A Sony cáfolja, hogy kiszállna a plazma TV üzletből

1. Oldal

Az AFP tokiói jelentése szerint a Sony Corp. cáfolja a korábban szárnyra kelt híreket, miszerint visszavonulna a plazma TV üzletből, de síkképernyős TV-k tekintetében a folyadékkristály kijelzőt (LCD) részesíti előnyben.
2004-12-20_sony-ajanlo.jpgA Sony nyilatkozatában közli: „Síkképernyős televízió üzletágunk a továbbiakban a folyadékkristály kijelzős (LCD) és hátulról vetítős televíziókra összpontosít. A plazma televíziók gyártását és eladását is folytatjuk.”

Korábban a Nihon Keizai Shimbun japán újság arról számolt be, hogy a Sony helyi Ichinomiya-i üzemében, a spanyolországi barcelonai, a kínai wuxi-i és az egyesült-államokbeli pittsburghi gyáraiban fokozatosan megszünteti a plazma TV-k gyártását. Az újság szerint a négy üzem gyártósorai plazmakészülékek helyett LCD TV-ket és hátulról vetítős modelleket állítanának elő.

A riport szerint a Sony a plazmakészülékek eladását 2005 első felében tervezné leállítani, s így akarja javítani ár-versenyképességét és visszaállítani nyereségességét.

Az évente több mint 10 millió televíziós készüléket gyártó Sony kb. 10%-ban részesedik a világ TV gyártásából. Elemzők szerint a hír cáfolata ellenére a Sony ilyen irányú döntése nem lenne értelmetlen, mert a cég nem gyárt plazma panelt – azt külső beszállítóktól szerzi be – és nehezen képes a költségeket csökkenteni és versenyképes maradni a saját maguknak panelt gyártó márkákkal szemben. LCD panelt viszont gyárt a Sony a Samsung-al közösen és ezért érthető, hogy ezt a technológiát favorizálja, főleg ha így is képes lesz nagy, jelenleg csak plazmával elérhető képméretű készüléket kínálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .