A Sharp kivonul Európából, márkaneve egy szlovák cégé

1. Oldal

Európában a Universal Media Corp. Slovakia használhatja majd a Sharp márkanevet a maga gyártotta TV-ken, és értékesítheti a japánok audiotermékeit, akik eladják nekik lengyelországi gyárukat is, és így 3.000 alkalmazottat bocsátanak el.


A Sharp Corp. egy bő hete jelentette be, hogy megállapodott a közepes méretű szlovák Universal Media Corp. Slovakia (UMC) TV gyártóval, hogy utóbbi a Sharp márkanevet használva értékesíthet TV-ket és kínálhat Sharp márkájú audió termékeket Európában. A japánok veszteségcsökkentő stratégiája részeként a Sharp eladja Lengyelországban működő gyárát is, összesen körülbelül 3.000 munkahelyet számolva fel a gyárban és európai igazgatóságán.

Sharp UD20 UHD TV még a Japánoktól
Sharp UD20 UHD TV még a Japánoktól


A Sharp teljes konszolidált vállalati bevételének csupán 5%-a származik Európából, ugyanakkor a régió veszteséges. A vállalat már korábban döntött egy új stratégiai működési tervről, ami fájdalmas változást jelent a pénzügyileg bajbajutott japán óriás számára. A cégvezetés úgy döntött, hogy a cég negatív eredményét agresszíven kezeli a veszteséges termékek és piacok támogatásának visszavágásával és a továbbra is nyereséges termékek és piacok erősítésével. csak vitte a pénzt, így a Sharp vezetése elérkezettnek látta az időt a lépésre. A Sharp júliusban már bejelentette, hogy lényegében kiszáll a napelem üzletből Európában és most a szórakoztatóelektronikai üzlettel hagy fel.

Iparági elemzők arra számítanak, hogy a Sharp rendkívüli nettó vesztesége 10 milliárd jenes (kb. 22 milliárd Ft) könyvel el ebben a költségvetési évben, ami lényegesen több mint a cég által 2014 júliusában előre jelzett 2 milliárd jenes (kb. 2,2 milliárd Ft).

A korábbi jelentések még arról szóltak, hogy a Sharp a tajvani TPV-vel tárgyal európai TV üzletága átadásáról. Úgy tűnt, hogy a tárgyalások jól haladnak, de aztán megszakadtak, mert a felek nem tudtak megegyezni a Sharp lengyelországi gyáráról. Ezután fordultak a japánok a UMC-hez.

Eddig főleg a brit és német piacra gyártott LCD TV-ket és elektronikai alkatrészeket az UMC, amely a Sharp lengyelországi LCD TV gyárának, vagyis a Sharp Manufacturing Poland Sp. 100%-os tulajdonosává válik, és támogatást kap a japánoktól a maga által gyártott Sharp márkájú készülékek tervezéséhez és fejlesztéséhez is. Az üzlet még 2014. végéig lezárul.

Kapcsolódó linkek:

Sharp UD20: az első 4K Ultra HD TV széria Európának
A Sharp elhagyni készül az európai TV piacot?
Sharp UQ10: itt vannak az AQUOS Quattron Pro TV-k
Sharp LE760/762: az első AQUOS LED LCD TV-k passzív 3D-vel
Sharp: Quattron+ vagy Pro pszeudo-4K felbontású TV-k

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .