A Magyar Televízió hozzákezdhet a HD technikai fejlesztéshez

1. Oldal

A Magyar Televízió (MTV) felügyeletét ellátó közalapítvány kuratóriumi elnöksége jóváhagyta a köztévé óbudai gyártóbázisának többek között a HD televíziózás technikai hátterét is megteremtő eszközbeszerzésére kiírandó pályázatot.
MTV_logo.jpgA digitális eszközök beszerzését szolgáló közbeszerzési eljárás megindításával az MTV végre elindulhat a HD televíziózás felé vezető úton.

Azt még hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, hogy mikor költözhet át új székházába az MTV, de az elnökségi ülés egy másik résztvevője korábban az MTI-nek arról beszélt, hogy a köztévé várhatóan jövő szeptemberben vagy októberben kezdheti „üzemszerűen” használni az első két, már teljes egészében HD technikát alkalmazó óbudai stúdiót.

Rudi Zoltán az intézmény elnöke a döntéshozatalt követően azt nyilatkozta: „itthon az MTV lesz az első olyan országos televízió, amely HD technikával készíti műsorait, és ezzel felkészül a 2012-es országos digitális átállásra.”

Amennyiben tehát jövő év közepétől, végétől az MTV már képes lesz HD műsorokat előállítani, akkor már csak műsorszórási kérdés, hogy miként jutnak el ezek a programok nagyfelbontásban a nézőkhöz. Rövid időn belül erre műholdról illetve HD adások továbbítására felkészült kábelszolgáltatók jóvoltából lehetne lehetőséget teremteni. A földi sugárzású hazai HDTV adásokra a digitális átállási folyamat újabb csúszása miatt csak később lehet számítani.

Van tehát egy halvány remény, hogy esetleg a 2008-as Pekingi Olimpiát már HD-ben nézhetjük akár az MTV közvetítésében.

Kapcsolódó link:

Akár egy évet is csúszhat a digitális átállás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .