Zöld utat kapott a BBC HDTV csatornája

1. Oldal

A BBC-t irányító tröszt elfogadta a szabadon fogható nagyfelbontású TV csatorna azonnali elindítására vonatkozó javaslatot, mely egyelőre csak műholdon és kábelen keresztül jut majd el a nézőkhöz.
bbc_hd_logo.jpgA tröszt lényegesnek tartja, hogy a szabadon fogható HDTV adás széleskörűen elérhető legyen. Ezért a csatorna „amilyen gyorsan csak lehetséges” megkezdi adását műholdon a SKY csomag részeként, valamint kábelen keresztül, majd az ugyancsak műholdas jövőre induló Freesat műsorszolgáltatás keretében. A csatorna „Freeview” elnevezésű földi digitális műsorsugárzása (DVB-T) egyelőre várat majd magára, mert nem akarják a nézőket azzal összezavarni, hogy a nagyfelbontás vételéhez egy második set-top box-ot is meg kelljen venniük. Ráadásul a „Freeview” műsorsugárzás javasolt változásainak – feltehetően az MPEG-2-nél hatékonyabb videojel tömörítésre való átállással összefüggőek ezek a változások – életbelépése után amúgy is új eszközökre lesz majd szükség.

A „vegyes műfajú” HD csatorna a BBC összes más műsoraiból válogat majd, tehát nem a szabványfelbontású BBC One HD replikája lesz. Tartalmának akár 20%-a sport és film lesz, mivel a tröszt szerint a HD sport és filmcsatornákkal kell majd versenyeznie. A csatorna 9 órás műsorterv szerinti programot kínál 15:00-tól éjfélig, de ha szükséges ezen időhatárokon kívül is sugározhat majd.

Azok, akik idehaza rendelkeznek nagyfelbontású műholdas adások vételére alkalmas berendezéssel, és képesek fogni a SKY csomag csatornáit, tudják majd nézni a BBC HD műsorát is.

Kapcsolódó linkek:

25 éves a HDTV Európában
Szabadon fogható műholdas HDTV adást indít a BBC és az ITV 2008-ban
A Szentszék is HDTV adást sugároz majd
Már 26 HDTV csatorna a SES ASTRA műholdakon
HDTV az Egyesült Királyságban DVB-T-n?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .