A lámpás projektorok napjai meg vannak számlálva az EU-ban (Frissítve)

Rövidesen tiltott lesz az Európai Unió országaiban az UHP higanygőzlámpák és az ezeket alkalmazó lámpás projektorok gyártása és behozatala is.


Ma már érdemes megfontolni egy olyan lámpás projektor megvásárlását, amelyben fényforrásként cserélhető ultra-magasnyomású (UHP) higanygőzlámpa működik.

Projektor-lámpa-betiltva

Az Európai Parlament és a Tanács valamint a Bizottság (EU) a higanyt már kis mennyiségben is veszélyesnek minősíti az emberi környezetre, ezért 2005. óta fokozatosan tiltja be a mérgezőanyagot tartalmazó termékeket. 2026. január 1-jén automatikusan hatályba lép az EU 2017/852 rendeletét módosító 2023/2049 rendelete, amely minden uniós országban illegálissá teszi a higanytartalmú termékek között az UHP lámpás projektorok további gyártását és behozatalát is. Mivel a tiltás a higanygőzlámpákra vonatkozik, így az a projektorok fényforrását megújító csereizzókat és cserelámpákat is érinti – olvasható Michael B Rehders szakíró saját weboldalán megjelentetett cikkében.


Frissítés:

Michael B Rehders egy újabb cikkében arra az ellentmondásra hívja fel a figyelmet, hogy az EU környezetbarát tervezési direktívái szerint a gyártók kötelesek termékeikhez az utolsó forgalomba-hozatalt követően évekkel is pótalkatrészeket biztosítani. Ezt azonban ha akarják se tudják a lámpás projektorok gyártói teljesíteni az UHP higanygőzlámpák teljes EU-s gyártási- és importtilalma mellett.

A cikkből az derül ki, hogy az „Elektromos és elektronikus berendezések veszélyes anyagainak korlátozása (RoHS)” alóli mentességek részeként a projektorokhoz való higanytartalmú cserelámpák mentesülnek a gyártási és behozatali tilalom alól, de ezt a mentességet időben korlátozták. Ennek megfelelően pedig a jelenlegi helyzet az, hogy nem gyárthatók és  hozhatók be az EU-ba cserelámpák 2025. február 24-e után a 2.000 ANSI Lumennél kisebb, illetve 2027. február 24-e után a 2.000 ANSI Lumennél nagyobb fényáramú projektorokhoz.


A projektorokban használt UHP lámpákat normál használat mellett általában 2.000 – 4.000 óránál tovább nem tanácsos használni, mert a gyártók által ajánlottnál tovább működtetve fénykibocsátásuk már jelentősen csökken, fényspektrumuk kedvezőtlenül megváltozik és túlmelegedve akár fel is robbanhatnak jóvátehetetlen kár okozva a vetítőben. A projektor élettartama alatt tehát az UHP lámpát rendszeresen cserélni kell.

A gyártók és kereskedők arra készülnek, hogy készleteket felhalmozva a tiltásra vonatkozó határidők lejárta után is biztosítsanak cserelámpákat, de ezek ára várhatóan növekedni fog, a csökkenő gyártás, a készletezés költségei és az előbb-utóbb megfogyatkozó lámpák iránti kereslet növekedése miatt. Ezért a lámpás házi-mozi vetítők használóinak érdemes lehet már most ellenőrizni a cserelámpák elérhetőségét, árát és előrehozni azok megvételét.

Az Európai Unió elsődleges célja, hogy a higanyt szintén tartalmazó fénycsöveket és kompakt fénycsöveket a fogyasztók például LED égőkre, lámpákra cseréljék. Hagyományos fénycső- és lámpafoglalatokba már lehet LED égőket kapni, de Michael B Rehders valószínűtlennek tartja, hogy a projektorgyártók hasonló megoldást kínálnának majd a vetítők lámpájához. A cikkíró megkérdezett erről néhány gyártót, s azt a választ kapta, hogy ilyen jellegű műszaki fejlesztéseik jelenleg nincsenek tervbe véve.

Ma már persze lámpa nélküli LED és lézer fényforrású projektorok széles választéka kapható, és alternatívát jelenthetnek az egyre megfizethetőbb 2,5 méteres vagy még nagyobb képernyőjű LCD TV-k is.

Összefoglalás:

  • Az EU környezetbarát tervezésről szóló irányelve szerint az elektromos készülékek pótalkatrészellátási-kötelezettsége legfeljebb 10 évre szól.
  • Ez a nagynyomású UHP (Ultra High Performance) higanygőzlámpákra is vonatkozik.
  • Az ilyen lámpákat alkalmazó projektorok (vetítők) értékesítése, exportja és importja 2026. január 1-től megszűnik.
  • A 2.000 ANSI lumen fényáram feletti projektorok UHP higanygőzlámpáinak gyártása, exportja és importja 2027. február 24-től tilos az EU-ban.
  • A 2.000 ANSI lumen fényáram alatti projektorok UHP higanygőzlámpáit 2025. február 24-től nem lehet gyártani, exportálni vagy importálni az EU-ban.
  • Ennek megfelelően az ilyen fényforrásokkal rendelkező projektorok/vetítők nem hozhatók be és nem gyárthatók az EU-ban.
  • A gyártók bejelentették, hogy növelik a fényforrások pótalkatrész-készletét, hogy akár 10 éven keresztül biztosítsák a problémamentes használatot.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .