A Premier League saját streaming szolgáltatás indítását mérlegeli

A világszerte sokak által nézett angol első osztályú labdarúgó-bajnokság, a Premier League bevételei növelésének lehetőségét látja egy Netflix-stílusú szolgáltatás elindításában.


A Sunday Times riportja szerint a Premier League közel jár egy élő futballt közvetítő „Netflix-stílusú”, azaz streaming szolgáltatás elindításához, ami partvonalra szorítaná a hagyományos műsorszolgáltatókat.

A streaming szolgáltatást Szingapúrban kellett volna tesztelni, ahol a Premier League tavaly januárban saját irodát nyitott, de novemberben végül a liga visszalépett a projekttől, és helyette három szezonra eladta a közvetítési jogot a Singtel szingapúri távközlési óriásnak.

Az önálló Premier League streaming szolgáltatás elindítása csapás lenne az olyan jelenlegi jogtulajdonosok számára, mint például brit Sky, mely sok előfizetőt köszönhet az angol csúcsfoci közvetítésének.

A Premier League viszont új pénzforrások után kell nézzen, miután hazai televíziós jogainak eladása a korábbinál 10%-kal alacsonyabb, 4,6 milliárd font (kb. 1.670 milliárd Ft) bevételt hoz csak. Ennyit fizet ugyanis a Sky, a BT Sport és új belépőként az Amazon a következő 2019/2020-tól kezdődő három szezonban. A kiesést a nemzetközi médiajogok értékesítése ellensúlyozta, és így a Premier League meccseinek TV-s közvetítéséért nagyjából 9 milliárd fontot (kb. 3.270 Milliárd Ft) kaszál a következő három évben.

Hogy a Premier League saját streaming szolgáltatást indítson úgy merült fel, hogy Simon Jordan a Crystal Palace futballklub korábbi elnöke szerint a ligának le kéne másolnia az amerikai fociliga, az NFL modelljét, és saját szolgáltatást kifejlesztenie a bevételek növelésére.

Jordan véleménye szerint a Premier League saját jogainak műsorszolgáltatójává válhat és a jelenleginél jóval nagyobb bevételre tehet szert: „Arról beszélek, hogy a Premier Liga a Futball Netflixévé válik, vagyis a saját terméke fölött rendelkező video-on-demand platformmá. Ha mint a Netflix a „Premier League TV” 100 millió előfizetővel rendelkezik, az havi 8 £-jával, 10 milliárd fontot hoz évente, nem pedig 8,7 milliárdot háromévente, mint a jelenlegi ügylet.”

Ha a Premier League úgy dönt, hogy a saját streaming szolgáltatást indít, akkor az UEFA nyomába lép, melynek újraválasztott elnöke Aleksander Ceferin a múlt héten erősítette meg, hogy a szervezet az elkövetkező hat hónapban elindítja saját streaming szolgáltatását. Ez utóbbi egyelőre hangsúlyozottan nem akarja átvenni az élő BL és EL meccsközvetítéseket a jelenlegi műsorszolgáltatóktól. Az F1 TV, a Forma 1 streaming szolgáltatása viszont már a hagyományos tévéközvetítésekkel párhuzamosan és gazdagabb néznivalót kínálva teszi bárhol elérhetővé a motorsport királykategóriájának versenyeit.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .