Saját streaming szolgáltatást indít az UEFA

Az UEFA saját streaming szolgáltatást fejleszt, ami indulásakor még csak kiegészítené a továbbra is műsorszolgáltatók által közvetített bajnokok ligája és Európa-liga meccseket.


Az UEFA-bajnokok ligája és Európa-liga focimeccseket ma még többnyire az adott országban a közvetítési jogokat elnyerő műsorszolgáltatók csatornáin át láthatják a nézők.

Az UEFA marketingigazgatója Laurent Epstein a spanyol Palco23 weboldalnak nyilatkozott a futballirányító-szervezet által tervezett saját OTT streaming szolgáltatásról, ami hangsúlyozottan nem akarja átvenni a két említett csúcsliga meccsközvetítéseit, inkább azt kívánja kiegészíteni. „Nem a (műsorszolgáltatók) TV csatornáival akarunk versenyezni, de ki akarjuk használni a rendelkezésünkre álló tartalmak széles körét, mint az összefoglalókat, késleltetett meccseket, színfalak mögötti jelenetek, valamint a futsal, a női és az utánpótlás versengéseket, melyeknek nem biztosított ugyanaz a nézhetőség, mint a férfi tornáknak. Ezenkívül segítené az UEFA részét képező 55 szövetségnek a nézhetőség növelését.”

Epstein ugyanakkor utal arra is, hogy a szolgáltatás olyan értelemben is kiegészítője a hagyományos tévés műsorterjesztésnek, hogy olyanoknak is kínál műsort, akik esetleg nem tudják a meccseket fizetős TV-n nézni. Erről azt mondja: „Környezetünk jelenlegi fejlődése azt mondja, hogy a digitális platformok az új helyek, ahol a TV-nézőkön kívül a szurkolókkal beszélünk, így a bajnokok ligája nem veszít népszerűségéből a fizetős TV-s műsorterjesztéstől elpártolók miatt”.

A marketingszakember nem számít jelentős változásra „rövid és középtávon”, de nem szól az UEFA hosszú távú terveiről, így nem lenne meglepő, ha a szolgáltatást ugródeszkaként használnák arra, hogy majdan az teljes körű szolgáltatást nyújtva elérhetővé tegye a legnagyobb mérkőzéseket is.

A múlthónapban az UEFA már bejelentette, hogy 32 bajnokok ligája mérkőzés, köztük a döntő streaming közvetítését teszi elérhetővé Latin-Amerikában partnerségben a Facebookkal.

A sport TV-k hagyományos műsorterjesztési lánca folyamatosan szakadozik. A fontosabb sportligák vagy azok szervezői egyre-másra indítják közvetlenül a fogyasztókat elérő streaming műsorszolgáltatásaikat, kihagyva belőlük a kábel- és műholdas terjesztőket, mint köztes szereplőket. Az USA-ban már az összes major sportliga (NFL, NBA, NHL, MLB) kínál előfizetéses streaming szolgáltatást, legutóbb pedig az F1 TV, a Forma 1 streaming szolgáltatás indult el világszerte.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .