A nem túl távoli jövőben azonban nagyszabású változást hoz az új technológia.

dolby_digital_plus_173px.gif
A nagyközönség számára először a CES-en debütált a Doldy Digital Plus technológia, megmutatván miként használható ki előnyösen a korszerű nagykapacitású tárolási, rögzítési és a nagy sávszélességű adatátviteli technika hangközlési célra.

A DVD Forum által a HD-DVD műsoros lemezekre kötelezően választható (mandantory) hangformátummá választott Doldy Digital Plus audió tömörítés (kódolás és dekódolás, azaz codec) az alap Dolby Digital hangérzékelés-kódolási technológia korszerű és igen kifinomult kiterjesztése, így visszafelé kompatíbilis azzal. Tervezésénél azonban arra törekedtek, hogy rugalmasan alkalmazható legyen a jövendő hangátviteli követelményeihez, AV átviteli és tárolási rendszereihez.

A Dolby Digital Plus nagyobb kódolási hatékonysága révén a sávszélességben korlátozott műholdas, földi és kábeles műsorsugárzás számára jobb hangminőséget és csatorna-kihasználást, költségmegtakarítást, webes műsortovábbítás esetén pedig alacsony sebességű adatátvitel mellett is sokcsatornás hangtovábbítást biztosít (5.1-csatorna 320 Kilobit/szekundummal). Ez teszi képessé a codec-et arra is, hogy például egy hálózathoz csatlakozó médialejátszó egy lemez lejátszása közben képes megszólaltatni a párhuzamosan az Internetről érkező (streaming) hangműsort.

Az olyan nagykapacitású, nagy-sávszélességű, műsortárolók, mint a HD-DVD-k vagy HDD-k esetén a Dolby Digital Plus akár 6 Megabit/szekundum adatátviteli sebesség mellett, az 5.1-csatornás, 640 Kilobit/szekundumos Dolby Digital-hoz képest, sokkal jobbminőségű 7.1-csatornás hang, vagy akár 13.1 diszkrét hangcsatorna kezelése lehetséges.

Míg az eredeti Dolby Digital jel továbbítása optikai vagy koaxiális vezetéken történik, a Dolby Digital Plus az új HDMI csatlakoztatást használja. A kb. 40 millió háztartásban világszerte fellelhető, meglévő Dolby Digital dekódolók számára megfelelő jel előállítása nem probléma, mert a Dolby Digital Plus-ban tömörített műsoranyag – mint említettük – lefelé kompatíbilis, a szükséges átalakítást és jelkimenetet a műsort fogadó vagy lejátszó készülék (Set Top Box vagy HD-DVD lejátszó) biztosítja.

dolby_digital_plus_stream.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .